Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна вече е получила американски танкове "Ейбрамс"

Американски танкове "Ейбрамс"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна вече е получила доставка на американски танкове "Ейбрамс", съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 

Преди дни американският президент Джо Байдън заяви, че танкове "Ейбръмс" ще бъдат изпратени на Киев още тази седмица.

Украйна ще получи за танковете и бронебойни снаряди с обеднен уран. От Пентагона обещаха още касетъчни снаряди за тежката артилерия, както и боеприпаси с прецизно насочване за системите за залпов огън HIMARS.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На плаж в лондонски парк, 17 юни 2022 г.

25 юни е бил най-горещият ден на Острова от началото на годината

Вчера е бил най-горещият ден от началото на годината досега в Обединеното кралство, съобщиха от Метеорологичната служба. 30 градуса бяха измерени в Чъртси, графство Съри. Това е най-високата температура в Обединеното кралство от 10 септември миналата година, съобщиха метеоролозите. Те обаче прогнозират, че днес ще бъде още по-горещо и някъде..

публикувано на 26.06.24 в 08:44

Програма за безплатни летни държавни училища започва в Кипър

В Кипър започва програма за безплатни летни държавни училища, в които могат да участват и българчетата. С приоритет за предлаганите през ваканцията възможности за учене и творчески дейности са децата от уязвимите социални групи, съобщиха от образователното министерство. В продължение на един месец - до 26 юли, летни "часове" ще се провеждат в..

публикувано на 26.06.24 в 08:37

Арести след нахлуване на протестна група в дома на британския премиер

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани по подозрение за нахлуване на територията на дома на премиера Риши Сунак. Полицията в графство Северен Йоркшър каза, че е арестувала мъжете буквално минути след влизането им в територията на имението Кърби Сигстън. Това се случва след като видео беше пуснато в социалните медии от протестната..

публикувано на 26.06.24 в 08:27

Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици

Днес е Международният ден за борба със злоупотребата и с незаконния трафик на наркотици. На този ден общности и организации по целия свят обединяват усилия в повишаване на осведомеността относно проблемите, които незаконното разпространение на наркотици представлява за обществото. Превантивно-информационният център по проблемите на..

публикувано на 26.06.24 в 08:18
Проф. Галин Цоков

МОН представя анализа на резултатите от НВО за 10. клас

Министерството на образованието ще представи анализа на резултатите от националното външно оценяване за десети клас.  Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 - по математика. След въпрос на БНР служебният министър на образованието Галин Цоков оцени протичането на изпитите като..

публикувано на 26.06.24 в 08:16

Международен форум обсъжда в София намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Обсъждат цените на природния газ за юли

Обществено обсъждане на цените на природния газ за месец юли ще се проведе в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението на "Булгаргаз" е синьото гориво да поевтинее незначително - с малко над един процент. Окончателно решение комисията ще вземе на 1 юли.

публикувано на 26.06.24 в 08:05