Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин обяви началото на доставките на газ за Узбекистан през Казахстан

Касим-Жомарт Токаев (ляво), Владимир Путин и Шавкат Мирзийоев (дясно) по време на срещата им в държавната резиденция Ново-Огарьово край Москва, Русия, 07 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на доставките на природен газ за Узбекистан през Казахстан, предаде агенция Франс прес. Агенцията отбелязва, че този ход е тласък за руската индустрия, която е под западни санкции заради офанзивата на Русия в Украйна. 

"Това е най-големият тристранен енергиен проект" между трите бивши съветски републики, по думите на Путин, след като той официално постави началото на доставките на среща в Москва с колегите си от Узбекистан и Казахстан.

Износът на руски газ е спаднал с над 20 процента през миналата година след драстично намаленият внос от страна на Европейския съюз, който преди беше най-големият купувач на руски газ, отбелязва агенция Франс прес. 

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев пристигнаха в Русия за събитието.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ирене Мария Планк, Димитър Главчев и Олеся Илашчук

Димитър Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйна

България остава последователна в подкрепата си за Украйна и ще участва активно в процеса на възстановяването ѝ. Това е заявил служебният премиер Димитър Главчев на среща с посланиците на Украйна и на Германия - Олеся Илашчук и Ирене Мария Планк.  Главчев е получил покана за участие в Конференция за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в..

публикувано на 29.04.24 в 19:05

Най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години

Националният център за заразни и паразитни болести съобщава, че най-много болни от остри респираторни заболявания има сред децата на възраст между 5 и 14 години - над 700 са били те през миналата седмица.  Най-висока е обаче заболеваемостта сред най-малките деца - до 4 години - 264 на 10 000.

публикувано на 29.04.24 в 19:05

ЕК: България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност

България да доразвие подхода си за справяне с енергийната бедност - това се казва в отправените препоръки на Европейска комисия към проекта на актуализирания  национален план в областта на енергетиката и климата на страната ни. Същевременно Комисията приключи процедурата по установяване на нарушение срещу България, започната от декември..

публикувано на 29.04.24 в 18:59
Емилиян Гебрев

Чехия замразява производството по делото за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетица

Правоохранителните власти в Чехия обявиха, че замразяват производството по делото срещу агенти на руското военно разузнаване за експлозиите в складове за боеприпаси във Върбетице преди 10 години. Двамата руснаци - Александър Мишкин и Анатолий Чепига - са свързвани и с отравянето на Сергей Скрипал в Англия през 2018-а и с покушение срещу българския..

публикувано на 29.04.24 в 18:52

Нов член на УС на "Пътна инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова назначи за член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Венцислав Атанасов. Той е магистър по специалността „Пътно строителство“ от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Пет години е бил  управител на общинска фирма „Благоевград..

публикувано на 29.04.24 в 18:36
Самех Шукри, външен министър на Египет.

Делегация на "Хамас" е в Кайро за нови преговори

Американският държавен секретар Антъни Блинкън започна от Саудитска Арабия поредната си обиколка в Близкия изток за намаляване на напрежението в региона. В Кайро се очаква отговорът на Хамас на израелското предложение за примирие, което обаче крайнодесните коалиционни партньори на премиера Нетаняху не одобряват.  Блинкън, който е на седмата си обиколка в..

публикувано на 29.04.24 в 18:30

Зеленски настоя за ускоряване на доставките на оръжия и боеприпси за Украйна

За ускоряване на доставките на оръжия и боеприпси за страната му настоя президентът на Украйна Володимир Зеленски, след като прие в Киев генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "За навременната подкрепа за нашата амрия - към днешна дата все още не виждам положително развитие. Доставките започнаха бавно да се увеличават, но трябва да бъдат..

публикувано на 29.04.24 в 18:29