Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите"

Славчо Нейков: Въглищата си отиват!

Според него това ще стане много по-рано от 2038 г.

| Интервю
Славчо Нейков
Снимка: БНР

Крайно време е за повече реализъм – и от страна на правителството, и от страна на протестиращите, изказа мнението си пред БНР Славчо Нейков – председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

Той смята, че премиерът Николай Денков и енергийният министър Румен Радев са насадени на "пачи яйца", които исторически трябва да търсим много назад във времето. Според него това е закъснял диалог, който е трябвало да започне активно преди поне 10 години.

"Нашите политици, за съжаление, обикновено имат визия до следващите избори. В енергийния сектор трябва да се гледа дългосрочно. Това предполага наличие на стратегически поглед".

Нейков заяви, че по принцип подкрепя протеста на енергетиците, но не е съгласен с формата:

"Те протестират срещу действия на правителството, а страдат десетки хиляди хора и бизнеси, които нямат никакво отношение. Формата на протеста трябва да бъде свързана с пряка комуникация с правителството, а не чрез мегафони от двете страни на мантинелата, а на масата на преговорите. Там могат да стигнат до някакви обективни решения".

По думите му в този разговор многократно се изтъкват едни 4 млрд. лв., но всъщност става дума за много повече. Става дума за икономическо развитие на регионите в дългосрочен план, подчерта той.

Въглищата си отиват и си отиват много по-бързо отколкото всички смятахме, изказа мнението си Славчо Нейков. Според него това ще стане много по-рано от 2038 г. Той цитира статистически данни, които ясно сочат тази тенденция. В този смисъл експертът отбеляза, че трябва да се говори не толкова за запазване на конкретните работни места на хората, а за запазване на техните доходи.

"Тези 4 млрд. са за да подпомогнат тези процеси. Така че правителството трябва да бъде максимално подкрепено в тази ситуация, за да не ги загубим и тях".

Нейков е категоричен, че няма да "останем на тъмно". По думите му обаче липсва стратегическа енергийна визия. Правителството трябва да работи именно в тази посока. Според него трябва да се засили и прозрачността. И още:

"Правителството трябва да предложи един писмен документ, в който ден по ден, стъпка по стъпка да обясни какво следва оттук нататък и по отношение на работни места, и по отношение на енергийния микс, и по отношение на демографията - нещата са свързани. Разчитам на разум". 

Енергийният експерт все пак напомни, че не трябва да се забравя, че правителството има много сложна, тежка и ограничена във времето задача - да разговаря с ЕК, и трябва да бъде подпомогнато в този процес".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ печели вота в Босилеград

ГЕРБ взема най-много гласове  - 70,  при гласуването в секцията в Босилеград, сочат окончателните данни по вота в сръбската община. Втори са ПП-ДБ - с 30. Трети - "Възраждане" с 24.  За пръв път там се гласуваше и с машина, а до урните отидоха 182 сънародници с двойно гражданство. Избор за евродепутати и в Босилеград нямаше поради принципа за..

публикувано на 10.06.24 в 22:51

30% от заетите в Силистренско работят за минимална заплата

По предварителни данни в Силистренско 30 % от заетите лица работят на минимална работна заплата, съобщиха от КНСБ по време на кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“. От заетите на трудово-правни отношения 19 000 силистренци, над 4300 са синдикални членове. Като част от събитието бяха проведени срещи с кмета на Община Силистра и с..

публикувано на 10.06.24 в 22:45

Около 20 000 българи гласуваха във Великобритания

Окончателните резултати от проведените в неделя избори за български парламент в Обединеното кралство отреждат победа на ПП-ДБ. Голямата изненада и на Острова е партия „Величие“ с трета позиция след „Възраждане“. При по-ниска избирателна активност, както и на много други места, българите дадоха своя глас в 118 избирателни секции на цялата..

публикувано на 10.06.24 в 22:18

Ниска активност в Русе, разпределението на мандатите засега е неясно

Коалицията ГЕРБ-СДС са първа политическа сила в Русенска област в изборите за Европейски парламент и национално Народно събрание, сочат резултатите при 100% обработени протоколи на секционните комисии. След близо 22-часова непрекъсната работа по обработката на протоколите от изборите в Русе резултатите сочат възвръщане на лидерската позиция от..

публикувано на 10.06.24 в 21:45
Лидерът на Националния сбор на Франция Жордан Бардела

Жордан Бардела води преговори за коалиция за предсрочните избори във Франция

Председателят на френския крайнодесен Национален сбор Жордан Бардела обяви, че води преговори за съставяне на крайнодясна коалиция за предсрочните извънредни парламентарни избори, предава АФП. Снощи президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание и насрочи първи тур за 30 юни и втори - седмица по-късно. Макрон претърпя тежко поражение от..

публикувано на 10.06.24 в 21:18

ГЕРБ-СДС печелят изборите в 23 района, ДПС - в 6, ПП-ДБ - 2

ГЕРБ-СДС печелят изборите в 23 от общо 31 избирателни района на страната. Сред тях са 25-и столичен, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен и Русе. ДПС е първа политическа сила във вота за Народно събрание в 6 многомандатни района - Кърджали, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Шумен. "Продължаваме промяната-Демократична България" са първи по..

публикувано на 10.06.24 в 21:09

Над 99% от протоколите от изборите за НС са обработени

При обработени 99,31% от протоколите от изборите за Народно събрание резултатите са както следва: ГЕРБ-СДС - 525 454 гласа, 24, 68%. ДПС - 362 733 гласа, 17,04 %. ПП-ДБ - 306 401 гласа, 14,39%. "Възраждане" - 293 202 гласа, 13,77%. БСП - 150 021 гласа, 7,05%. ИТН - 126 916 гласа, 5,96%. "Величие" - 99 004, 4,65%. Под чертата остават МЕЧ с..

публикувано на 10.06.24 в 20:58