Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва конгресът на британската Консервативна партия

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Манчестър започва годишният конгрес на управляващата в Обединеното кралство Консервативна партия, който ще подължи четири дни. Очакванията са партийният лидер и премиер на страната Риши Сунак да се сблъска със сериозни проблеми. 

Както пише "Файненшъл таймс", Риши Сунак се изправя пред неспокойни депутати консерватори, подготвяйки се за първия си и вероятно последен годишен конгрес като лидер на партия, която е разтревожена за следващите общи избори и е разделена относно посоката, в която трябва да върви страната. Макар и Сунак да планира да направи някои оптимистични изявления, засягащи предимно бизнеса, той е подложен на натиск от множество фракции в неговата партия, недоволни от проблемите с големия железопътен проект, известен като HS2, огромното данъчно бреме и заплахите на "Даунинг стрийт" страната да напусне Европейската конвенция за правата на човека. 

"Скай нюз" дори съобщи, че разполага с кореспонденция на редови членове на партията, членуващи в организация, които искат да изгонят Сунак и да "влязат във война" с либералното крило на партията. Такат наречената Консервативна демократична организация е основана през декември 2022 година от лорд Питър Крудас, спонсор и поддръжник на Борис Джонсън. 

Вестник "Манчестър Ивнинг нюз" пък съобщи, че хиляди ще излязат по улиците на града да изразят недоволството си от управляващите пред участниците в конгреса. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Риши Сунак - премиер на Великобритания

Риши Сунак неумишлено е пропуснал да декларира доходи на съпругата си

Британският премиер Риши Сунак не е декларирал правилно доходи на съпругата му, свързани с агенция за грижи за деца, но нарушението е „непреднамерено“. Това е заключенито на парламентарната комисия за стандартите след около 4-месечно разследване...

публикувано на 24.08.23 в 04:09
Британският премиер Риши Сунак.

Надин Дорис подаде оставка като депутат и разкритикува остро Риши Сунак

Във Великобритания бившият министър на културата Надин Дорис подаде оставка като депутат в Камарата на общините повече от два месеца, след като обеща незабавно да напусне парламента. Оттегляйки се, тя отправи безпрецедентно остра критика към премиера Риши..

публикувано на 27.08.23 в 02:25
Риши Сунак

Риши Сунак: Абсолютно погрешно е да ме обвиняват за бюджета на училищата

Британският премиер Риши Сунак заяви, че е "абсолютно погрешно" да го обвиняват за съкращаването на бюджета за ремонт на училищата. Това става на фона на разрастващия се скандал със затварянето по съображения за сигурност на училища, строени с газобетон,..

публикувано на 05.09.23 в 04:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обвини Китай, че се опитва да провали мирната конференция

Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Китай, че се опитва да провали мирната конференция, планирана за средата на този месец в Швейцария, предаде ДПА. 106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в..

публикувано на 02.06.24 в 17:01

Вече са определени 4 от делегатите от Софийската митрополия за Патриаршеския събор

Епархийските избиратели от Софийската митрополия избират делегати за предстоящия на 30 юни Патриаршески избирателен църковен събор.    Започва избирането на делегати, които ще избират бъдещия български патриарх Гергана Станчева, която е един от..

публикувано на 02.06.24 в 16:59

Велошествие в София за международния ден на велосипеда

По улиците на София премина велошествие, организирано от сдруженята "За Земята" и "Велоеволюция" и организацията "Софенхаген". Повод е международният ден на велосипеда.  Площадът пред катедралата "Александър Невски" се изпълни с предимно млади хора и..

публикувано на 02.06.24 в 16:22
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Герапетридис

Гърция призова Скопие да спазва Преспанския договор

Гръцкият министър на външните работи Герапетридис призова Скопие да спазва международното споразумение за Преспанския договор. "Подчертаваме задължението на Република Северна Македония да спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор",заяви в..

публикувано на 02.06.24 в 16:12
Служебният премиер Димитър Главчев и здравният министър Галя Кондева в пленарната зала на парламента по време на опитите да бъде осигурен кворум - 2 юни 2024 г.

Днес парламентът няма да заседава

Извънредното заседание на Народното събрание не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се проведоха две процедури за регистриране на кворум - при първата бяха отчетени едва 67 депутати в залата, а при втората - 69, при необходимите минимум..

публикувано на 02.06.24 в 15:37
Петролна платформа в Бахрейн, архив.

Ройтерс: В ОПЕК+ вероятно ще има съгласие за съкращаване добива на петрол до 2024 г. и през 2025 г.

ОПЕК+ най-вероятно ще постигне съгласие за съкращаване на добива на петрол до 2024 г. и дори е възможно и през 2025 г., съобщи Ройтерс, като се позова на два източника от организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници. Цените на..

публикувано на 02.06.24 в 15:25

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В..

публикувано на 02.06.24 в 15:08