Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП все още няма позиция по директивата за връщане на мигранти

Еврокомисарите за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас (вляво) и на вътрешните работи Илва Йохансон - Брюксел 18 октомври 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все още няма позиция на Европейския парламент за директивата за връщане на мигранти - това казаха еврокомисарите за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас и на вътрешните работи Илва Йохансон. 

Комисията предлага мигрантите, за които е доказано, че са заплаха за националната сигурност на дадена страна членка, задължително да бъдат върнати обратно, а не по преценка на държавата, както е в момента. За тази година са върнати обратно 65 хиляди от общо 400 хиляди мигранти в ЕС, каза еврокомисар Йохансон.

Двамата представиха набор от мерки за укрепване на сигурността на ЕС. Те включват засилване на борбата срещу трафика на наркотици и организираната престъпност, на механизма за суспендиране на визовия режим и наблюдението на безвизовите държави и реакция при потенциални заплахи от дронове за граждански цели. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще улесни ли пациенти и лекари системата за случайно разпределение на заявленията за ТЕЛК

Няколко дни преди да заработи системата за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК, лекарите от тези комисии нямат указания как ще общуват с пациенти от други населени места и кой ще уведомява хората при необходимост от допълнителни изследвания. Не са наясно и къде ще се заверяват решенията, издадени от ТЕЛК извън местоживеенето на..

публикувано на 12.06.24 в 19:00

Руски бойни кораби и самолети навлязоха в Карибско море за военни учения

Руски бойни кораби и самолети навлязоха в Карибско море за военни учения, с цел да бъде демонстрирана сила на фона на растящото напрежение заради западната подкрепа за Украйна. Москва и тази нощ обстрелва интензивно украински енергийни обекти, жилищна и друга инфраструктура.  Украинската армия съобщи, че е поразила три руски ракетни системи земя-въздух в..

публикувано на 12.06.24 в 18:47

Задържан е мъжът, нападал хора по улиците във В. Търново

Полицията във Велико Търново задържа психично нестабилен и агресивен мъж, който на 8 юни е бил освободен от Центъра за психично здраве след поредица от нападения по улиците в града. От Министерството на здравеопазването съобщиха, че мъжът е доведен в Държавната психиатрична болница в Церова кория за психиатрична експертиза и хоспитализация по преценка...

публикувано на 12.06.24 в 18:25
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Блинкън е предпазлив за евентуално примирие между Израел и "Хамас"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обеща от Доха да продължи да настоява за сключване на споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, като заяви, че не всички искания на "Хамас" са приемливи, но изрази надежда, че пропуските могат да бъдат преодолени. "Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, но с допълнения..

публикувано на 12.06.24 в 18:20
Служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила Петкова и служебният премиер Димитър Главчев.

Служебното правителство с решение за обществени поръчки за боеприпаси и патрулни кораби

Служебното правителство прие решение за провеждането на обществени поръчки за придобиване на боеприпаси за патрулни кораби, съобщи правителствената пресслужба. В съобщението се посочва, че целта е да се осигурят 35 мм и 76 мм артилерийски боеприпаси за 35 мм артилерийски комплекс за близко действие и 76 мм артилерийски комплекс за далечно..

публикувано на 12.06.24 в 18:14

Руският миротворчески контингент окончателно напусна Нагорни Карабах

Руският миротворчески контингент окончателно напусна територията на Нагорни Карабах.  Това съобщиха от министерството на отбраната на Азербайджан. Контингентът беше разположен там през 2020 г. по силата на тристранното мирно споразумение между Армения, Азербайджан и Русия. Руските войници трябваше да следят дали Ереван и Баку спазват примирието и се..

публикувано на 12.06.24 в 18:14

МС одобри промени, свързани с прехвърлянето на майчинство и бащинство

Правителството одобри промени в наредбата за прехвърляне на отпуск поради бременност и раждане след навършване на 6-месечна възраст на детето на един от родителите на майката или на бащата, съобщиха от правителствената пресслужба. По този начин нормативният акт се синхронизира с Кодекса на труда, в който беше предвидена възможност със съгласие на..

публикувано на 12.06.24 в 17:52