Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"За да бъде действащ, този православен храм се намира под определена канонична юрисдикция и това е юрисдикцията на БПЦ"

Доц. Костадин Нушев: Да се изясни има ли опит за промяна на статута на Подворието като руска енория

"Откривам тревожни сигнали за вмешателство и обсебване на Руската църква от светски институции"

| Интервю
Доц. д-р Костадин Нушев
Снимка: Станислава Пирчева

Доц. Костадин Нушев от Богословския факултет разказа пред БНР историята на Руската църква "Свети Николай Мирликийски Чудотворец". 

Съдбата на този храм се преплита с историята на богословската наука в България. Това е една от институциите, които подават ръка на руските учени и духовници, които са изгонени от болшевиките. 100 години по-късно обаче нещо се пропуква в това братско междуцърковно общуване и българската държава експулсира руски духовници и служители. 

След това Руската църква у нас е затворена за богослужения, защото Подворието твърди, че тя е собственост на руското посолство. Въпросът трябва да бъде изяснен от висшите духовници, които се събират утре – 3 октомври.

Доц. Костадин Нушев обясни в предаването "Преди всички", че точно преди 100 години, с решение на Академичния съвет на СУ, е създаден Факултетен съвет и са назначени първите  професори в Богословския факултет. 

"Идват руски емигранти след болшевишката революция и след края на Първата световна война и са назначени техни професори, представители на Киевската духовна академия и на Санктпетербургската духовна академия. Сред тях е отец Георги Шавелски, който е създател на нашето пасторско богословие. Той е назначен и като свещеник в Руската църква, която до този момент е една легационна църква - своеобразен параклис". 

През 1936 година този храм е предоставен на българската държава и е упражнен натиск да бъдат изгонени руските емигранти от Руската църква, разясни той.

"Българската държава поема собствеността върху храма. Предоставя го на Българската православна църква. Софийският митрополит Стефан предоставя друг храм – "Свети Николай" на улица "Калоян". Той приютява архиепископ Серафим и неговите духовни чеда". 

Днес умишлено се прескача цялата история от 1936 до 1997 година, заяви доц. Нушев. 

"Защо никой не казва какъв е бил статута на този храм от момента, в който съветската държава го е предоставила на българската държава, а българската държава го е предоставила на Българската църква и Българския патриарх?". 

За да бъде действащ, този православен  храм се намира под определена канонична юрисдикция и това е юрисдикцията на БПЦ, посочи доц. Нушев.

Откривам много тревожни сигнали за това, че има опити за едностранно вмешателство, за едно обсебване на храма от светски, нецърковни институции, подчерта той.

"Това е в грубо нарушение на църковните канони и традиции за двустранни отношения. Има една тенденция за едностранно решаване и опит за вмешателство в сферата на компетентност както на българската държава и накърняване на нейния суверенитет, така и на автокефелията на Българската патриаршия и незачитане на правомощията на Българския патриарх и Софийски митрополит. Това е една много лоша тенденция. От заставането начело на Руската православна църква, през 2009 г., на сегашния предстоятел патриарх Кирил Гундяев се промени курса по посока на едно силово налагане на претенции и домогвания". 

От 2012 г. има тенденция да се разглежда този храм като посолски, обясни експертът.

"Една нова доктрина "Руски мир" смесва политическите, геополитическите, дипломатическите с чисто църковните въпроси и връзки".

Важно е на това предстоящо заседания на Светия синод архиереите да отстояват автокефалията и каноничния статут на БПЦ, посочи той.

"Да изразят мнение за действията на Българския патриарх, да съдействат за отваряне на храма, който по недопустим начин се държи затворен и това нарушава българските закони".

Той посочи, че има устав, за който се твърди, че урежда Руското подворие, но не става ясно дали е приет от Българския свети синод. 

"Ако противоречи на Закона за вероизповеданията, това е неприложимо". 

Доц. Нушев обясни, че трябва да се изясни има ли опит да се промени статута на Подворието като руска енория, като посолски храм.

"Този въпрос може да се реши чрез двустранен договор и подновяване на тези спогодби или чрез преразглеждане на статута на тези Подвория, защото се вижда, че с тях се злоупотребява".

Цялото интервю на Добринка Добрева с доц. Костадин Нушев може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силният вятър в Кюстендил повреди коледната елха на пл. "Велбъжд"

Силният вятър в Кюстендил нанесе щети по коледната елха на централният площад в града, чиито светлини бяха запалени снощи. Под поривите на вятъра звездата на върха на 12-метровото дърво се наклони опасно, но екипи на Общината успяха да укрепят върха на елхата.  Оказа се, че върхът на дървото, доставено от Осоговския балкан, е нежен, и звездата,..

публикувано на 03.12.23 в 15:48
В Русе премиерът Денков обеща наредба за миризмите при промишленото производство

Ще има наредба за миризмите от промишленото производство

За първи път в България ще има наредба за миризмите от промишленото производство. Това съобщи премиерът Николай Денков в отговор на протестиращи русенци за чистотата на въздуха в града.Премиерът и всички официални лица, които присъстваха на днешната първа копка на автомагистралата “Русе- Велико Търново”, бяха посрещнати от група граждани,..

публикувано на 03.12.23 в 15:41
Белоградчишкият епископ Поликарп.

Белоградчишкия епископ потвърди, че здравословното състояние на патриарх Неофит се стабилизира

Белоградчишкия епископ Поликарп потвърди, че здравословното състояние на Българския патриарх Неофит се стабилизира. В това той се е убедил лично при посещението на духовници във Военномедицинската академия, където Негово светейшество се лекува от белодробно заболяване .   "Ние като православни християни, като духовници, като духовни чеда на..

публикувано на 03.12.23 в 15:06
Премиерът Николай Денков дава брифинг за медиите след церемонията за първа копка на АМ

Премиерът изрази очакване Бюджет 2024 да бъде приет навреме и да е балансиран

Очаквам държавният бюджет да бъде приет навреме и да е балансиран - такъв, какъвто е подготвен. Това коментира пред журналисти премиерът Николай Денков, който участва в церемонията  по първа копка на магистралата "Русе - Велико Търново".  Символична първа копка даде началото на изграждането на АМ "Русе - Велико Търново" По думите на..

публикувано на 03.12.23 в 14:44

Целите и амбициите на Конференцията на ООН за климата КОП28

2023-а на практика е най-горещата година в историята, заяви Световната метеорологична организация. „Тя беше една заглушителна какафония от счупени рекорди,“ подчерта директорът Петери Таалас. Парниковите газове са рекордно високи, температурите по света са нечувани, нивата на океаните са невиждано високи, ледът на полюсите е рекордно намалял,..

публикувано на 03.12.23 в 14:05
Камен Алипиев

Камен Алипиев: Този модел в българския футбол винаги е съществувал

В годината, в която Националната телевизия честваше 60-тата си годишнина, нашето семейство беше изчистено от там. Това разказа пред БНР спортният журналист  Камен Алипиев. "Ако зависи от мен, аз ще се пенсионирам в БНТ".  Формален повод за уволнението му става липсата на диплома. Затова Алипиев се връща в университета и я взима.  "Бях..

публикувано на 03.12.23 в 15:00

Сезират КЗД за липса на звукова сигнализация на светофарите в Ловеч

Ловешката общинска организация на Съюза на слепите ще сезира с жалба Комисията за защита от дискриминацията, тъй като светофарните уредби в Ловеч нямат звукова сигнализация и това затруднява хората със зрителни проблеми, когато пресичат кръстовищата. Председателят на местното дружество към Съюза на слепите Цветанка Михайлова поясни, че още..

публикувано на 03.12.23 в 13:54