Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василев декларира с цитат от Стамболов намерението на правителството да доведе борбата с корупцията докрай

Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Асен Василев декларира намеренията на правителството да доведе борбата с корупцията докрай. 

По време на форум, посветен на подобряването на прозрачността и управлението, той посочи, че много вече е направено, но предстоят реформи, които да се превърнат в практика: 

"Корупцията, особено в България, е пуснала изключително дълбоки корени. Тя е проникнала в профсъюзите, в работодателските организации, в почти всички сектори на икономиката и в почти цялата държавна администрация и борбата срещу толкова голямо раково образование в българското общество няма да е нито бърза, нито лесна. Тя ще изисква постоянство, ще изисква да се работи умно, да не се отказваме, а и някой път, ако използвам една фраза на Стефан Стамболов: "Да се хванем за опашката на дявола, за да извадим страната от блатото".

Василев коментира и думите на Делян Добрев от ГЕРБ, който вчера каза, че критериите по Плана за възстановяване са дискриминационни и обслужват определени фондове, приближени до "Продължаваме промяната".

"Това е лъжа! Господин Добрев, трябва да се научи да различава числото 6 от числото 8, тъй като въпросните инвестиции, които са предвидени, са по съвсем различна мярка от мярката за батериите, която беше голямата мярка. Трябва да се има предвид, че съответните критерии са пуснати за обществено обсъждане в момента, разработени от и EBRD, заедно с министерство на енергетиката. Министерство на финансите няма намеса там". 

Василев каза, че България разполага с финансов ресурс за хуманитарна помощ за Израел. По думите му, средствата няма да се отразят на подкрепата за Украйна:

"По принцип има заделени, както казах, в Централния бюджет и Министерството на външните работи, специални средства за оказване на хуманитарна помощ на държави в криза. Така че аз не виждам по какъв начин на едното би се отразило на другото".

Пари за хуманитарна подкрепа има, но е необходимо съответните министерства да се свържат с Израел, за да проучат какво би било от полза и в последствие да бъде остойностено от България, съобщи Асен Василев. Той коментира още, че ако конфликтът се задълбочи и пазарите на петролни продукти реагират остро, правителството би обмислило мерки в защита на потребителите, но различни от 25 ст. отстъпка от цената на литър бензин, която би била икономически неоправдана:

"Прекалено е рано да се оцени ефекта от конфликта, това ще зависи от реакциите на Саудитска Арабия, на Иран, както и от международните пазари на петролни продукти. Следим ситуацията, индекса Platts, който всъщност основно формира цената, на която се продава в България.  Да, следим Platts ежедневно и ако видим нива, които биха застрашили икономическата активност в страната, със сигурност ще предприемем мерки", каза Василев.

Министърът няма притеснения за задържането на бюджетния дефицит в рамките на 3% според Маастрихтските критерии.

"Знаете, че бюджетният дефицит към края на септември е 0,4%, а до края на годината трябва да достигне 3%, така че се движим съвсем в разчетите, даже малко по-добре от това, което имахме като вътрешни месечни планове".

Василев съобщи, че приемането на бюджета за следващата година ще се измести във времето, защото пакетът от данъчни закони няма да бъде приет в срок заради предизборната ваканция на НС. 


По публикацията работиха: Венцислав Василев, Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

От ДПС, лоялни на Доган, сигнализираха за случаи на натиск и репресии върху техни симпатизанти

От ДПС, лоялни на почетния председател Ахмед Доган, заявиха, че в последните дни се увеличават случаите на безпрецедентен натиск и репресии върху техни симпатизанти чрез използване на държавните институции за всяване на страх и психоза. Депутатът Тимур Халилов съобщи за нови акции от днес, като посочи, че зад тях стои Делян Пеевски: "След като вчера бе..

публикувано на 20.09.24 в 12:20
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Премиерът призова фирмите, отговорни за изборите, да не "взривяват вота"

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че и фирмата, която съхранява машините за вота, е поискала повече пари. Той коментира предупреждението на "Сиела норма" за опасност от неосъществяване на машинния вот. Главчев призова, въпреки че има "търговски взаимоотношения между фирмите и ЦИК", все пак фирмите да не взривяват изборния процес: "Който иска..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Акция на антикорупционната комисия в Минерални бани, обиск в имота на кмета Искандер

Акция на Антикорупционната комисия се провежда в община Минерални бани. Правят се обиски в имоти на кмета Мюмюн Искендер, в общината и в хотелите, собственост на сина и дъщерята на кмета. Официална информация от службите на този етап няма. От полицията в Хасково съобщиха, че не са уведомени за акцията и не участват в нея. Мюмюн Искендер се определи..

публикувано на 20.09.24 в 11:53

Гърция засилва охраната по всички външни граници

Гърция засилва охраната по всички външни граници, съобщи министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. Атина не е съгласна с решението на Германия за ограничаване на свободното движение в рамките на Шенген. Сухопътната граница с Турция при Еврос е напълно защитена, съобщи Хрисохоидис. Увеличават се значително силите на..

публикувано на 20.09.24 в 11:47

Засилен интерес към ваксините за Covid-19 в Ямболско

Засилен интерес към ваксинирането срещу Covid-19 отчитат от здравната инспекция в Ямбол. В началото на октомври ще започне и поставянето на противогрипните ваксини. През последните дни интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хора над 60-65 години, уточни директорът на здравната инспекция д-р Радостина Калчева: "До..

публикувано на 20.09.24 в 10:54

В Босилеград искат по-подготвени хора за секционната комисия за вота на 27 октомври

По-подготвени хора да бъдат изпратени за секционната комисия за вота на 27 октомври, настояват в Културно-информационния център (КИЦ) на сънародниците ни в Босилеград, където е изборната секция. Съставът на СИК там се определя от посолството ни в Белград и консулството в Ниш. На парламентарните избори на 9 юни комисията допуснала много грешки и..

публикувано на 20.09.24 в 10:32

На живеещите на столичната ул. "Опълченска ще бъде осигурен безопасен достъп по време на ремонтите

Живеещите на столичната улица "Опълченска“ вече ще имат безопасен достъп по време на целия ремонт на пътните платна. В 200-метровия участък е изградена настилка, по която да преминават хората, днес ще бъдат монтирани 20 лампи, които ще осигурят необходимата осветеност, стана ясно след проверка на зам.-кмета по строителството Иван Василев...

публикувано на 20.09.24 в 10:26