Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентат в Брюксел, убити са двама шведи, дошли да подкрепят отбора си

Белгийски полицаи и криминалисти работят на мястото на стрелбата в Брюксел, 16 октомври 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама шведски граждани загинаха при стрелба в печално известния квартал "Моленбек" в Брюксел. Най-вероятната версия е терористична атака, убиецът  е избягал. В белгийската столица е обявена най-високата степен на тревога - ниво 4.

По данни на полицията стрелбата е станала около 19:15 ч. местно време, малко преди началото на мача между шведския и белгийския национален отбор на стадиона "Крал Бодуен", намиращ се на около 5 км от мястото на инцидента. 

Жертвите са шведи и са носили фланелки на своя футболен отбор. По-късно мачът - европейска футболна квалификация, бе прекратен от УЕФА.

На снимките, направени от живеещи близо до мястото на нападението, се забелязва въоръжен човек с оранжево яке и бяла каска, който слиза от скутер и стреля няколко пъти на улицата.

Няколко души се скриват във входа на близкия блок, а нападателят върви след тях, стреля няколко пъти и във входа върху паднал на земята човек, който се оказва една от жертвите. 

По първоначална информация мъжът е крещял "Аллах акбар", посочват местни медии.

В няколко видеозаписа по социалните мрежи заподозреният се обявява за джихадист и член на "Ислямска държава". В последното публикувано видео той обяснява, че е отмъстил заради мюсюлманите.

"Живеем заради религията си и ще умрем за нея, Аллах е велик. Вашият брат Абдесалам отмъсти за мюсюлманите, убих трима шведи наведнъж", казва той във видеото.

Засега е потвърдена смъртта на двама.

В Белгия е обявено ниво 3 на тревога.

Премиерът Александър де Кро обяви случая като "подъл атентат срещу шведски граждани" и изрази съболезнования на колегата си Улф Кристершон.

"Моленбек" има лошата слава на квартал, крепост на джихадисти. Там са отраснали и терористите, окървавили Париж през ноември 2015 година.  

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хънтър Байдън

Хънтър Байдън се изправя пред съда

Хънтър Байдън трябва да влезе днес в съдебната зала. Синът на президента Джо Байдън е обвинен в престъпление, свързано с притежание на оръжие. След като Доналд Тръмп стана първият американски президент, осъден за престъпление, сега за първи път в американската история и син на действащия президент е изправено пред съда. Делото ще се гледа..

публикувано на 03.06.24 в 11:30
Софийски градски съд

СГС постанови домашен арест за внучката на Виолета Донева, убила баба си преди 18 месеца

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение - от задържане под стража на домашен арест - на 19-годишната Ивет Стайкова, която преди 18 месеца уби своята баба - актрисата Виолета Донева. Тъй като престъплението е извършено под въздействието на наркотици, съдебният състав указа на полицейските служители, които ще контролират..

публикувано на 03.06.24 в 11:15

"Таймс": Българите експлоатираха компютъра, който казва "да"

В голяма статия, озаглавена "Българите експлоатираха компютъра, който казва "да", вестник "Таймс" пише, че британската нация дължи благодарност на инспектор Васил Панайотов за разкриването на бандата български измамници, възползвала се от "великодушието и неадекватността" на Министерството на труда и пенсиите на Острова. Ако отчета на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни. За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да..

публикувано на 03.06.24 в 11:05
Рупърт Мърдок с Елена Жукова

На 93-годишна възраст Рупърт Мърдок се ожени за пети път

Голям интерес в Съединените щати предизвика петата сватба на медийния магнат Рупърт Мърдок. На 93 години Мърдок се ожени за 67-годишната Елена Жукова. Рускинята Елена Жукова е молекулярен биолог и бивша тъща на руския олигарх Роман Абрамович. Дъщеря ѝ Даря беше омъжена за милиардера до 2017 година.  Жукова и Мърдок започват да се..

публикувано на 03.06.24 в 10:59
Пламен Бончев - посланик на България в кралство Белгия и Великото херцогство Люксембург

Посланик Пламен Бончев: Имаме пълна готовност изборите в Белгия да бъдат спокойни и добре организирани

От МвНР съобщиха, че вече е започнало изпращането на изборните книжа към посолствата ни, както и на машините за гласуване в секциите зад граница. С решение на ЦИК са определени 769 избирателни секции в 60 държави. Най-много има в Турция, Великобритания и Германия. Избори за членове на ЕП и за народни представители ще има в 388 секции в..

публикувано на 03.06.24 в 10:52
Клаудия Шейнбаум

Клаудия Шейнбаум печели президентските избори в Мексико с огромна преднина

Клаудия Шейнбаум спечели убедителна победа и ще бъде първата дама президент на Мексико, наследявайки проекта на своя ментор и досегашен държавен глава Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято популярност сред бедните слоеве от населението помогнаха за триумфа ѝ, предаде Ройтерс. Шейнбаум (61 г.), климатолог и бивш кмет на Мексико Сити, печели..

публикувано на 03.06.24 в 10:32