Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайван се готви за връхлитането на тайфуна Койну

Снимка: БТА

Полети бяха отменени, а училища - затворени, в части от Тайван днес, когато островът се подготвя за силни ветрове и проливни валежи, които се очаква да бъдат донесени от тайфуна Койну, предаде АП, като се позова на местни медии.

Най-малко 93 полета бяха анулирани днес на летища из целия остров, сочат данни Службата за гражданска авиация. Бюрото за морски и пристанищни въпроси каза, че 96 фериботни курса са били отменени, съобщи Централната новинарска агенция.

Според метеоролози тайфунът може да предизвика тази нощ или утре сутринта свлачища в югоизточната част на Тайван, посочва БТА.

Днес в северната и източната част от острова вали дъжд, идващ от периферията на тайфуна. Очаква се по-късно през деня валежите да се засилят по източното крайбрежие, както и на юг.

Училищата и офисите на някои крайбрежни острови бяха затворени в очакване на тежките метеорологични условия, които ще бъдат предизвикани от тайфуна.

Стихията се придвижва на запад към Тайван с максимална скорост на съпътстващите ветрове от 155 километра в час и пориви от 191 километра в час, съобщи тайванската метеорологична служба.

Националният метеорологичен център на Китай въведе заради тайфуна Койну жълт код - третия най-висок по използваната от него скала.

Той очаква силни ветрове в крайбрежните провинции Чжъцзян и Фуцзян, където фериботите бяха спрени, а рибарските лодки - призовани да се приберат в пристанищата.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Йотова

В деня на Кирил и Методий: Йотова открива международен научен форум в Атина

В деня за почит на светите равноапостолни Кирил и Методий, вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Международния научен форум "Пътят на светлината" в Атина, съобщават от прессекретариата на президентската институция. Той е част от програмата за отбелязване на 20-годишнината на Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий". Чрез..

публикувано на 11.05.24 в 08:10

Актрисата Гергана Стоянова ни учи на правоговор - дигитално

Официалният правописен речник на Българската академия на науките вече е дигитализиран. Речникът съдържа близо 2,5 милиона думи и е качен на "Платформата за български езикови ресурси онлайн" – БЕРОН. Съкращението "БЕРОН" е знак на почит към д-р Петър Берон – български възрожденец и радетел за книжовен български език на говорима основа...

публикувано на 11.05.24 в 07:52
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

БПЦ почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните.  Първите сведения за..

публикувано на 11.05.24 в 07:50

САЩ критикуват използването на американски оръжия във войната на Израел с "Хамас"

Съединените щати следят с безпокойство израелската операция в град Рафах в южната част на Ивицата Газа. Доклад на държавния департамент критикува употребата на американски оръжия във войната на Израел с Хамас, но не предоставя доказателства за прекратяване на доставките. Два залпа от ракети са изстреляни по Южен Израел, при което е ранена..

публикувано на 11.05.24 в 07:35

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване

Утвърдена е методиката за проверка на машините за гласуване. Проверката ще се извършва от Министерството на електронното управление, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Процедурата е част от изборния процес. Проверки ще има на документите, софтуера, хардуера, оценяване на функционалността, дали..

публикувано на 11.05.24 в 07:23
Празник на хората в Чепеларе

Празник на хората в Чепеларе

Голям празник на хората ще се проведе на площад "Олимпийски" в Чепеларе. Инициативата, превърнала се в дългогодишна традиция е на местния клуб "Веселие" с ръководители Валентина Бозова и Милен Хаджиматев, на Центъра за подкрепа на личностното развитие, Обединения детски комплекс, с подкрепата на Община Чепеларе.  Тази година клубът за народни танци..

публикувано на 11.05.24 в 05:35

Чествания на годишнината от Априлската епопея

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев.  Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“..

публикувано на 11.05.24 в 05:27