Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на ЕС изразиха надежда, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на срещата на Европейската политическа общонст в Гранада - 5 октомври 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че Конгресът на Съединените щати ще преосмисли решението си да не включи оръжейна помощ за Украйна.

Преди заседанието на Европейската политическа общност в Гранада тя подчерта:

"Тук в ЕС ние работим върху пакет от 50 млрд. за Украйна за периода 2024-2027 година. Това е много важно, защото Украйна се нуждае от предсказуемост и надеждност чрез директна бюджетна подкрепа. Доколкото имам поглед върху ситуацията в Съединените щати, съм много уверена в тяхната подкрепа за Украйна. Това, върху което те работят, е намирането на точния момент".

Надежда за същото изрази и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел: 

"Преди няколко дни проведохме много важен телефонен разговор с президента Джо Байдън. Това беше много важен момент, защото той ни увери и ние усетихме неговия личен ангажимент, че Съединените щати ще подкрепят Украйна в дългосрочен план. И ние работим в много тясно сътрудничество". 

Фон дер Лайен каза, че ще проведе двустранна среща с премиера на Армения Никол Пашинян във връзка със събитията в Нагорни Карабах. От своя страна, Мишел заяви, че отбелязва отсъствието на президента Илхам Алиев от заседанието.

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел от своя страна изрази надежда, че Конгресът на Съединените щати ще преосмисли решението си да не включи в бюджета си оръжейна помощ на Украйна. На влизане на заседанието на Европейската политическа общност в Гранада той определи решението така:

"Със сигурност това беше неочаквано и със сигурност не е добра новина, но се надяваме това да не е окончателното решение на Съединените щати. Украйна се нуждае от подкрепата на ЕС, която е сигурна - тя ще я има и ние ще я увеличим, но също и на Съединените щати. Моята надежда, надеждата на украинците и на всеки, който не иска Путин да спечели тази война, е Щатите да намерят начин да преосмислят това решение и да продължат да подкрепят Украйна".

Борел каза още, че помощта на ЕС не може да замени помощта на Съединените щати. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Ловеч с предложение за терена на бившата казарма в центъра на града

Кметът на Ловеч Страцимир Петков внесе ново  предложение в местния Общински съвет  бившата казарма в централната част на града да бъде обявена от публична в частна общинска собственост, както и за връщането на имота на държавата,  за да може на по-късен етап да  бъде реализиран проектът за превръщането на имота в парк. Имотът е с площ над 65 декара..

публикувано на 20.05.24 в 17:37
Д-р Благомир Здравков

Д-р Благомир Здравков: Детското здравеопазване е грижа на държавата, не сме срещу частните инвестиции

Детското здравеопазване трябва да е първостепенен ангажимент на държавата.  Това каза пред БНР д-р Благомир Здравков  - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница,  директор на СБАЛ "Проф. Иван Митев". Той беше категоричен, че позицията на Обществения съвет и на хората, които работят за изграждане на Национална..

публикувано на 20.05.24 в 17:22

Инфлацията и политиката по доходите могат да отложат членството на България в еврозоната след 2025 г.

Инфлацията и провежданата политика по доходите, несъобразена с реалните бюджетни възможности могат да отложат членството на страната ни в еврозоната след 2025 г., сочи Годишният доклад за икономиката на България , изготвен от Института за икономически изследвания на Българската академия на науките (БАН).  Според анализа, икономическият растеж..

публикувано на 20.05.24 в 17:15

Разследването на случая с хиляди заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания: Не е случаен инцидент

Във Великобритания голямото обществено разследване на случая със заразена кръв, който се свързва със смъртта на най-малко 3 000 души, постанови, че това "не е случаен инцидент и провалите се дължат няколко поредни правителства, националното здравеопазване и кръводарителските служби". Заключителният доклад беше публикуван днес. Обявяват..

публикувано на 20.05.24 в 17:03

Израел определи решението на Главния прокурор на МНС като "възмутително и скандално"

Израелският президент Исак Херцог заяви, че решението на Главния прокурор на Международния наказателен съд да поиска заповеди за арест срещу министър-председателя и министъра на отбраната на страната е "повече от възмутително" и ще насърчи терористите по света, предаде Ройтерс. "Всеки опит да се направят паралели между тези жестоки терористи..

публикувано на 20.05.24 в 16:52

Полиция и жандармерия поемат охраната на черешобера в Кюстендилско след 1 юни

Полиция, Гранична полиция с уреди за нощно виждане, както и звено на жандармеирята с два автомобила, поемат охраната на черешобера в Кюстендилско - кампанията по прибиране на реколтата стартира на 1 юни. Това беше обявено след среща с представители на Областната дирекция на полицията и Районното полицейско управление при кмета на Общината..

публикувано на 20.05.24 в 16:47
Кольо Колев

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС

Непрекъснато се правят опити да се внуши, че мачът е свирен и не е важно да се гласува, а не е така . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 19-и май. "Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ -..

публикувано на 20.05.24 в 16:44