Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция иска ЕС да защити териториалната цялост на Армения

Министърката на външните работи на Франция Катри Колона (вляво) и министър-председателят на Армения Никол Пашинян - Ереван, 3 октомври 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз трябва да отправи ясен сигнал към Азербайджан, че всеки опит да бъде застрашена териториалната цялост на Армения би бил неприемлив.

 "Всяко действие в тази посока трябва да срещне твърда реакция," заяви министърът на външните работи на Франция Катрин Колона.

По време на изслушване във френския парламент днес тя защити решението на Париж да продаде оръжие на Армения с аргумента, че това не е стъпка към ескалация на арменско-азерския конфликт, а нормален отговор на факта, че "Азербайджан не спира да се въоръжава за нови офанзиви".

Опасенията от нова война в Южен Кавказ нараснаха след като миналия месец Азербайджан си върна контрола върху областта Нагорни Карабах. Баку настоява за транспортен коридор през арменска територия до ексклава Нахичеван. Президентът Илхам Алиев отказа среща с арменския премиер Никол Пашинян като един от аргументите му бе за враждебни изявления от Париж.

Според агенция "Ройтерс", която се позовава на дипломатически източници, против френското настояване за твърди мерки срещу Азербайджан са поне две други страни от ЕС - Австрия и Унгария.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байдън и Макрон обсъдиха помощта за Украйна и Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън, който е на официално посещение в Париж, проведе среща с френския си колега Еманюел Макрон в Елисейския дворец. Помощта за Украйна и Газа и кризата в Газа бяха централните теми на разговора. "Ще продължим подкрепата за Украйна докогато и с каквато сила е нужно" - това заяви френският президент Еманюел Макрон в изявлението..

публикувано на 08.06.24 в 18:29

Арестуван е 27-годишен мъж, съобщил за бомба на Летище София

27-годишен мъж е арестуван в София след като е съобщил, че на Летище София има поставена бомба. Сигналът е подаден след 16 часа.  На летището е извършена проверка. Не е открито взривно устройство.  Аеропортът работи нормално. Подателят на сигнала - мъж на 27 години е арестуван в София. Той е криминално проявен

публикувано на 08.06.24 в 18:17

От началото на кампанията: 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите

От началото на предизборната кампания до 14,00 часа на 08.06.2024 г. са образувани общо 359 преписки и 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Това съобщиха от Прокуратурата. Досъдебните производства са най-много в София - 31. Следват: Бургас - 27, Варна - 23, Велико Търново - 7 и Пловдив - 5.  Във Върховна..

публикувано на 08.06.24 в 18:17

Започна евровотът В Италия

В Италия, от 15 часа до 23 часа местно време днес се гласува за Европейски парламент. Вотът продължава и в неделя от 7 до 23 часа местно време. Право на глас имат 47 300 000 италианци. Те трябва да изберат 76 евродепутати сред над 800 кандидати на 15 партии. Кандидатурите се гласуват в 5 избирателни района: севериозточен, северозападен,..

публикувано на 08.06.24 в 17:51

Без сигнали и жалби за груби нарушения в ЦИК в деня за размисъл

В днешния "Ден за размисъл", в Централната избирателна комисия не постъпиха сигнали и жалби за груби нарушения.  Сигнали за забранена политическа агитация, но във Facebook, постъпиха в ЦИК, но останаха без разглеждане, тъй като социалните мрежи не подлежат на регулация от комисията. Нямаше доклади от РИК за проблеми с машините или доставяне..

публикувано на 08.06.24 в 17:35

Специална секция в Дупница за избиратели с увредено зрение или със затруднено придвижване

Освен в подвижна секция, избирателите с увредено зрение или със затруднено придвижване ще могат да гласуват и в отделна секция, която се намира в Спортната зала града, ул. “Христо Ботев“ № 30А, казаха от администрацията. Дадени са и телефони за заявки: 0879 523 466 и 0701 5 92 41.  И на предишни избори Общината в Дупница е давала възможност..

публикувано на 08.06.24 в 17:08

Раздаването на изборните книжа и материали в Габрово върви по график

В Габрово раздаването на изборните книжа и материали преминава по съставения график и не се налага съставите на избирателните комисии да изчакват дълго.  Машините за гласуване трябва да са доставени по места до 17:30 часа. 121 са секциите в община Габрово за утрешния вот 2 в 1. В част от комисиите до последно се налагат смени на..

публикувано на 08.06.24 в 17:06