Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия одобри правила за експулсиране на смятани за опасни имигранти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Италия одобри поредни нови правила за имигрантите. Кабинетът на Джорджа Мелони даде зелена светлина на трето поред постановление, свързано с имиграционния проблем. То засяга предимно въпроса за експулсиране само на незаконно пребиваващи имигранти. Целта е да се изведат от страната тези, които са смятани за опасни дори ако имат разрешение за дългосрочно пребиваване. 

В случая експулсирането "може да бъде разпоредено поради сериозни причини, свързани с обществения ред или държавната сигурност, от министъра на вътрешните работи". Възможно е да се откаже повторно влизане на тези, които са били експулсирани, ако се смята, че тяхното присъствие може да причини "сериозни безредици или сериозна опасност за обществения ред или обществената безопасност". 

Ще се експулсират и непридружените фалшиви непълнолетни, като действителната възраст ще се установява при необходимост чрез специални анализи. 

За жените ще има пълна закрила, независимо дали са бременни или с малки деца.

По програмата "Безопасни пътища", в която участват към 5000 военни ангажирани в градовете за наблюдение на чувствителни обекти, ще се включат още 400  войници за охраняване на главни железопътни гари. 

По публикацията работи: Мария Петрова-Гълъбова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимка, предоставена от италианската брегова охрана (Guardia Costiera), показва италианската брегова охрана, която спасява мигранти в Средиземно море, близо до Сицилия и Калабрия, Италия, на 10 април 2023 г.

Италия затяга мерките срещу мигрантите от Африка

Очаква се днес италианското правителство да гласува постановление, което включва нови правила, свързани с мигрантите. Мерките е в унисон с предизборните обещания на премиера Джорджа Мелони да се справи с миграцията и са отговор на рязкото увеличение на броя..

публикувано на 27.09.23 в 04:16

Мигрантите в Италия трябва да платят близо 5000 евро, ако искат да не стоят в центровете за пребиваване

Имигрантите, търсещи убежище в Италия, трябва да плащат към 5000 евро, ако не желаят да бъдат в специалните центрове за пребиваване. Това предвижда постановление на Министерството на вътрешните работи, публикувано в Държавен вестник. То определя..

публикувано на 23.09.23 в 12:21

Фон дер Лайен: Италия и Лампедуза могат да разчитат на Европа

Председателяt на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът на Италия Джорджа Мелони, придружени от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, посетиха остров Лампедуза и местата свързани с приема на имигрантския поток. На..

публикувано на 17.09.23 в 14:08
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тяло на жена е открито в столичния кв.

Първоначалната версия сочи към убийство и грабеж в софийския кв. "Младост"

Полицията в София разследва предполагаемо убийство. Тази сутрин тяло на жена беше открито в столичния квартал "Младост 1".  Районът е отцепен. Сигналът за откритото тяло на жената е подаден около 7.40 на телефон 112 и в полицията. На място са..

публикувано на 28.10.24 в 12:58
Посолството на България в Берлин

ПП-ДБ печели най-много гласове в Германия

В Германия най-много гласове на вчерашните предсрочни парламентарни избори е получила коалицията ПП-ДБ. Тя е получила 5791 гласа или 29,18% от вота. На второ място е "Възраждане" с 3607 гласа и 18,18%. Изненадващо е представянето във федералната..

публикувано на 28.10.24 в 12:53

МЕЧ иска анти-ГЕРБ и анти-ДПС правителство, държи да получи МВР

Новата парламентарна формация е партия "МЕЧ". Преди минути нийният лидер на партията Радостин Василев посочи, че те ще настояват да бъде сформирано, цитирам "анти-ГЕРБ и анти-ДПС" правителство,  и искаха да получат Министертво на вътрешните работи в..

публикувано на 28.10.24 в 12:52
Исторически парк

Любомир Жечев: Има знак на равенство между "Величие" и Исторически парк

Варненската районна прокуратура е започнала досъдебно производство, за да изясни дали е налице финансова измама, свързана с филма на Любомир Жечев за Исторически парк. Това съобщи Жечев в интервю пред БНР. "Разследват дали набирането (на..

публикувано на 28.10.24 в 12:25

"Възраждане" с убедетелна победа в Регенсбург, втори там са "Величие"

В Ренсбург, Германия на вчерашните избори 481 наши сънародници са упражнили правото си на вот. Това съобщи пред БНР д -р Антоанета Тончева, доброволец и член на избирателна комисия. ПП-ДБ печели най-много гласове в Германия Над 146 000 души..

публикувано на 28.10.24 в 12:22

На изборите в Турция за българския парламент са гласували 48 010 души

На изборите за Народно събрание в Турция са гласували 48 010 души. Това е малко по-висока избирателна активност спрямо изборите през юни, когато гласувалите бяха 46 495. Коалицията "Алианс за права и свободи - АПС" печели 64,76% от вота в..

публикувано на 28.10.24 в 12:22

При 99,71% обработени протоколи: "Величие" е на ръба за 51-вото НС

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинните данни на Централната избирателна комисия при обработени 99,71% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново..

публикувано на 28.10.24 в 12:05