Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 14 000 ученици са стажували в рамките на "Ученически практики - 2"

Снимка: Ани Петрова

Близо 14 000 ученици са преминали през стажове в реална работна среда във фирми и предприятия в цялата страна в рамките на проекта "Ученически практики - 2" на Министерството на образованието и науката. Много от тях вече имат трудови договори и след завършването си са започнали постоянна работа в дружествата, в които са изкарали стажа си, съобщават от МОН.

Дейностите по проекта са продължили 29 месеца, в рамките на които ученици от професионални паралелки в гимназиите са развили уменията си по различни професии, трупайки опит в реална работна среда под ръководството на наставник от съответната фирма и наблюдаващ учител в рамките на 240 часа. 

Всеки ученик, преминал успешно практиката си, е получил еднократна стипендия от 372 лева.

Заради големия интерес от страна на училищата и бизнеса, броят на гимназистите, участващи в  стажовете, е бил увеличен с над 20% в сравнение с първоначално планираното, изтъкват от МОН. В проекта са се включили общо 300 училища от всички области на страната.

Над 3100 гимназисти са изкарали стажовете си в предприятия от приоритетни за икономиката сектори като "Електроника", "Електротехника", "Машиностроене" и други. Успешни ученически стажове са се реализирали и в дейности като: "Информационни технологии", "Счетоводство", услуги, автосервизи, хотелиерство. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерите на австрийската Партия на свободата (председателят Херберт Кикъл е в средата) празнуват изборната си победа - Виена, 29 септември 2024

Напълно непредвидимо е следващото управление в Австрия

Все още не е ясно кога в Австрия започват проучвателни разговори между партиите за съставяне на правителство. Вчера крайната десница за първи път в следвоенната история на алпийската република спечели парламентарните избори. Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори Напълно непредвидимо е следващото..

публикувано на 30.09.24 в 15:00
Проф. Иван Илчев

Проф. Иван Илчев: И площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Ал. Невски" на "Св. Ив. Рилски"

Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от "Св. Александър Невски" на "Св. Иван Рилски" . Това мнение изрази пред БНР историкът проф. Иван Илчев във връзка с предложението на общински съветници от "Синя София" площадът пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" да бъде преименуван на българския светец Иван Рилски, небесен покровител на..

публикувано на 30.09.24 в 14:16

До началото на зимния сезон ще приключат пътните ремонти във Великотърновско

До началото на зимния сезон ще приключат ремонтите в Прохода на Републиката и по главните пътища София - Варна и Русе – Велико Търново в чертите на Великотърновска област, увериха от Областното пътно управление. На Хаинбоаз предстои да бъдат възстановени червените колчета срещу неправилно изпреварване. Превантивен ремонт с преасфалтиране и..

публикувано на 30.09.24 в 14:05
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Хората трябва да са активни участници в политическия процес

Хората не са безгласни зрители и трябва да са активни участници в политическия процес, не да чакат политиците да им обещават, а да отидат и кажат "искаме това и това" . Малко е обърната наопаки ситуацията у нас. Това коментира комуникационният експерт Любомир Аламанов в интервю пред БНР. "В обществото ни има леко странна и..

публикувано на 30.09.24 в 14:01

Българка, живееща в Ливан пред БНР: Нощта не беше спокойна, имаше отново бомбардировки

Държавата започна подготовка за поетапната евакуация на българите, които искат да напуснат Ливан. Правителственият самолет е в готовност да прибере сънародниците ни от Бейрут, когато получи зелена светлина за това. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан..

публикувано на 30.09.24 в 14:00
Жозеп Борел

Борел свиква извънредна външнополитическа среща заради ескалацията в Близкия изток

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел свиква извънредна неформална видеоконференция на Съвет "Външни работи" заради ситуацията в Близкия изток в късния следобед. България ще бъде представена от постоянния представител в ЕС Румен Александров.

публикувано на 30.09.24 в 13:54
Васил Терзиев

Столичният общински съвет заседава извънредно за градския транспорт на София

Въпреки запорираните сметки на Столичния автотранспорт, автобусите на градския транспорт няма да спрат да обслужват пътници. В това увери общинският съветник Симеон Ставрев. Тази седмица Столичният общински съвет ще заседава, за да ще бъде решено как да се вдигне запора на сметките на общинското дружество. Причината за запора е ремонт..

публикувано на 30.09.24 в 13:20