Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 1-10 октомври 2023

6
Шишапангма
Снимка: The Himalayan Times

Oтново трагедия се разигра по склоновете на един от най-високите върхове в света в момент, в който няколко десетки души се опитваха да го изкачат, част от тях - в стремежа си да поставят някакъв рекорд. Тепърва ще се правят анализи на случилото се на 7 октомври под връх Шишапангма в Хималаите, информацията обикновено се трупа със седмици и отнема време да бъде потвърдена от няколко източника, но ето какво се знае до момента.


Две лавини падат една след друга по две отклонения на нормалния маршрут. По тях се движат Анна Гуту с шерпа Мингмар и конкурентката й Джина Мари, която е с един от най-известните шерпи - Тенжен (Лама). Двете американки имат изкачени по 13 осемхилядника и Шишапангма е последният им до постигането на Хималайската корона. Надпреварват се коя ще стане първата жена от САЩ с тази титла. Няколко месеца по-рано Лама Шерпа пък е поставил рекорд, като е изкачил 14-те осемхилядника за 92 дни (нает от норвежката Кристин Харила за неин водач).


Тенжен (Лама) ШерпаСнимка: Seven Summit Treks


Над 50 души са в горната част на маршрута, когато, на около 7800 м пада първата лавина. Тя помита Анна Гуту и Мингмар Шерпа, които загиват. Втора лавина убива Джина и шерпa по паралелната пътека. Няколко души са ранени. Започва спасителна акция, водена от един от най-силните непалски алпинисти - Мингма Джи (участник в първото зимно изкачване на К2 преди няколко години). По-късно той пада и също претърпява тежки наранявания, но успява на собствен ход да слезе в Базовия лагер. Ранените са спасени, изчезналите остават в планината, където преди 5 години остана и българинът Боян Петров. След трагедията китайските власти отново затварят върха.


Адам Ондра в Словения

Снимка: Kuba Sobotka


Когато си Адам Ондра, влизаш в новините дори и по време на семейна почивка, и то с катерачни постижения. В края нa лятото чешкият топ атлет болтира, а преди дни и премина в Хърватия първия маршрут там с високата категория на трудност 9b. Линията “'B je to” се намира в пещерата Vranjača, недалеч от популярната и сред българските катерачи Пакленица.


У нас

Броени дни, след като стана балкански шампион в боулдъра при девойките под 18 години (на провелото се в Румъния първенство), Валисия Мей (клуб "НСА", София) стана държавен шампион на България при жените в същата дисциплина. Това се случи на първенството, провело се на 8 октомври в една от залите за катерене в София. Втора при жените стана Юлия Керемедчиева (клуб "Трапезица-1957", Велико Търново), а трета - Александра Тоткова ("НСА"). При мъжете най-много точки събра Слав Киров (клуб "Алтиус", София), следван от Николай Русев ("НСА") и Боян Киров ("Алтиус"). Рутсетърите се бяха постарали да направят боулдъри, достатъчно трудни за участниците и достатъчно интересни за публиката.


В Сърбия седмица по-рано се проведе отворена Балканска купа по трудност за деца, юноши и девойки. От НСА се похвалиха, че техните състезатели са спечелили 4 златни медала и един сребърен.


На скалите край Враца пък се състоя второто издание на т.нар. НеАлпиниада - среща между начинаещи и напреднали алпинисти за обмяна на опит. Тази година гост-лектор беше Дойчин Боянов.


Георги Жеков победи в предпоследния кръг от Държавния календар по скайрънинг - “Беласица скай рън”. Той записа време 02:58:44 часа. Втори и трети станаха, съответно, Йордан Тодоров и Иво Андреев. Първа при жените финишира Верадина Начева, 04:16:52, а след нея - Мария Цочева и Снежана Терзиева. Състезанието беше до границата ни с Гърция, със старт в село Самуилово и финал в Петрич. Тази година имаше само едно трасе - близо 33 км, с около 2000 метра изкачване. “Беласица скай рън” е сертифицирано от ITRA (Международната федерация по планинско бягане) и финалистите получават квалификационни точки за “Обиколката на Монблан”. Вторият ден от състезанието беше отреден на традиционното скоростно изкачване на връх Конгур. Там първи стъпи Никола Калистрин - с нов рекорд на трасето, 10,8 км с 1750 м Д+ (от центъра на Петрич) за 01:19:57 часа.

Беласица скай рън

Снимка: Фейсбук страница "Belasitsa - the Mountain of the Active People"


Междувременно, стана ясно, че второто издание на Световното първенство по скоростно изкачване на стълби ще бъде на 19 ноември в Осака, Япония. Там състезателите ще бягат в една от най-високите сгради в страната - 300-метровият небостъргач с 59 етажа Abeno Harukas. Първенството е под шапката на Световната скайрънинг федерация. Заради пандемията последното му издание беше през 2019 г. в Дубай, когато участваха 1500 бегачи от над 20 държави.


Петър Стойчев

Снимка: Sport PR Events Managment


Българският плувец Петър Стойчев спечели първото състезание в езерото Хьовсгьол в Монголия. Надпреварата е под егидата на Международната организация по ледено плуване, а Стойчев измина едната  миля за 23:55 минути. Първа при жените стана Саманта Уелтън (Южна Африка), с време 27:09 минути. Участници от всички континенти плуваха в открити води, при максимална температура на въздуха 2 градуса, а на водата - около 7. Езерото се намира на 1645 м надморска височина, което прави плуването по-трудно, разказа след победата си българският състезател.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16

12.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 11.05.24 година 

публикувано на 12.05.24 в 08:15
Щремфел на връх Еверест

Андрей Щремфел: За Еверест бяхме готови да си жертваме пръстите, само и само да изкачим върха

Преди българските алпинисти през 1984 г. най-трудният път към Еверест - Западният гребен, е преминат цялостно от едва двама души. Словенците Йерней “Нейц” Заплотник и Андрей Щремфел са част от експедиция от тогавашна Югославия. И двамата са явления в алпинизма, но Заплотник загива при лавина 4 години след Еверест, докато се опитва да..

публикувано на 09.05.24 в 18:25

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34