Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събират подписи за ефективна стачка в "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2"

Снимка: БГНЕС

Протестиращите миньори и енергетици ще обявят в четвъртък докога ще продължат блокадите на основни пътни артерии. В 13-тия ден от протеста синдикалните им лидери заявиха, че в понеделник започва събирането на подписи за ефективни стачни действия в държавните "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2". 

Протестиращите излязоха с ново писмо до председателя на Народното събрание, президента, правителството и Европейската комисия. 

Основното искане остава изтеглянето на териториалните планове и изготвянето на енергийна стратегия на България по години. 

Днес протестиращите настояват и да се гарантират приходите и социалната програма по Колективен трудов договор, да се преработят документите, които да гарантират изпълнението на исканията им. Бисер Бинев, председател на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток":

"След преработването им, да ни бъдат предоставени в 14-дневен срок преди внасяне за гласуване, заедно със становища, анализи, модели и други, използвани за разработването им".

От 16 октомври започва събирането на подписи за ефективни стачни действия в "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2": 

"Ще ни отнеме повече от месец със сигурност за ефективна стачка. Няма да кажем кога ще започне стачката, но едно е сигурно - няма да е в слънчев и топъл ден", уточни Георги Господинов, председател на КНСБ в "Мини Марица-изток".

Протестиращите призоваха хората да подкрепят с гражданска позиция и с позволените от закона средства искането да се запазят стратегическите суровини - въглищата, за производство на електроенергия. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК предупреди България да транспонира коректно закона за борба с расизма и ксенофобията

Комисията изпрати писмо с официално предупреждение до България и още две страни членки да транспонират коректно закона на ЕС за борба с расизма и ксенофобията. Според Комисията законите в България, Естония и Ирландия не квалифицират или поне не го правят правилно, расистката и ксенофобска мотивация като утежняващ фактор за всички криминални..

публикувано на 03.10.24 в 14:31

Васил Тренев, "Софийска вода": Цената от 3,52 лева е три пъти под социалната поносимост

Основната цел е стабилното поддържане на ВиК мрежата и доставката на висококачествена вода до крайните клиенти . Тези причини посочи пред БНР изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев за покачването на цената на водата в столицата. "Увеличението от 20% на цената на водата за тази година е свързано с нивото на общата натрупана..

публикувано на 03.10.24 в 13:58

ЕК дава Унгария на съд заради закона за националния суверенитет

Европейската комисия дава Унгария на Съда на Европейския съюз заради приетия закон за защита на националния суверенитет. Комисията смята, че този закон е нарушение на европейското право. С него се създава Служба за защита на суверенитета, чиято задача е да разследва специфични дейности, за които се твърди, че се извършват в интерес на друга държава..

публикувано на 03.10.24 в 13:56

Подменят уличното осветление в 6 севлиевски села

Започна подмяна на уличното осветление в шест села в община Севлиево. Проектът се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като безвъзмездната помощ е 100%. Нови, енергоефективни осветителните тела ще заменят старото улично осветление в селата Кормянско, Сенник, Ряховците, Шумата, Богатово и Добромирка...

публикувано на 03.10.24 в 13:55

Спецакция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Бяла Слатина

В Бяла Слатина се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност.  Акцията започна от ромския квартал "Латинка" в града, който отдавна се свързва с изборна търговия.  Задържан е 20-годишен младеж за разпространение и употреба на наркотици.  По време на акцията от прозореца на..

публикувано на 03.10.24 в 13:51

Над 20 души са задържани при операциите на МВР срещу търговията с гласове

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство.  68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове В хода на операцията в Пазарджик и Панагюрище е извършено претърсване на къща в Стрелча, обитавана от 68-годишна жена. Разследването е започнало..

публикувано на 03.10.24 в 13:49
Снимката е илюстративна

Активизират се крадците на гориво от тирове на международен път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация.  Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 21.00 часа на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4.00 часа сутринта на..

публикувано на 03.10.24 в 13:40