Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Година след изборната победа: Метаморфозата на Джорджа Мелони

Проф. Даниеле Албертаци: Мелони доста умело смени облика си в отношенията със съюзниците в Италия, а също и с Европейската комисия

| Интервю
Лидерката на "Италиански братя" Джорджа Мелони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преди почти една година в Италия се проведоха извънредни парламентарни избори, след като правителството на националното единство начело с Марио Драги беше бламирано от крайнодясната "Лига" и дясноцентристката партия "Форца Италия". За вота те се коалираха с радикално дясната партия с неофашистки корени "Италиански братя" и спечелиха изборите, а лидерката на "Братята" Джорджа Мелони оглави правителството. И изправи на нокти Европа.
Крайнодесните национал-популисти отново са във възход в почти цяла Европа и Италия може и да се окаже предвестник на още техни пробиви във властта. Също и на неочаквани метаморфози, които ги очакват. 

Деян Йотов разговаря с политолога професор Даниеле Албертаци от Университета на британското графство Съри:

- Професор Албертаци, цяла година изтече от поредните извънредни избори в Италия, които бяха спечелени от крайната десница. Как оценявате представянето на правителството, начело с "Италиански братя"?

Мисля, че премиерката Джорджа Мелони доста умело смени облика си в отношенията със съюзниците си в Италия, а също и с Европейската комисия. Много хора са изненадани от трансформацията й в разумен умерен лидер, предвид посланията й в предизборната кампания. Помните - тя залагаше на конспиративни теории, обещаваше и морска блокада между Италия и Северна Африка, за да спре мигрантите.

Вътрешнополитически правителството е постигнало твърде малко неща, за да се смята за успешно. Те обещаха на електората си да установят контрол и да ограничат броя на хората, които пресичат от Северна Африка до остров Лампедуза. Мелони отиде до Тунис заедно с председателката на Европейската комисия, подписаха там споразумение и се надяват Тунис да стане нещо като полицай на Средиземно море. Това очевидно не дава резултат - броят на мигрантите е драстично по-голям в сравнение с миналата година.

А за намаляването на данъците - също предизборно обещание - предстои да разберем, когато бъде представен новият бюджет. Сегашният, който беше приет миналата есен, в основни линии беше дело на Марио Драги докато той беше премиер. Новият бюджет ще е първият, за който пълна отговорност ще носи това правителство. Всички знаят, че в хазната няма достатъчно ресурси, за да се намалят значително данъците.

И освен това някои от траншовете от европейския фонд за възстановяване се бавят, защото Италия се бави с прилагането на договорените по времето на Драги реформи и инфраструктурни проекти. През последния месец правителството все повече говори за по-малко усвоени средства, защото не се изпълняват условията.

- Смятате ли, че е неизбежно когато вземат властта, крайнодесните популисти, принудени от сблъсъка с реалността и с отговорността, да се превръщат в умерени политици?

Не винаги. Зависи от съответната национална култура. А също и от това дали са доминиращата част от управляващата коалиция или са по-малкият партньор в нея. Пример за последното е "Лига" на Матео Салвини. Както и "Партията на свободата", която през последните 20 години няколко пъти участва в правителството на Австрия. Тенденцията при такива като тях - по-малки коалиционни партньори - е всъщност да стават още по-радикални и дори да влизат в ролята на вътрешна опозиция на доминиращите коалицията формации.

В случая партията на Мелони доминира, и то с много, над "Форца Италия" и "Лига". Те получиха около 8-9 процента на изборите, а тя - 25. И е нормално всичко, което прави правителството, да зависи и да се асоциира най-много с нея. А тя очевидно е решила, че най-добрата стратегия е да се държи като консервативен, а не като радикален премиер.

Тя знае, че няма как да не се сблъска с някои ограничения - като всеки италиански премиер. Номер едно от тях е, че трябва да има добри отношения с Европейската комисия - особено сега, когато Италия чака толкова много евросредства. Мелони съзнава, че не може да победи, ако обяви война на Брюксел, защото ако спрат да пращат пари, това ще е огромно поражение за оглавяваното от нея правителство.

А относно позицията на Италия за войната в Украйна и по принцип - по отношение на Съединените щати - се оказва, че наистина няма значение кой е премиер. Италианската позиция не се променя кой знае колко - винаги е про-НАТО. И Мелони - поне засега - подкрепя напълно Украйна.

- Докато беше в опозиция, защото "Италиански братя" не подкрепяха правителството на националното единство, начело с Марио Драги, Джорджа Мелони твърдеше, че няма да е трудно да спре мигрантския поток към Италия. Но виждаме сега Лампедуза е залят от мигранти - близо два пъти повече от населението на острова. Дали ще успее Мелони да изпълни предизборното си обещание по начина, по който си представя?

Морска блокада няма да има и Мелони прави много голяма грешка с това, че говори толкова много за това. Защото нейните избиратели й повярваха, че ще го направи, а то няма да се случи. Главно защото не може да се третират еднакво бежанците и нелегалните мигранти в лодките в морето. Преди да ги накараш да обърнат назад трябва да разбереш кой в каква ситуация е. Защото иначе Италия ще наруши договорите, които е подписала. А това би разрушило имиджа на разумен и умерен лидер, който Мелони си гради вече 12 месеца.

Затова тя извъртя нещата, обяснявайки, че под "блокада" всъщност имала предвид максимално оползотворяване на отношенията на Италия със страните от Северна Африка за спиране на миграционния поток. Това очевидно са глупости, защото споразумението с Тунис е като това с Либия, което не Мелони, а още лявоцентристкото правителство на Джентилони сключи. Нищо ново няма в това.

Проблемът е, че режимите в много от тези държави са авторитарни и малтретират мигрантите. А дори периодично да успяват да ограничат потока, това е капка в морето - защото причините хората да поемат такъв риск си остават - войните, мизерията, климатичните промени. Миграцията ще продължава.

Сега Мелони се опитва да отклони вниманието от провала си с мантрата, че ще строи много центрове, където пристигащите ще бъдат задържани докато се установи дали имат право да искат убежище и дали подлежат на депортиране. Това няма нищо общо с "морска блокада". Тя всъщност ще строи затвори и ще държи мигрантите в Италия, което е добре дошло за популистки правителства като унгарското и полското например. Те ще кажат: "Не искаме да имаме нищо общо с преразпределение на мигранти, проблемът си е на Италия!" И така проблемът ще си остане нерешен.

- Ако от това не пострада сериозно рейтингът на "Италиански братя", как ще му се отрази отстъпление от обещанията за намаляване на данъците? Дали това би подтикнало Джорджа Мелони да зареже фискалната предпазливост?

Бих се изненадал ако предприеме нещо, с което да подпали открита конфронтация с Еврокомисията. За да останат добри отношенията й с Брюксел, както очевидно иска Мелони, Италия трябва да продължава да е внимателен и отговорен играч.

Затова не очаквам да се случи нещо революционно. Най-много Мелони да продължи да убеждава Брюксел, че не бива да се връщаме към споразуменията и показателите от преди пандемията, защото светът е вече различен и т.н. Но вие сте прав, че това е проблем от ключово значение за правителството тази година - заедно с миграцията. Хората, които са гласували за партиите в това правителство, си чакат обещаното намаление на данъците.

Предполагам, че ще се опитат да излязат от ситуацията като орежат само символично данъците с уверението, че това е само първата стъпка и че ще намерят начин по-нататък да изпълнят обещаното. Дали това ще се приеме от избирателите - не зная. Към момента Мелони все още се радва на доста голяма подкрепа - нещо нормално за първата година на власт. След 12 месеца обаче картината, според мен, ще е различна.

- Това е 68-ото правителство на Италия след Втората световна война. Средната продължителност на живота им е 13 месеца. Колко дълго очаквате да остане стабилен кабинетът "Мелони"?

- Важно е да се отбележи, че през този век десните коалиции се справят доста добре в оцеляването на власт. През 2001 година Берлускони спечели изборите и остана премиер до 2006-а - вярно, на две последователни правителства, но със същото парламентарно мнозинство. А през 2011-а оставката му беше предизвикана не от вътрешнокоалиционни крамоли, а от международните финансови пазари, които се обърнаха срещу Италия.

Десницата е показала през годините, че разбира, че избирателите й очакват партиите в една такава коалиция да работят заедно. Затова аз не очаквам в средносрочен план да се стигне до нови избори. По-вероятно е след изборите за Европарламент догодина, ако "Лига" започнат да възстановяват загубата си на избиратели, да има размествания в кабинета, които да отразят евентуално преразпределение на силите в коалицията.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зеленски по време на изказването си в Сингапур, 2 юни 2024 г.

106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в Швейцария

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че 106 страни и организации са се съгласили да участват в срещата на върха в Швейцария в средата на юни, посветена на постигането на мир в Украйна, предаде Ройтерс. Той заяви това в обръщение в последния ден от тазгодишното издание на "Диалога Шангри-Ла" в Сингапур, конференция по сигурността, на..

публикувано на 02.06.24 в 08:50

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 млрд. лв.

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 милиарда лева, сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото тримесечие на годината. В сравнение с края на 2023 година те бележат ръст от 4,5%. С близо половин процент се увеличава и броят на осигурените в четирите вида пенсионни фондове и в края на март 2024 г. те са над 5..

публикувано на 02.06.24 в 08:21
Кметът на район “Слатина” Георги Илиев и заместник-кметът на столицата Надежда Бачева.

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в София

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в столичния район "Слатина". Заместник-кметът по социални дейности и интеграция на хора с увреждания Надежда Бачева обясни, че капацитетът на центъра е 30 места: "Специфичното на този център е, че за първи път в него има и заместваща грижа, тоест хората ще могат да оставят..

публикувано на 02.06.24 в 08:16

Жълт код за дъжд в 13 области

Жълт код за интензивни валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология в 13 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян. Днес ще бъде предимно слънчево, след обяд..

публикувано на 02.06.24 в 07:57
Урсула фон дер Лайен

Председателката на ЕК е на посещение в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Срещата с гражданите ще бъде на Античния театър в Пловдив от 18 часа. В предишните дни Урсула фон дер Лайен посети Испания и..

публикувано на 02.06.24 в 07:52

Започва информационна кампания за ползата и вредите от хранителните добавки

От Сдружението за достъпна и качествена храна започват информационна кампания сред младите хора, с която да запознаят потребителите с хранителните добавки. Голяма част от тях са опасни, казаха от сдружението, а целта им е да се знае повече за хранителните добавки. Потребителите най-често не знаят произхода им, тъй като в дигиталното..

публикувано на 02.06.24 в 07:35

НС изслушва Главчев за българската позиция в ООН по резолюцията за Сребреница

Народното събрание ще проведе извънредно заседание днес, от 15 ч. На него е предвидено да бъде изслушан премиерът Димитър Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в Сребреница. Изслушването на служебния министър-председател Димитър Главчев е във връзка с публично изнесена информация за изпратена грама до постоянния представител..

публикувано на 02.06.24 в 07:33