Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 6 октомври започва Международният хоров фестивал "Момчетата пеят"

Проф. Адриана Благоева: Момчешкото хорово пеене е силно въздействащо

2
Проф. Адриана Благоева - диригент и художествен ръководител на Хора на софийските момчета
Снимка: Калин Дацов

Започва Международния хоров фестивал "Момчетата пеят". Сдружение "Хор на софийските момчета" стартира изпълнението на проект -  "Международен хоров фестивал "Момчетата пеят", осъществяван с финансовата подкрепа на Програма РА14 "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Партньор по проекта е Хорът на момчетата от Рейкявик. 

Входът е свободен в дните от 6 до 8 октомври в София, Долна баня и Ботевград. Това е третото издание на фестивала. В него ще се представят хорови състави от България, Швейцария и Белгия. 

Програмата включва концерти, иновативни флашмоб събития, неформални срещи на изпълнителите с публиката и други творци. 

За идеята на фестивала и срещите на публиката с момчешките хорове в "Нощен Хоризонт" разказва създателят на този форум и диригент и художествен ръководител на Хора на софийските момчета проф. Адриана Благоева.

"Този фестивал има за цел да популяризира красотата на хоровата музика, но и красотата на момчешкото хорово пеене, защото това е изключително специфично пеене, като с нашия проект ние сме си поставили за цел да представим няколко състава момчешко хорово пеене от света, каза в "Нощен Хоризонт" проф. Благоева.

По думите й момчешкото хорово пеене е особен вид хорово пеене, силно въздействащо и емоционално, но е малко познато. То е с много големи традиции в Западна Европа заради католическата религия.

Тя благодари на всички колеги, които посвещават времето си за осъществяване на идеята за Международния хоров фестивал "Момчетата пеят".

През тази година Хорът на Софийските момчета навърши 55 години от създаването си в далечната 1968-а. Създадената традиция в момчешкото хорово пеене е носител на най-големите и престижни награди за хорово изкуство. 

Богатият репертоар е от църковно-славянска музика, обработки на български фолклор, творби на чужди композитори от 14 век до наши дни, музика, написана специално за Хора на Софийските момчета. През тази година отбелязваме и 155 години хорово изкуство у нас.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35
Димитър Вълчев по време на запис в Първо студио на БНР (1971 г.)

Спомен за композитора Димитър Вълчев

С голямо уважение припомняме творческото дело на един любим за много българи музикант - Димитър Вълчев - композиторът, който се изявяваше и в класическата, и в поп музиката. Всеки слушател обича песента му “Една българска роза“, но е чувал и оперетата му „Време за любов“, и очарователните му детските песни, филмовата му музика. Разбира се, Димитър..

публикувано на 03.07.24 в 16:03
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Детският радиохор е "Ансамбъл на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Детският радиохор, ръководен от Венеция Караманова, е едва втората формация в 33-годишната история на анкетата, която е двукратен носител на званието "Ансамбъл на..

публикувано на 03.07.24 в 14:52
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Радиооркестърът закрива сезона си на 5 юли

В петък Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист ще бъде много..

публикувано на 03.07.24 в 14:31