Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На украинците им остава приблизително още месец за офанзивата"

Марк Кенсиън: Украинската офанзива наближава кулминацията си

"Резултатите досега са разочароващи, но все още е рано да се говори за провал"

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Превръща ли се украинското контранастъпление от отиващото си лято в стратегическо поражение за Киев на фона на незначителните освободени територии и значителните загуби в хора и техника – значителни в съпоставка с демографското надмощие на Русия и големия ръст на военното ѝ производство, за което писа през седмицата "Ню Йорк Таймс"? 

Резултатите досега са разочароващи, но все още е рано да се говори за провал, отговаря полк. Марк Кенсиън от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон (CSIS) в интервю за предаването „Събота 150“. 

Висш служител на украинското разузнаване пресметна числеността на руските войски в Украйна на 420 хиляди, и то без да брои охраната на окупационната администрация. Източници на "Ню Йорк Таймс" изчислиха преди месец украинските загуби от началото на войната на 200 хиляди убити и ранени. Руските, ако се вярва на тези източници, са по-големи - 300 хиляди, но и населението на Русия, тоест мобилизационният резерв, е четири пъти по-голямо от украинското. 

Ако успехът на една офанзива се измерва не толкова в заетите територии, колкото в изтощаването на врага, провалили се украинската, полк. Кенсиън?

"Не мисля, че може да се определи като провал. Поне не още. Защото украинците продължават да атакуват. И напредват с всеки изминал ден. Доста добре се представиха при Роботино и все още е възможно да осъществят значителен пробив на руските отбранителни линии. От друга страна резултатите досега са разочароващи. Няма спор. Дори Зеленски го казва. Но в същото време украинците непрекъснато призовават към търпение. Затова нека почакаме крайния резултат да стане ясен."

Украинските войски освободиха тази седмица още едно разрушено село – Андреевка. Това не е на основното направление към Азовско море, а на изток – край Бахмут. Смятате ли, че усилията и ресурсите, които украинското командване влага там, се оправдават?

"Според мен целта на украинските атаки в района на Бахмут е двояка. Първоначално стремежът беше да се запазят бранителите на града и на подстъпите към него. Защото тези войници бяха вече почти обкръжени, когато руснаците приключиха с щурма си - вече твърде изтощени, за да продължат. Така беше избегнат капан за украинските сили там. Оттогава насетне целта е да се ангажират руските сили, разположени в този район, за да не могат да бъдат прехвърлени в Запорожието, където украинците бележат повече успехи. Украинските атаки в няколко различни точки на фронта не позволяват на руснаците да са мобилни."

Украинците в момента се мъчат да разширят пробива в първата от трите руски отбранителни линии при Роботино и Вербове, но това няма да е достатъчно, нали?

"Там планът е да се пробият руските отбранителни линии и да се отвори пространство - зона, в която украинците да използват ефективно бронираната си бойна техника. Проблемът с нея е, че за да е наистина полезна, й трябва пространство за маневриране. Когато навлязат между руските отбранителни валове, украинците трябва да могат да използват пълния капацитет на мобилност и огнева мощ на танковете и бронетранспортьорите, които получиха от натовските си партньори - "Леопард"-ите, "Брадли"-тата, съвсем скоро, надявам се, танковете "Ейбрамс" и също модифицирани Т-72." 

В момента, ако цитираме началника на военното разузнаване Кирило Буданов, украинското настъпление се развива "пеш", поради голямата заплаха от мините и дроновете за бронираната техника. Това е по-бавен, но може би и по-щадящ за атакуващите процес. Буданов заяви, че настъплението ще продължи и след края на лятото, независимо от кал и студ. В същото време най-висшият американски генерал - Марк Мили, твърди, че на украинците остават най-много 45 дни, за да довършат настъплението си преди да започнат дъждовете. Трябва ли американската администрация да положи повече усилия, за да не настъпва пауза в украинското настъпление?

"Генерал Мили е прав, че на украинците им остава приблизително още месец за офанзивата. Защото подразделенията се изтощават, техниката се износва, запасите изтъняват. По тези причини офанзивите спират в един момент. Същото се случи и на руснаците през пролетта. Те започнаха да настъпват към Бахмут през февруари и всичко свърши към началото на април. Но когато и да спрат украинците със своята офанзива, те ще използват времето след това за прегрупиране на силите си - за попълване на подразделенията и обучение на новите попълнения. Ще получат още бойна техника и боеприпаси от НАТО. И когато са готови, ще започнат нова офанзива. Така се развиват обикновено нещата по време на война - офанзивата достига кулминация, следва прегрупиране и след това нова офанзива. Така според мен ще стане и с Украйна. А това означава, че ще й е крайно необходимо да продължава подкрепата от Съединените щати и от другите ѝ партньори." 

Но докато украинците възстановяват силите си, руснаците ще се окопаят още по-здраво, нали? 

"Така е. Руснаците почти сигурно ще използват това време, за да подобрят още повече отбранителните си позиции, които и без това са трудни за преодоляване." 

Какви поуки трябва да си извлекат украинците и съюзниците им от това лято? Кои грешки не бива да повтарят догодина?

"Една от големите поуки е колко важно е количеството на боеприпасите в запасите на НАТО. Съединените щати и много други страни членки си дадоха сметка, че не разполагат с адекватно количество. Те, разбира се, изпратиха много боеприпаси на Украйна, но тя има нужда от повече и е под въпрос дали ще може да ѝ се угоди. Съединените щати несъмнено могат да продължат доставките на снаряди например, защото произвеждат редовно - всеки месец, но не толкова, колкото изразходва Украйна. Друга поука за украинците, а и за много други страни, е всъщност нещо характерно за руснаците – те използват много мини. В Украйна изградиха много здрави отбранителни валове с много препятствия и с артилерийска поддръжка. Като отбранителен бой през Първата световна война, но с модерни оръжия. Много хора останаха изненадани от обстоятелството, че преодоляването на минните полета в Украйна се оказа доста трудно

Съединените щати все пак имат някакъв опит с минни полета - при операция "Пустинна буря" срещу позициите на иракската армия. Но това беше отдавна и много хора смятаха, че войните вече ще се водят с далекобойни оръжия с боеприпаси с прецизно насочване. Но се оказа, че пробив на фронтовата линия зависи от доста по-прозаични средства, като сапьорска техника например. А след това и способности за водене на общовойскови бой. 

За да се преодолее едно минно поле е важно пехотата, инженерните подразделения, артилерията и бойната авиация да действат заедно и в синхрон. Защото ако не действат в синхрон с пехотата, сапьорите ще са изложени голям риск да бъдат избити. Разчистването на мините би било проблематично без поддръжка от артилерията, чиято задача е да не допуска контраатаки на противника. А това е от ключово значение за разчистването на полоса за атака на пехотата, без тя да бъде унищожена от руснаците." 

Киев и съюзниците му ще трябва също да намерят начини за притъпяване на ефекта от руските дронове. 

"Дроновете наистина играят огромна роля в тази война, и то още от самото й начало. Урокът и за двете воюващи страни е, че комбинацията на дроновете с артилерията - и конвенционалната, и далекобойната като HIMARS – е много силна."

Къде съюзниците на Киев трябва да насочат усилията си през идните месеци - в укрепването на украинската армия за ново настъпление или в защитата на украинската енергийна система от нови бомбардировки? Или да засилят украинския арсенал срещу руския флот, който блокира Черно море?

"Украинците са си поставили различни цели. На бойното поле, за контраофанзивата, са им нужни инженерно оборудване, артилерийски боеприпаси, както и прозаични неща като медицински материали и уреди за нощно виждане. Съединените щати и НАТО трябва да продължат да запасяват Украйна. Стои, разбира се, и въпросът с противовъздушната отбрана. Руснаците продължават да атакуват украинците с ракети и дронове - и иранско, и собствено производство. През последните месеци обаче този проблем отслабва - защото запасите на руснаците намаляват. Те продължават да бомбардират, но ударите им не са вече толкова масирани и интензивни, както през зимата.Украинците демонстрираха, че са способни да нанасят ефективни удари в Крим. Наскоро например унищожиха зенитно-ракетна система там. Това може и да помогне руснаците да бъдат убедени да приемат сделка за износ на украинско зърно. Ще видим. Но за това ще е необходимо украинците да извадят от строя доста повече от руските оръжия."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се използва техника, казаха еколози.  Река Драговищица е в режим "Хвани и пусни" и подържа популацията..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22

74 весели картини разсмяха габровци и гости на карнавала на хумора

74 весели картини разсмяха габровци и гостите на града по време на традиционния карнавал на хумора. Повече от 3 хиляди души се включиха в забавните епизоди на шествието, а поне десет пъти повече се веселиха отстрани. Карнавалното шествие в Габрово потегли, след като легендарният основател на селището Рачо Ковача удари с чука по наковалнята.  След него..

публикувано на 18.05.24 в 20:07

Кипър регистрира в ЕС местна розова вода като защитен продукт

Кипър ще регистрира в Европейския съюз местна розова вода като продукт със "защитено географско указание", съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Мария Панайоту. Днес и утре в кипърската "розова долина" се провежда 16-ото издание на Фестивала на розата. Досието на "Розова вода от Агрос" – селото в планината Тродос,..

публикувано на 18.05.24 в 19:50