Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Криза в Конгреса на САЩ на фона на бюджетните спорове

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конгресът на САЩ е изправен пред криза часове след като избегна изчерпване на бюджета и затваряне на федералните служби.

Един от лидерите на дясното крило в Републиканската партия - конгресменът Мат Гец, заяви пред Си Ен Ен, че ще започне процедура за сваляне на своя съпартиец, Кевин Маккарти, от председателския пост в Камарата на представителите. 

За избирането на Маккарти през януари бяха необходими 15 гласувания, тъй като Гец и съмишлениците му държат баланса в Камарата, а не е ясно дали демократите биха подкрепили Маккарти днес и как камарата ще работи без председател.

До бунта в Републиканската партия се стигна, след като снощи - броени часове преди изтичане на срока - председателят Маккарти изостави опитите да прокара временен бюджет с приоритетите на крайната десница и избра компромисен вариант, който получи подкрепа от умерените крила на двете партии и в Камарата, и в Сената.

"Ако някой иска да ме отстрани, защото съм единственият възрастен в тази зала - давайте, но си мисля, че страната ни е по-важна от този пост", заяви Кевин Маккарти.

Президентът Байдън подписа резолюцията, с която на федералното правителство се осигуряват средства за още 45 дни, и по този начин избегна - поне за 6 седмици - сценарий, при който стотици хиляди държавни служители и военнослужещи остават без заплащане, а милиони от по-бедните американци - без социално подпомагане.

Бунтарите в Републиканската партия настояват за увеличаване на средствата за контрол по границите срещу трафика на хора и наркотици и незабавни, драстични съкращения на останалите разходи, за да спре набъбването на 33-трилионния държавен дълг. Друго тяхно искане обаче - това за спиране на финансите за Украйна - намери израз в приетата от Конгреса резолюция.

Байдън предупреди, че Америка не може да си позволи по никакъв начин да спре подпомагането на Украйна. 

Л