Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима журналисти на Би Би Си са били нападнати от израелската полиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима журналисти на Би Би Си, които отразяват войната на Израел с "Хамас", са били нападнати и държани под прицел от израелската полиция в Тел Авив. Това е станало, докато са пътували към хотела си с автомобил, "ясно обозначен като медиен", уточняват от Би Би Си. Екипът е бил "измъкнат от автомобила" и претърсен. Един от журналистите разказва, че когато се опитал да заснеме инцидента, служител на реда хвърлил телефона му на земята.

"Журналистите трябва да могат свободно да отразяват конфликта в Израел и Газа", коментира говорител на Би Би Си.

Инцидентът става в момент, когато Израел е изправен пред въпроси след артилерийския обстрел на Южен Ливан, при който загина видеооператорът на Ройтерс Исам Абдала и бяха ранени шестима други журналисти.

Смъртта на Абдала показва огромния риск от това конфликтът между Израел и "Хамас" да се разпространи и към Ливан, предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Обвиняемият Георги Георгиев.

В Пловдив продължава делото за насилието над Дебора Михайлова

В Пловдивския районен съд с разпит на свидетели продължава делото срещу Георги Георгиев, упражнил насилие над Дебора Михайлова от Стара Загора. Процесът започна в петък, когато показания в съдебната зала даде и самата Дебора. Освен днешното, предстоят още две заседания, на които ще бъдат изслушани вещите лица, изготвили експертизите...

публикувано на 03.06.24 в 08:06
В Хайделберг р. Некар излезе от коритото си.

Хиляди евакуирани заради наводненията в Южна Германия

Хиляди хора бяха евакуирани през уикенда, а един спасител загина при тежките наводнения в Южна Германия, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Около 3000 души са евакуирани в Бавария, каза говорител на вътрешното министерство на провинцията. Около 20 000 спасители работят в Бавария и в съседната провинция Баден-Вюртемберг заради наводненията,..

публикувано на 03.06.24 в 08:01
Александър Вучич

Победа за управляващите на местните избори в Белград

Управляващата партия в Сърбия отбеляза победа на местните избори в Белград. Според неофициалните резултати на една от социологическите агенции, коалицията, водена от Сръбската прогресивна партия, печели близо 53% от гласовете в столицата. Движението "Тръгни, промени", начело със Саво Манойлович, е на второ място със 17,2 на сто подкрепа...

публикувано на 03.06.24 в 07:54

Оранжев код за дъжд в четири области

За днес, 3 юни, е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обявен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 03.06.24 в 07:37

В столицата се провежда форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България"

Форум "Медицинския туризъм - Възможни решения в България” ще се състои в Астория Гранд Хотел в столицата. Събитието цели да покаже на пациентите и обществото, че в България се прилагат най-добрите практики в съвременната медицина и че често решенията са налице тук, а не в чужбина. Форумът събира водещи експерти от здравния сектор и ще се..

публикувано на 03.06.24 в 07:36
Клаудия Шейнбаум

Управляващата в Мексико партия обяви Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори

Управляващата партия в Мексико "Морена" обяви Клаудия Шейнбаум за победител на вчерашните президентски избори в страната. Според неокончателни резултати от вота Шейнбаум води с повече от 20% пред съперничката си Сочитъл Галвес. Лидерът на "Морена" Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико Сити, че Шейнбаум побеждава с "много..

публикувано на 03.06.24 в 07:34

В Кипър е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури

В Кипър започва гореща седмица, през която ще бъдат измерени първите за годината 40 градуса по Целзий. Днес е в сила първото за сезона предупреждение с жълт код за изключително високи температури. Максималната температура се очаква да се повиши днес до 40 градуса във вътрешността на страната, съобщи Метеорологичната служба. Обявеният от нея..

публикувано на 03.06.24 в 07:23