Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия ще помогне на Украйна да засили противовъздушната отбрана над Одеса

Автор:
Володимир Зеленски и Марк Рюте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландия ще помогне на Украйна да засили противовъздушната отбрана над Одеса и охраната на хуманитарния коридор за корабите със зърно в Черно море.

В Одеса днес се срещнаха нидерландският премиер Марк Рюте и украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

След срещата им стана ясно, че Нидерладия ще предостави патрулни кораби на украинския флот, както и ракети за противовъздушните системи Patriot.

"Тази зима Русия ще се опита да нарани Украйна колкото е възможно повече. Така че Нидерландия ще достави допълнителни ракети за системите Patriot, така че Украйна да може да се защити от варварските въздушни удари на Русия“, посочи Рюте след срещата си със Зеленски.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ООН иска младите хора да се ангажират с опазването на пчелите

Всички зависим от оцеляването на пчелите, подчертават от ООН във връзка със Световния ден на пчелите, който отбелязваме днес. Тази година темата е "Бъдете ангажирани с младежта". 20 май е рожденият ден на словенеца Антон Янша, който през 18 век полага основите на съвременното пчеларство и затова преди седем години денят е избран от ООН, за да повиши..

публикувано на 20.05.24 в 05:23

Среща на върха за "Зеления дневен ред" ще се проведе в Кипър

Първата среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър /Green Agenda Cyprus Summit/ се провежда днес в Никозия. Според правителството страната напредва към постигане на националните и европейски цели за климатична неутралност до 2050 г. Целта на конференцията е да подкрепи усилията за зеления преход в Кипър, за да стане страната "пример за..

публикувано на 20.05.24 в 04:49

Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер

Продължава спасителната операция в планините близо до границата между Иран и Азербайджан, след като в района катастрофира хеликоптер с президента на Ислямската република Ебрахим Раиси. Според иранските държавни медии летателният апарат е осъществил, цитирам, "твърдо кацане". На борда е пътувал и външният министър Хосеин Амир-Абдолахиан. Районът, който..

публикувано на 20.05.24 в 04:40
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испания отзовава посланика си в Аржентина заради изказване на Хавиер Милей

Испания обяви, че отзовава посланика си в Буенос Айрес, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей нарече съпругата на испанския премиер Педро Санчес корумпирана. Европейският съюз също се намеси в спора, като върховният представител на евроблока по външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди изказването на Милей, предаде Франс прес. Милей..

публикувано на 20.05.24 в 04:32

Обявяват резултатите от разследването на скандала със заразена кръв във Великобритания

Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на един от най-големите скандали в здравепозването, свързан със заразена кръв. Около 3000 души, получили заразена кръв от националното здравепозване през 70-те и 80-те години, вече са починали, показва официалната статистика, но истинската бройка вероятно е много..

публикувано на 20.05.24 в 03:28
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19