Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Москва използва Виена, за да развие антиевропейско и проруско движение в България и Румъния и успява"

Кристиан Първулеску: Досегашната стратегия на България за Шенген не работи

Можем постепенно да отворим границата между Румъния и България, смята румънският политолог

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България и Румъния продължават да са извън Шенгенското пространство. Причината е ветото на Австрия срещу двете държави, както и на Нидерландия срещу България. И докато нашата страна не изглежда да предприема резки маневри за промяна на това положение, съседна Румъния предприе категорични действия спрямо Австрия. Букурещ блокира участието на Виена в срещите на НАТО, а двама офицери от австрийската армия чакат в Брюксел от седмици за акредитация в Алианса. Преди това румънският министър-председател Марчел Чолаку предупреди, че ако Австрия отново наложи вето за Шенген през декември, Букурещ ще внесе жалба в Съда на ЕС и ще поиска от Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна заедно с Румъния в този процес.

Ще доведат ли до успех действията на Букурещ и ще убедят ли Австрия да вдигне ветото си и какви общи действия на България и Румъния биха били ефективни? Темата коментира в предаването "Събота 150" Кристиан Първулеску, политолог от букурещкия Национален университет за политически науки и публична администрация.

Каква външнополитическа стратегия стои зад тези действия?

"Румъния се консултира със своите партньори, не само с България, която е в същата ситуация, но и с Франция и Германия. Париж