Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци по борсите у нас

Снимка: Кети Тренчева

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, и през тази седмица се повишава - с 0,992 на сто до 2,205 пункта, предаде БТА.

Равнището на ИТЦ в началото на годината беше 2,316 пункта, а през първата третина на март достигна пролетния си максимум от 2,480 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Поскъпване на основните хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци, които се проследяват от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ), се наблюдава през седмицата.

Ябълките от внос поскъпват с 3,4 на сто до 2,10 лева за килограм. Цената на бананите остава без промяна от миналата седмица и те се търгуват по 2,76 лева за килограм. Дините поскъпват с 1,2 на сто до 0,87 лева за килограм, а пъпешите с 4 на сто до 1,57 лева за килограм.

Поевтиняват само лимоните - с 5 на сто до 2,88 лева за килограм и гроздето - с 4,1 на сто до 2,33 лева за килограм. 

Картофите повишават стойността си с 2,3 на сто до 1,35 лева за килограм, зелето - с 2,7 на сто до 1,14 лева за килограм. Цената на доматите (оранжерийни) също се покачва - със 7,4 на сто до 3,05 лева за килограм, както и на оранжерийните краставици – с 12,5 на сто до 2,98 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 9,2 на сто до 1,78 лева за килограм, а червените чушки - поевтиняват с 10,8 на сто до 1,99 лева за килограм. Морковите се продават с 2,5 на сто по-малко до 1,18 лева за килограм, а зрял лук кромид (внос) - с 5,3 на сто до 1,42 лева за килограм.

Кравето сирене поевтинява с минималното 0,4 на сто до 11,14 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" поскъпва, също минимално, с 0,3 на сто и се продава по 17,36 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) поскъпва със 7,4 на сто и кофичка от 400 г. се купува за 1,16 лв. Цената на прясното мляко (3 процента масленост) също се увеличава - с 4,3 на сто и се продава по 2,19 лева за литър.

Пилешкото месо поскъпва с 1,4 на сто и се предлага по 6,50 лв. за килограм, яйцата (размер М) - с 3,1 на сто и се купуват по 0,33 лева за брой на едро. 

Цената на ориза се покачва - с 2,6 на сто и той се търгува по 3,21 лв. за килограм. Поскъпва лещата - с 0,7 на сто до 4,10 лева за килограм, както и зрелият фасул - с 0,8 на сто до 3,95 лв. за килограм. 

Захарта поевтинява с 0,4 на сто и се продава по 2,43 лв. за килограм. Брашното тип 500 поскъпва с 0,7 на сто до 1,45 лева за килограм. Цената на олиото се покачва с 1 на сто и то се търгува по 3,00 лв. за литър в пластмасова бутилка, а на кравето масло (пакетче от 125 грама) - с 1,6 на сто до 2,59 лв. за брой.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забраната за износ на инсулини и лекарства за понижаване на кръвната захар се удължава с още месец

Забраната за износ на инсулини и лекарства за понижаване на кръвната захар се удължава с още месец, считано от днес. Това предвижда заповед на здравния министър Галя Кондева. Заповедта обхваща и антибиотиците за деца. Според мотивите за издаването ѝ има нови данни от извършени проверки, които установяват нередовни доставки, забавяне или..

публикувано на 17.06.24 в 10:09

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Инициативата е част от кампанията "Седмица на отворените врати", която се организира в изпълнение..

публикувано на 17.06.24 в 10:05
Януш Залески, държавен секретар в екоминистерството на Полша, и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство.

Полски експерти: Много е важно проблемите на гората в ЕС да се решават от лесничеите

Защитата на горите в Европа трябва да е поверена не на политиците, а на експертите. Това е мнението на Януш Залески – държавен секретар в екоминистерството на Полша и зам.-генерален директор на държавните гори там. Залески и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство, бяха на частно посещение у..

публикувано на 17.06.24 в 09:43

Старт на жътвената кампания в Монтанско

В област Монтана откриват официално жътвата днес. Това ще стане във Вълчедръм в 10 часа. Идеята за официален старт на жътвената кампания е на Монтанския съюз на зърнопроизводителите. "От години ритуалът не бе правен и сега отново искаме да отбележим началото на жътвата в област Монтана", поясни председателката на съюза Веселка Василева...

публикувано на 17.06.24 в 09:36

Георги Стоянов: Фермерите трябва да имат шанса при извънредни ситуации да възстановят своя бизнес

Българският фермерски съюз настоява за създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието , предизвикани от природни бедствия. Фермерите поискаха това в официално писмо до Министерството на земеделието и храните. Инициативата не е нова , уточни пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. И сега има държавна..

публикувано на 17.06.24 в 09:33

Възстановено е водоподаването за кюстендилското с. Соволяно

Възстановено е водоподаването за кюстендилското с. Соволяно, където през неделния ден аварира помпа от кладенец при река Бистрица и цялото село бе без вода, каза кметът Пламен Илиев. Екипи на "Кюстендилска вода" работиха през целия ден. Водопроводът на Соволяно е полаган през далечната 1934 г. Наложило се да бъде доставен резервен..

публикувано на 17.06.24 в 09:33
Калин Стоянов

Вътрешният министър подаде заявление за лична карта от ново поколение

От понеделник Дирекция "Български документи за самоличност" въвежда нов образец на българска лична карта.  С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни - два пръстови отпечатъка и снимка. Въвежда се нов образец на българска лична карта..

публикувано на 17.06.24 в 09:17