Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Кирова, Тодор Попов и Христо Стоичков откриха "Градината на света"

"Градината на света"
Снимка: БТА

Великият български футболист Христо Стоичков, кметът на Пазарджик Тодор Попов и зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова официално откриха “Градината на света” на церемония в града. Заедно с тях бяха олимпийските шампионки по плуване - Таня Богомилова и по карате -  Ивет Горанова и Йована Прекович.

Идеята за градина с дървесни и растителни видове от цял свят е на ръководството на Община Пазарджик и се реализира с подкрепата на посланици, консули и други дипломати в България. "Градината на света" има за цел да отправи ясно послание, надскачайки различията между отделните страни и подавайки ръка в търсене на допирни точки между всяка една култура, общност и език. И не на последно място – в тези трудни времена красотата на градината ще осигури кът за хармония, смирение и наслада на всеки неин гост, ще вдъхновява, образова и предлага несравнимо пътешествие без граници! В края на 2022 година проектът получи благословията на папа Франциск, след като кметът на Община Пазарджик Тодор Попов го запозна с инициативата и му подари златен житен клас – символ на Градината на света. 

Стотици жители и гости на града присъстваха на събитието. По повод откриването Негово преосвещенство знеполски епископ Арсений отслужи молебен за здраве, благополучие и мир, а  изпълнение на великолепните момчета и момичета от Представителен танцов състав “Чудесия” с хореографи Таня и Димитър Димитрови посрещна присъстващите.

Великият Карл Люис ще открие своя специален кът в “Градината на света” по-късно днес отново в компанията на кмета Тодор Попов и Христо Стоичков, както и много гости на Пазарджик. 9-кратният олимпийски шампион имаше технически проблем с един от трите си полета на път към България, което го забави с няколко часа.

“Горди сме днес, защото една от нашите мечти вече е факт. Това изключително красиво място, което всички заслужаваме. Идеята, която искахме да представим, е, че в тези дни на предизвикателства, можем да бъдем обединени около една красива идея и всички да бъдем на едно място. Благодаря на всики държави, както десетки и стотици хора, които ни подкрепиха в този проект, защото зад него стои огромен труд. Това не е всичко – това място ще продължи да се разраства. И така тя ще стане най-голямата и красива градина в Европа”, каза кметът на Община Пазарджик Тодор Попов.

“Радост и чест да бъда тук сред вас. Убедена съм, че с всяка следваща година това място ще събира всички нас, всички жители и гости на Пазарджик. За мен е чест да открия Младежкото пространство в тази градина”, допълни зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

“За мен днес е много специален ден, тъй като преди една година заедно с г-н Попов погледнахме часовниците си и си казахме – след една година тази градина ще бъде факт. Благодаря затова, което правите и продължавате да правите за този град. За мен е чест да видя това, което са постигнали архитектите и проектантите на това място. Искам да се радвате и никога да не забравяте, че когато минете по тези алеи, това е творение на българи. Винаги съм се гордял, че съм българин и никога не съм го забравял”, обърна се към присъстващите носителят на Златната топка за 1994 година Христо Стоичков.

Последва официално рязане на лентата на специалния кът на Христо Стоичков, който е под формата на №8 и е засаден с избрани от него растителни видове. Камата заедно с кмета на Община Пазарджик Тодор Попов и  Росица Кирова участваха в откриването на градината на всички държави, подкрепили проекта до момента – Вакитана, Гърция, Кипър, Италия, Мароко, Сърбия, Грузия, Беларус, Молдова, Палестина, Ирак, Малтийски орден.

Друг от героите от американското лято през 1994 година – Ивайло Йорданов, преряза лентата на градината на бившия португалски национал Бето Пимпарел, тъй като двамата са свързани със Спортинг (Лисабон), чиято легенда е българинът. Събитието приключи с традиционните снимки и автографи от страна на Христо Стоичков, който по-късно днес отново ще се завърне в “Градината на света” и заедно с Карл Люис и кметът на Пазарджик Тодор Попов ще открият градината на 9-кратния олимпийски шампион. Освен това Стоичков и Карл Люис ще запалят Вечния пламък на мира.


По публикацията работи: Илиян Христов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наполи

Наполи остана далеч от квотите за европейските клубни турнири

Миналогодишният шампион на Италия Наполи е напът да пропусне европейските клубни турнири през следващия сезон след равенство 2:2 срещу Фиорентина в мач от 37-ия кръг на Серия А. Така тимът от Неапол остана на две точки зад Виола на деветото място. Наполи поведе в осмата минута чрез защитника Амир Рахмани, който се разписа след центриране от ъглов удар..

публикувано на 18.05.24 в 08:26
Тайсън Фюри - Олександър Усик

Фюри и Усик определят първия абсолютен световен шампион по бокс при най-тежките през този век

Британецът Тайсън Фюри и украинецът Олександър Усик ще се изправят един срещу друг тази вечер в Рияд, Саудитска Арабия в един от най-големите боксови мачове в последното десетилетие. Двамата непобедени световни шампиони в тежка категория ще обединят поясите, а победителят ще стане първият абсолютен първенец при най-тежките през този век. За последно..

публикувано на 18.05.24 в 07:55
Локомотив (Пд) - Левски

Локо (Пд) - Левски пряко по "Хоризонт" и ЦСКА София - Крумовград играят в първата шестица

Два мача има днес в 33-ия кръг на футболната ни Първа лига, като те са за разпределение на местата от първо до шесто.  ЦСКА София приема Крумовград на Националния стадион "Васил Левски" от 17.45 ч. Вторият сблъсък е в Пловдив между местния Локомотив и Левски и ще можете да го проследите пряко по програма "Хоризонт" от 20.15 часа. Лудогорец вече си..

публикувано на 18.05.24 в 06:53
Саутхемптън

Саутхемптън ще играе срещу Лийдс за място във Висшата лига

Саутхемптън достигна финала в плейофите на Чемпиъншип за изкачване в Премиър лийг в Англия. "Светците" надиграха Уест Бромич Албиън с 3:1 в реванша у дома, а първият мач бе завършил 0:0. Ирландският полузащитник Уилиям Смолбоун вкара за 1:0 в 49-ата минута, благодарение на асистенция от уелския нападател Дейвид Брукс. Английският стрелец Адам..

публикувано на 18.05.24 в 06:14
ЦСКА София

Огромна глоба и заплаха за изваждане от Европа за ЦСКА София

Органът за финансов контрол на клубовете на УЕФА (CFCB) финализира оценката си на изискванията за „без просрочени задължения“, както е определено в Правилата за лицензиране на клубове и финансова устойчивост на футболната централа. Официалният сайт на УЕФА съобщи, че 13 клуба, сред които и българският ЦСКА София, не са изпълнили въпросните критерии и..

публикувано на 18.05.24 в 06:07

Берое победи Хебър в Първа лига

Хебър загуби драматично с 0:1 пред собствена публика срещу Берое в мач от 33-ия кръг от Първа лига. В първия половин час от двубоя нямаше интересни моменти пред двете врати, а в 32-ата минута видео асистент реферите не отсъдиха дузпа за домакините след разглеждане на ситуация за игра с ръка в наказателното поле на Вини Трибуле. Три минути след това..

публикувано на 17.05.24 в 22:27

Официално: Ювентус уволни Алегри

Ювентус официално освободи треньора на тима Масимилиано Алегри, обявиха от клуба преди минути. От “старата госпожа” посочват като причина действията на наставника след финала за Купата на Италия, който бе спечелен срещу Аталанта. Наставникът загуби самообладание след успеха на тима в сряда и влезе в откровен конфликт първо със съдиите на мача,..

публикувано на 17.05.24 в 22:23