Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киър Стармър ще промени сделката за Брекзит, ако лейбъристите спечелят следващите избори

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на британската Лейбъристката партия Киър Стармър заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че ще се ангажира с пренаписване на сделката за Брекзит, ако лейбъристите бъдет избрани, защото носи отговорност за своите деца и бъдещите поколения.

Разкривайки част от плановете си, в случай че неговата партия спечели следващите общи избори догодина, Киър Стармър заяви пред вестника, че ще се стреми към по-тесни търговски отношения с Брюксел, когато през 2025 година предстои преглед на споразумението, договорено от бившия премиер Борис Джонсън. Стармър направи това изявление в Канада, където участва в конференция на лявоцентристки лидери, наричана още среща на върха за действие за глобален напредък. 

Пътуването е част от по-голяма совалка на лейбъристкия лидер на международната сцена. Миналата седмица Стармър беше в Хага, а след Монреал ще посети Париж във вторник, за да се срещне с френския президент Еманюел Макрон, с когото ще обсъди Брекзит и кризата с малките лодки през Ламанша. 

Киър Стармър каза, че може да бъде постигнато "повече навсякъде" в отношенията между Обединеното кралство и ЕС при преразглеждането на споразумението, визирайки бизнеса, ветеринарното съответствие, професионалните услуги, сигурността, иновациите, научните изследвания и други области. Той обаче изключи потворно присъединяване към ЕС, митническия съюз и общия пазар. 

Проучванията на общественото мнение показват, че лейбъристите имат солидна преднина пред управляващите консерватори на премиера Риши Сунак.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън

Проучване: Борис Джонсън е предпочитан за премиер пред Киър Стармър

Борис Джонсън е предпочитан за премиер пред лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, въпреки „Партигейт“, поскъпването на живота и бунта в неговата Консервативна партия, показва ново проучване, поръчано от вестник „Обзървър“. Данните от..

публикувано на 12.06.22 в 03:15
Киър Стармър

Киър Стармър не смята, че Великобритания трябва да се върне в ЕС, за да върви напред

Обединеното кралство няма да се завърне в Европейския съюз, заяви лидерът на британската Лейбъристка партия Киър Стармър. Той обаче критикува правителството за Брекзит и изложи свои планове как страната може да продължи успешно напред след него. Киър..

публикувано на 05.07.22 в 04:17
Киър Стармър

Във Великобритания лидерът на опозицията Киър Стармър призова за спешно свикване на парламента

Във Великобритания лидерът на опозицията Киър Стармър призова за спешно свикване на парламента, за да бъде отхвърлен предложения от правителството мини-бюджет "преди на икономиката и на страната да бъдат нанесени още щети“. Бюджетът на..

публикувано на 28.09.22 в 21:51
ВИЖТЕ ОЩЕ
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим...

публикувано на 30.06.24 в 14:21
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

"Патриоти за Европа": Орбан, Бабиш и австрийската крайна десница обявиха ново политическо обединение

Крайнодясната австрийска Партия на свободата (АПС), партията ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан и популисткото чешко движение "Действие на недоволните граждани" (АНО) на Андрей Бабиш сформират ново политическо обединение и канят и..

публикувано на 30.06.24 в 14:05
Врачанския митрополит Григорий

В митрополит Григорий врачани разпознават своя духовен водач

След седем години начело на Врачанска епархия, в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач . Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. Патриаршеският църковен събор..

публикувано на 30.06.24 в 13:50
Митрополит Даниил Видински

Митрополит Даниил: Господ иска от нас да му подражаваме в живота

Митрополит Даниил, който бе един от тримата кандидати за български патриарх, оглавява Видинската епархия вече шест години . "Съзнавам колко много ще се очаква и ще се изисква от мен занапред и затова още в този първи мой ден тук искам да..

публикувано на 30.06.24 в 13:40
проф. Иван Желев

Проф. Желев: От новия патриарх очакваме да разпространява християнската просвета

" Важното е, че вече имаме избран нов патриар х -  Видинският митрополит Даниил , един достоен човек, човек на духовността, човек, от когото се очаква да постави живота и дейността на Българската православна църква на едни по-дейни основи и насочена към..

публикувано на 30.06.24 в 13:40

Фалиралото ВиК-Дупница преминава окончателно към "Кюстендилска вода"

Общинското ВиК-Дупница, което е с 2,5 млн. лева задължения и на практика е във фалит със запорирани сметки от повече от две години, от 1 юли преминава юридически, финансово и организационно към регионалния оператор "Кюстендилска вода". Това обяви за..

публикувано на 30.06.24 в 13:13
Видинският митрополит Даниил е избран за нов български патриарх.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов Български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Митрополит Даниил: Господ иска от нас да..

публикувано на 30.06.24 в 13:01