Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Ангелов сезира прокуратурата за нерегламентиран износ на лекарства

Костадин Ангелов
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната здравна комисия от ГЕРБ Костадин Ангелов съобщи, че е изпратил на прокуратурата доклад на ДАНС за нерегламентиран износ на лекарства, който е довел до недостиг на медикаменти.

По думите му става дума за лекарства, които в България са по-евтини, отколкото в другите страни членки на ЕС. Сред медикаментите, които са станали обект на паралелен износ, са антидиабетични лекарства, медикаменти за деца, "Налоксон".

Търговията е станала посредством три фирми, а нормативната уредба е разработена целенасочено в интерес на търговците. По думите на Ангелов през март миналата година тогавашният министър на здравеопазването нарежда на Изпълнителната агенция по лекарствата да бъде променена формулата за изчисляване на недостига: 

"Министър на здравеопазването през март 2022 година е проф. Асена Сербезова", уточни проф. Ангелов. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След иранското нападение над Израел: Първи разговори между представители на Иран и САЩ

За първи път след иранското нападение над Израел с дронове през април са водени разговори между представители на Иран и САЩ. За това съобщава американският новинарски портал "Аксиос", цитиран от Ройтерс. Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение) Двама висши представители на правителството на американския..

публикувано на 18.05.24 в 12:40
Снимката е илюстративна.

Рестартираха процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която да бъде разрешено на компанията "Търговска лига" да изгради болница с 550 легла в софийското село Казичене. Това става ясно от информация, изпратена до БНР от Изпълнителната агенция "Медицински надзор".  По-рано този месец същата частна компания получи от служебното..

публикувано на 18.05.24 в 12:16

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева – директор на варненска Арт галерия.  Експозицията е създадена по проекта "Операта - музикалната..

публикувано на 18.05.24 в 11:38

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея.  Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в..

публикувано на 18.05.24 в 11:17

С двудневен празник в Кипър отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

С двудневен празник - днес и в следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър, Кипърския център за екологични изследвания и други неправителствени организации. Програмата за деня..

публикувано на 18.05.24 в 11:08

Кола се преобърна до АМ "Тракия", водачът загина

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия". Кола излетя от аутобана и се обърна в полето.  Инцидентът е станал около 9:30 часа в събота сутринта на 74-ия км в платното в посока Бургас. Загинал е водачът на автомобила "Фолксваген" – млад мъж. Той е бил сам във возилото.  Мъжът вероятно е изгубил контрол над него, то е преминало през мантинелата,..

публикувано на 18.05.24 в 10:54

Експерт: Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че разработващите системите на изкуствения интелект, "разбират малко за това как работят техните системи" и..

публикувано на 18.05.24 в 10:42