Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Събитията удрят много сериозно регионални планове на САЩ"

Руслан Трад за събитията в Близкия изток: Светът се готви за по-мащабна война

При инвазия в Газа ще има сериозен ръст на цивилните жертви и конфликтът може да се разшири

| Интервю
Руслан Трад
Снимка: Личен архив

Мирните преговори вече са пожелателно мислене – нещо, което ни държи над водата. Повърхността е изключително жестока. Приказката за две държави звучи добре в ООН, но на терен виждаме, че светът се готви за по-широка война.

Това мнение изрази пред БНР журналистът Руслан Трад, изследовател на Близкия изток.

"Дори да има някаква деескалация, което е имагинерно, конфликтът е там.  Докато няма палестинска държава, ще се случват подобни атаки, могат да бъдат и още по-жестоки. От друга страна, идеята за две държави винаги е била по-скоро хубава приказка. Хората, които са били най-близо до осъществяването на тази идея, са били убивани от радикални фракции от двете страни."

Колкото и брутални да са кадрите от атаката на "Хамас", тази атака изпълни своята цел – да привлече внимание, да разсее вниманието на Израел и неговите съюзници от Украйна, смята Руслан Трад.

"Най-вероятно "Хамас" са основният мозък зад атаката. Те имат много добри съюзници в това си начинание. Не само Иран. Русия също участва в споделяне на информация с Хамас. През последното десетилетие Русия изграждаше много сериозни връзки с Африка, с Близкия изток и стъпи много видимо със свои части в Близкия изток, с изграждането на нови бази в Сирия. Те стъпиха постепенно в по-широкия регион, включително в Египет, затоплиха отношения със Судан. Палестинската кауза винаги е била много полезна както за СССР, така и за днешната Руска федерация. "Хамас" разчита изключително на това партньорство, макар то да не е така публично заради отношенията между Израел и Кремъл. Иран е страната, която най-много допринася за благоденствието на "Хамас", освен катарските пари, които бяха пращани години наред в Ивицата Газа. Иран разполага със значителни ресурси да помага на "Хамас".

Два от лагерите за подготовка на "Хамас" са били на 700 метра от границата и не са били засечени, допълни Трад.

"Граничният пункт с Египет беше отворен за хуманитарна помощ, обаче е много ограничено влизането и излизането оттам. Израел заплаши дори Египет, Египет е много внимателен в момента. Де факто е блокирана територията на Газа. Ивицата Газа е блокирана както по суша, така и по море. Над 2 милиона души живеят в това пространство", поясни Руслан Трад. В една от частите на Газа няма как население от 1 100 000 души да се премести, дори да иска, какъвто беше ултиматумът на Израел, подчерта той.

"Означава, че когато започне сухопътната операция, ще имаме сериозен ръст на цивилните жертви. Аспект на военните действия, който Израел е готов да приеме в момента."

Събитията удрят много сериозно регионални планове на САЩ, не са в тяхна изгода, отбеляза журналистът. По думите му има остра реакция от съюзници на САЩ в Близкия изток. Покрай границата между Израел и Ливан има сблъсъци, има и движение на ирански части в Сирия, което притеснява САЩ. За САЩ и администрацията на Байдън това е един от най-тежките моменти, каза Руслан Трад в предаването "Събота 150".

Той изрази хипотеза, че единствената причина все още да няма сухопътна операция в Газа, е позицията САЩ, защото американската дипломация играе възпираща роля за Израел.

При инвазия в Газа, конфликтът в Близкия изток може да се разшири, прогнозира анализаторът.

Трад засегна и темата за икономическия коридор, който по думите му "да вкара Индия в голямата игра, в противовес на Китай".

"За Запада Индия може да бъде партньорът, който Китай не може да бъде."

Тези сближавания и този икономически коридор с Индия се случват на фона на постепенното прекратяване на проекти на Китай в Западна Европа и опитите на БРИКС да блокира доминацията на долара и западните валути. Коридорът трябва да минава през Израел, който според Трад "недообмисли ситуацията и палестинците са тази част от историята, която не беше разказана".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

Изследване за образованието: 80% искат повече практически упражнения и формиране на компетентности

" Учителят се е превърнал в плен на документа. Учителят не е момчето за всичко - той не би трябвало да пази в коридора, на двора или в автобусите. Несвойствените дейности претоварват учителя и той не издържа и отива да прави нещо друго или не е ефективен за своите ученици. Тези неща трябва да решим, за да запазим учителите и да задържим младите в..

публикувано на 27.09.24 в 10:14

Маринела Величкова: Сред хората в РСМ няма съвсем ясна картина за това какво е възможно

" Очаквам ясна позиция на албанските партии, за да се опитаме да се ориентираме какво следва оттук нататък ". Това заяви пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.  Вчера постоянните представители на ЕС единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС, но не и с Република Северна Македония. Решението на ЕС..

публикувано на 27.09.24 в 09:00

Радосвета Стаменкова: Не можем да задраскаме интернет, но можем да модерираме

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи. 34% от подрастващите съобщават, че играят онлайн игри всеки ден . Това е един от тревожните изводи на последното проучване върху зависимостта на децата от социални мрежи. Проучването "Здравно поведение при деца в училищна възраст" изследва около 280 хил. деца на 11, 13 и 15 години в..

публикувано на 26.09.24 в 11:05

Хора с увреждания в планината: Мисия възможна

" Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, те имат нужда да се държим с тях като равни, което е проблем в България . Не всеки го разбира. Хората като че ли малко странят, а всъщност те са толкова пълноценни хора, колкото и ние. Това, че имат някакъв двигателен проблем не ги прави по-малко хора от нас ". Това каза пред БНР Вера Асенова..

публикувано на 25.09.24 в 10:47

Росина Тодорова: Младото поколение има твърде ниска здравна култура

Хората подценяват проблемите, които замърсеният въздух създава . Това заяви пред БНР Росина Тодорова - председател на Сдружение "Жените в бизнеса и професиите - София", преди пресконференцията "На въздух: Да седнем заедно и да поговорим за профилактиката преди лечението". Темата е част от по-големия проект "Пейка за здраве"...

публикувано на 25.09.24 в 09:52
Силвия Георгиева

Силвия Георгиева за такса битови отпадъци: Работата в общините продължава интензивно

Изчисляването на такса битови отпадъци на количество е краят на един дълъг процес, в който участват и държавата, и общините, и бизнесът, и организациите по оползотворяване. Това заяви пред БНР председателят на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева, след като сдружението излезе с позиция по необходимите промени в Закона за..

публикувано на 24.09.24 в 12:10
Проф. Христо Пимпирев

Подготовката за 33-ата антарктическа експедиция е в последен етап, очаква се корабът да отплава през ноември

Българският антарктически институт организира двудневен семинар, който ще се проведе на 25 и 26 септември в Ахелой. Темата е "Силни страни. Предизвикателства пред научното и логистично сътрудничество на балканските страни в полярните региони". Председателят на института проф. Христо Пимпирев подчерта пред БНР, че това е първа по рода си работна..

публикувано на 23.09.24 в 08:43