Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никос Христодулидис заминава за Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Никос Христодулидис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипърският въпрос ще бъде поставен на най-високото международно ниво през следващата седмица – на провеждащото се в Ню Йорк Общо събрание на ООН. Президентът на Кипър Никос Христодулидис заминава днес за участие в него, като в кулоарите му ще има поредица от важни контакти за възобновяване на преговорите.

Промяна на основата на решението на Кипърския проблем е изключена и това е позицията не само на Кипър, но и на международната общност, заяви президентът Никос Христодулидис в навечерието на отпътуването си. Той подчерта, че пред международния форум отново ще представи волята на Никозия за подновяване на преговорите и излизане от сегашната задънена улица. 

Най-важната му среща за обсъждане на тези перспективи е с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, която ще се състои на 22 септември. 

В същото време лидерът на кипърските турци Ерсин Татар, който заминава за Ню Йорк в неделя, обяви в петък, че няма да отстъпи от новата си политика по Кипърския въпрос. Тя е насочена към признаване на суверенното равенство и равния международен статут на кипърската турска общност. 

Към момента в програмата в Ню Йорк не е предвидена съвместна тристранна среща на лидерите на двете кипърски общности с генералния секретар на ООН поради несъгласие на Ерсин Татар. Провеждането й бе една от целите на Никозия като възможност да се даде тласък на преговорния процес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бенямин Нетаняху, Никос Христодулидис и Кириакос Мицотакис

До 3-6 месеца Израел, Кипър и Гърция ще решат за експлоатацията на регионалните газови находища

В следващите от 3 до 6 месеца Израел, Кипър и Гърция трябва да вземат политически решения за експлоатацията на газовите находища в Източното Средиземноморие и износа на горивото за Европа. Това стана ясно след проведената днес в Никозия среща на..

публикувано на 04.09.23 в 17:19

ЕП зове Турция да се откаже от позицията си за решаване на Кипърския въпрос

Европейският парламент призовава Турция да се откаже от неприемливата си позиция за решаване на Кипърския въпрос чрез създаването на две държави на острова. Това се заявява в доклада за Турция, дебатът по който е днес в пленарната зала на..

публикувано на 12.09.23 в 08:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес в Ларнака се провежда най-големият Фестивал на цветята в Кипър

Най-големият Фестивал на цветята в Кипър събира днес стотици участници и зрители. Цветните празници се провеждат по традиция през май в крайбрежните градове на страната, като популяризират нейните културни традиции и история, допринасяйки по този начин и..

публикувано на 19.05.24 в 01:54
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“...

публикувано на 18.05.24 в 20:22

74 весели картини разсмяха габровци и гости на карнавала на хумора

74 весели картини разсмяха габровци и гостите на града по време на традиционния карнавал на хумора. Повече от 3 хиляди души се включиха в забавните епизоди на шествието, а поне десет пъти повече се веселиха отстрани. Карнавалното шествие в Габрово..

публикувано на 18.05.24 в 20:07