Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Около един милион палестинци вече са напуснали северната част на ивицата Газа

ЕС дава началото на "Хуманитарен въздушен мост" за Газа с полети до Египет

Снимка: ЕС, архив

ЕС дава началото на операция под името "Хуманитарен въздушен мост на ЕС", която се състои от няколко полета до Египет. 

С тях ще бъдат пренесени жизнено важни доставки на хуманитарни организации, които работят в ивицата Газа. Първите два полета ще се състоят тази седмица.

Те ще пренесат хуманитарна помощ от УНИЦЕФ, в т.ч. съоръжения за заслон, лекарства и комплекти за поддържане на хигиена. 

Миналата седмица председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕС утроява хуманитарната си помощ за цивилното население в Газа до над 75 млн. евро.

Средствата ще бъдат насочени чрез избрани от Общността партньори, които работят на място, като се вземе предвид достъпът до тях и капацитетът им. 

Около един милион души са избягали от северната част на ивицата Газа в южната преди очаквана израелска сухопътна операция, съобщи координаторът на ООН за спешна помощ Мартин Грифитс, цитиран от ДПА.

"Основната ми грижа в момента (...) е да вкарам помощ в Газа", каза Грифитс.

От изключителна важност е да се помогне на хората, които се придвижват, както и на тези, които вече са в южната част на Газа, "защото те няма да се измъкнат от Газа", каза той.

Грифитс планира да пътува до Кайро утре, за да преговаря с висши египетски служители за отваряне на южната граница с Газа за доставки на помощи. 

Той заяви, че ООН води "ежечасни" преговори с Израел за достъпа на помощи и че основното му послание е "спешност" предвид все по-тежката ситуация с доставките в ивицата Газа.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен преди започването на срещата на лидерите в ЕС - Брюксел, 17 юни 2024

Европейските лидери обсъждат разпределението на висшите постове в ЕС

Очаква се в Брюксел да започне извънредното заседание на европейските лидери за номинациите за висшите постове в ЕС. Някои от тях вече пристигат в сграда "Европа".  Еднодневното заседание се очертава да бъде кратко, тъй като консенсусът между лидерите е постигнат твърде рано, подчертават европейски медии. Вторият мандат на Урсула фон дер Лайен..

публикувано на 17.06.24 в 17:41

Над 425 млн. лева са прехвърлените средства между частните пенсионни фондове през първото тримесечие

Над 425 милиона лева са прехвърлените средства между частните пенсионни фондове през първото тримесечие на годината, сочат данните на Комисията за финансов надзор. Осигурените, които са се възползвали от правото на промяна, са близо 90 000 души. Те са прехвърлили средства от индивидуалните си партиди от един фонд в друг. Данните са на базата..

публикувано на 17.06.24 в 17:11

Ръст на стокообмена между България и Китай, най-вече в сектора на земеделските продукти

Към края на миналата година китайските инвестиции в България са били 150 млн. евро, а стокообменът между България и Китай e близо 4 млрд. щатски долара, като нашият износ е за над 1 млн. долара. Tези данни бяха изнесени от заместник-министъра на икономиката и индустрията Николай Павлов на Българо-китайски бизнес форум в София. Министърът на..

публикувано на 17.06.24 в 17:08

Инфлацията в България остава над средната за Европа, отбелязва доклад на МВФ

Инфлацията в България остава над средната за Европа, въпреки че българската икономика е постигнала "меко кацане". Това е едно от заключенията в доклад на Международния валутен фонд. Въпреки че докладът е публикуван сега, повечето от заключенията в него бяха представени още в края на мисията на Фонда по време на редовната пролетна мисия. МВФ..

публикувано на 17.06.24 в 16:55

Деветима души са пострадали при взрив на военен полигон в Чехия

Деветима военни са пострадали при експлозия на боеприпаси на полигона "Либава", съобщи чешката армия.   Военната полиция е започнала разследване. Полигонът „Либава“ е разположен на площ 235 кв.кмблизо до град Оломоуц в източната част на страната на . "Франс прес" съобщава, че експлозията е на обект, използван за обучение на украински войски. Осем от..

публикувано на 17.06.24 в 16:45
Държавният глава Румен Радев (вляво) и президентът на Черна гора Яков Милатович в Президентския дворец (Плави дворац) - 17 юни 2024 г.

Президентът в Подгорица: България винаги е подкрепяла Черна гора по пътя ѝ към ЕС

България ще продължи да подкрепя евроинтеграцията на Черна гора, потвърди президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега Яков Милатович в Цетине. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между София и Подгорица в различни области.  Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора..

публикувано на 17.06.24 в 16:44
Кристиан Вигенин

Кристиан Вигенин: Ако отидем на среща с ГЕРБ-СДС, няма да е с намерение да подкрепим правителство

Ако отидем на среща с ГЕРБ-СДС, няма да е с намерение да подкрепим правителство .  Това зави пред БНР Кристиан Вигенин от БСП, избран за евродепутат на вота на 9-и юни. "Дали като сигнал за някаква нормализация на политическия диалог в рамките на 50-ото Народно събрание, това ще решим утре (вторник, 18-и юни) на заседание на Изпълнителното бюро..

публикувано на 17.06.24 в 16:38