Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Или тежките раници ще ги разболеят, или пък стоенето пред компютъра, с онлайн учебниците"

Специалисти алармират: Някои деца са толкова обездвижени, че не могат да си стигнат коленете

Причини за гръбначните изкривявания при децата са лошата стойка, тежките раници и обездвижването

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Преди първия учебен ден болница "Пирогов" обяви прегледи за профилактика на гръбначни изкривявания. За два дни ще бъдат прегледани 50 деца.

Рядко се прави профилактика на значимо социално заболяване като сколиозата. Гръбначните изкривявания се откриват в много по-късна възраст, когато вече има първа или втора степен изкривяване.

Това заяви пред БНР доц. Красимира Казалъкова от отделението по физиотерапия в "Пирогов".

Статистиката за децата в България показва много широка граница - между 12,5 и 33% за първа и втора степен, защото няма единен подход в диагностиката.

Гръбначните изкривявания винаги са провокирани от лоша стойка при седене и тежките раници, които се носят още от първи клас, подчерта доц. Казалъкова.

"Гърбиците, схващанията и сколиозата мъчат най-вече тийнейджърите заради дългото стоене пред компютрите и таблетите и липсата на добра двигателна активност."

Световни изследвания доказват теорията за училищната деформация - продължителната порочна стойка на учениците води до асиметричен растеж на гръбначния стълб и асиметрична деформация, уточни още специалистът по физиотерапия.

Запитана дали т.нар. дигитална раница е решение на проблема в противовес на тежките раници сега, д-р Красимира Казалъкова е категорична:  

"И едното, и другото е порочно. Или тежките раници ще ги разболеят, или пък стоенето пред компютъра, с онлайн учебниците."

Снимка: Pixabay

Затова доц. Казалъкова препоръчва повече движение и съветва родителите да обръщат внимание върху лесно разпознаваемите симптоми: ако едното рамо или едната плешка стои по-ниско от другата, ако някоя извивка на талията е по-заострена, може да се говори за гръбначно изкривяване.

Сколиозата има четири стадия, като само първите два могат да се коригират с упражнения, спорт и лечебна гимнастика. Трети и четвърти стадий вече се лекуват със специални корсети и оперативни техники.

"Затова препоръчваме основно плуване, когато забележим такъв проблем, и спираме тежките спортове като кикбокс, возене на колело, защото там има едно тръскане. Когато едно дете се наведе напред и трябва да си хване пръстите на краката с прави колене, а не може, защото го опъва отзад, по бедрата, това е сигнал за ниска двигателна активност. Някои са толкова обездвижени, че не могат да си стигнат коленете."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правилната работа на щитовидната жлеза е важна за качеството на половите клетки, зачеването и износването на бебе

Около една трета от учениците, пълнолетните хора и бременните жени у нас не приемат достатъчно йод, тъй като консумират нейодирана сол – например хималайска. Това означава, че поставят в риск нормалната работа на щитовидната си жлеза, предупредиха специалисти-ендокринолози през изминалата седмица на осведоменост за заболяванията на тази..

публикувано на 02.06.24 в 06:53

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30