Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Александров и Кевин Пенев заминаха за СП по спортна гимнастика

Йордан Александров и Кевин Пенев
Снимка: БФ Гимнастика

Йордан Александров и Кевин Пенев заминаха за участие на световното първенство по спортна гимнастика, което ще се проведе от 30 септември до 8 октомври в Антверпен (Белгия).

Двамата спечелиха правото да се състезават в шампионата на планетата след европейското първенство в Анталия, което беше квалификация за Мондиала. Надпреварата в Белгия е квалификация за олимпийските игри в Париж догодина, като  българските състезатели ще разчитат да спечелят виза от индивидуалния многобой.

„Чувствам се добре. Контролните също минаха добре и според мен съм готов да се състезавам на първото си световно. Вече нямам търпение да заминем и да покажа какво съм тренирал в залата, защото аз се подготвях доста усилено тези дни. Там трябва да дадем всичко от себе си, да сме спокойни и да си изиграем съчетанията без падане. Състезанието ще е тежко, защото има много добри състезатели. Ще заложа на чисто изпълнение. Планът е да играя по-лесни неща, но да са по-чисти. Целта ми е да взема квота, а след това ще усложнявам съчетанията си. Брат ми ще ми липсва, защото той е нещо като мой треньор, мой ментор.Той все пак ще е в залата, в публиката. Ще ме гледа и след тренировките ще може да ми даде съвети. В залата ще бъдат и родителите ми, какато и роднини от България. Това е супер, защото ще си имаме агитка“, това сподели при заминаването дебютантът на такъв форум Кевин Пенев.
„Важно състезание. Най-важното в последните четири години. Има тръпка. Искам да си изиграя всичко, да направя едно добро състезание и резултатите ще дойдат. Най-важното ще е представянето в многобоя. Мисля, че с подготовката, която направих всичко ще мина добре. И двамата с Кевин имаме шанс да спечелим квота, но трябва да си изиграем шестте уреда без грешка“, сподели Йордан Александров.

За съжаление при жените България няма да има своя представителка. Палома Спиридонова, която на европейското също доби право да се състезава в Белгия  ще пропусне надпреварата заради операция.


Българската делегация е водена от легендите в този спорт у нас, олимпийските вицешампиони Красимир Дунев и Йордан Йовчев. Треньор е Милко Танкушев, а физиотерапевт - Любомир Панев.

Заявки за участие в световното са подали  500 състезатели от 80 държави. Квоти ще получат първите 9 състава (от 3 до 5 състезатели) в отборното класиране, от индивидуалния многобой - при мъжете първите 8 , а при жените първите 14 състезателки, който не са взели визи с отборите си, както и от финалите на отделните уреди – победителите на всеки уред (6 при мъжете и 4 при жените), които не са взели визи в отборното и от индивидуалния многобой.

През 2024 година право да участват в Олимпиадата ще могат да добият състезатели участвали вт четирите световни купи, както и в европейското първенство.

Китай, Япония и Великобритания вече имат спечелени олимпийски визи след като заеха първите три места в отборното класиране на шампионата на планетата миналата година в Ливърпул.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трета етапна победа за Тадей Погачар в Джирото

Лидерът в генералното класиране в Обиколката на Италия Тадей Погачар от отбора на Обединените арабски емирства постигна третата си етапна победа в състезанието. В осмия етап той измина най-бързо 152-километровата дистанция от Сполето до Прати ди Тиво, като финишира за 4 часа, 2 минути и 16 секунди. Словенецът, който спечели и вчерашния индивидуален..

публикувано на 11.05.24 в 18:38

Магомед Рамазанов е на победа от олимпийска квота

Българският национал Магомед Рамазанов направи перфектна серия от победи с техническо превъзходство на олимпийските квалификации по борба в Истанбул, а Миглена Селишка преодоля първите две от общо четири съпернички за квота за Париж 2024.  Рамазанов, победител от рангкинг сериите в Загреб през януари, спечели с по 10:0 срещу Иварс Саумосонок (Латвия),..

публикувано на 11.05.24 в 18:28
Майорка победи Лас Палмас с 1:0

Майорка си гарантира оставането в елита на испанския футбол

Отборът на Майорка може да се счита за сигурен участник в Ла Лига и през следващия сезон, след като в мач от 35-ия кръг успя да победи като домакин Лас Палмас с 1:0. Единственото попадение в срещата вкара Джовани Гонсалес в 29-ата минута. Успехът е първи за островитяните от шест седмици и с него те се изкачиха на 15-о място в..

публикувано на 11.05.24 в 17:23
Дара Малинова

Дара Малинова е шампионка в многобоя при девойките

Дара Малинова от София Спорт-2017 спечели титлата в многобоя при девойки старша възраст на държавното първенство по художествена гимнастика категория "Елит" и приз "Мария Гигова", което се провежда в зала "София. Днес най-добрите 30 състезателки във всяка възрастова група играха съчетания с бухалки и с лента, след като вчера представиха тези..

публикувано на 11.05.24 в 16:44
Манчестър Сити е лидер след 4:0 над Фулъм

Манчестър Сити е лидер след 4:0 над Фулъм

Отборът на Манчестър Сити е все по-близо до четвърта поредна титла във Висшата лига на Англия по футбол след победа с 4:0 като гост над Фулъм в предпоследния 37-ми кръг. Успехът позволи на "гражданите" да излязат на върха в класирането с 85 точки, с две повече от втория Арсенал, като и двата отбора имат по още два мача до края на сезона...

публикувано на 11.05.24 в 16:41
Рафаел Надал

Рафаел Надал взе само четири гейма на Хуберт Хуркач в Рим

Десеткратният шампион Рафаел Надал отпадна във втория кръг на турнира на клей от сериите "Мастърс 1000" в Рим. Испанецът отстъпи с 1:6, 3:6 пред поставения под номер 7 в схемата Хуберт Хуркач от Полша. Надал, който в последните две години се бори почти постоянно с различни физически проблеми, изигра мач, който беше много далеч от зададените..

публикувано на 11.05.24 в 16:20
Гергана Топалова

Гергана Топалова на финал срещу туркиня в Бостад

Гергана Топалова се класира за финала на турнира по тенис на клей в шведския град Бостад с награден фонд 25 000 долара. В полуфиналите поставената под номер 2 българка сломи съпротивата на румънката Ирина Фетакау с 6:4, 6:3 за час и 23 минути. 24-годишната Топалова направи обрат и в двата сета на мача, като особено впечатляващ бе този в..

публикувано на 11.05.24 в 15:13