Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Милен Иванов: Всички ходове на израелската държава са предвидени от бойците на "Хамас"

Наземната операция в Газа крие страшно много рискове, смята бившият заместник-ректор на Академията на МВР

| Интервю
доц. Милен Иванов
Снимка: Борислава Борисова

Целенасочено излъчване на определено медийно съдържание може да доведе до саморадикализация на диаспорите.

Това мнение изрази пред БНР доц. Милен Иванов, бивш заместник-ректор на Академията на МВР.

Развитието на изкуствения интелект позволява да се замине реалността с фалшива такава много успешно, особено когато става въпрос за снимки. При видеоклиповете е по-сложно. Но ако фалшив клип бъде пуснат в интернет пространството, той ще бъде посрещнат безкритично от потребителите. Не бива да вярваме на всички визуални послания, които идват от Ивицата Газа, посочи експертът.

По думите му няма как да контролираме пространствата в интернет - държавата може да спира и да пуска, но не може да управлява какво ще се излъчва в даден домейн и е радикално да се спре целия интернет заради съществуващите опасения от излъчване на екзекуции на живо. 

Дали заложниците ще бъдат спасени, е проблем на развитието на цялата ситуация. Обстановката е прекалено сложна, за да се прогнозира това, отбеляза Иванов.

Каквито и модели да се правят, те трябва да се подготвят въз основа на данни, а данни се вземат от място. Прекалено добре е подготвена цялата операция, за да може толкова лесно да се реши проблемът. Всички ходове на израелската държава са предвидени от бойците на "Хамас", коментира той в предаването "Преди всички".

Наземната операция в Газа крие страшно много рискове, смята доц. Милен Иванов.

Относно нивото на опасност от тероризъм у нас той уточни, че щом то не е преминало от жълто в оранжево, службите не намират основание за това, тоест средата на сигурност не се е променила рязко.

Турция играел ролята на буфер за бежанска вълна. Нормално е като гранична за конфликтния район държава е да е засилила охраната на границите си, каза още доц. Иванов.

Запитан за радикализирането на политически и неполитически организации в Европа вследствие на конфликта в Близкия изток, той заяви:

"Това е класическа спирала на войната. Войната в този регион между двете противоборстващи страни се експлоатира от всички, които намират хранителна среда в информационното пространство."

Доц. Милен Иванов смята още, че у нас има "сериозна криза в знанието за държавно управление". Той даде пример с управлението на националния контратерористичен щаб, който се управлява от министъра на вътрешните работи, но в него липсва Народното събрание, от което зависят редица решения, и добави, че в състава на щаба влизат министри, а те са там случайно.

"В нормалните държави тези структури са постоянно действащи и не се събират, когато има причина. Те работят в постоянен режим", изтъкна експертът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54