Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ: Все още има проблеми при отпускането на лекарства с електронна рецепта

Снимка: БГНЕС

В петия ден от отпадането на хартиената рецепта за антибиотици и антидиабетни медикаменти от здравното министерство посочват, че има проблеми, за които все още не са намерени решения при изписването и отпускането на лекарства с електронна рецепта. Заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов потвърди, че връщане към смесения модел няма да има и допълни, че се увеличава броят на изпълнените електронни рецепти.

"Например, нямат решение казусите тогава, когато е предписан курс 3 таблетки, а опаковката е 5 таблетки. На този етап не можем да го решим по простата причина, че нарушаването на вторичната опаковка на лекарствените продукти е забранена, т.е. не може да се режат бройки таблетки, но това пък води до удължаване на курса и айде да кажа така - изхвърляне на определено количество. В момента няма недостиг на антибиотици".






По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ракета, изстреляна от Ливан, удари район близо до град Рош Пина, Северен Израел, 20 октомври 2024 г.

Трима ливански войници са убити при израелски удар в Южен Ливан

 Трима ливански войници са загинали при израелски удар в Южен Ливан, съобщи Ройтерс като се позова на изявление на ливанската армия. При въздушното нападение е бил поразен военният автомобил, с който пътували военните.  По-рано днес беше съобщено за: Израелски удари по щаба на разузнаването на "Хизбула" Нетаняху е разговорял по телефона с..

публикувано на 20.10.24 в 17:05
Снимката е илюстративна, архив.

Ниска активност на вота за кмет в дупнишкото с. Бистрица, кандидатът е само един

Около 15% достигна избирателната активност в ранния следобед на изборите за кмет в дупнишкото с. Бистрица - гласували към 15:00 ч. бяха близо 200 от 1200 имащи право на глас в двете секции, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Няма постъпили сигнали или жалби за нарушения, допълват от ОИК. Кандидатът за кмет на Бистрица е само..

публикувано на 20.10.24 в 16:54
Сателитни снимки на урагана

Ураганът "Оскар" достигна сушата на Бахамските острови

Ураганът "Оскар" стигна сушата на островите Инагуа в басейна на Бахамските острови и се очаква следобед да достигне до Гуантанамо или Олгин в Куба, съобщи американският Национален център по ураганите, цитиран от Ройтерс. В момента "Оскар" се намира на около 241 км на изток-североизток от Гуантанамо, като ветровете му достигат максимална скорост 130..

публикувано на 20.10.24 в 16:17
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп (вляво) и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху - архивна снимка от 2017 година

Нетаняху е разговорял по телефона с Доналд Тръмп

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че днес той е разговарял с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде "Ройтерс".  "Премиерът Нетаняху повтори своята позиция, която е заявявал и публично: Израел взима предвид въпросите, които повдига американското правителство, но в крайна сметка ще взема решенията си въз основа на..

публикувано на 20.10.24 в 16:08
Президентите на Сърбия Александър Вучич (вляво) и на Русия - Владимир Путин - архивна снимка от 21 ноември 2021, Сочи

Вучич и Путин са разговаряли по телефона за първи път от две години и половина насам

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че в телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин е изразил надежда, както и в предишния им разговор преди две години и половина, че Сърбия няма да въведе санкции срещу Русия, предаде ТАНЮГ. Поводът за разговора е била 80-тата годишнина от освобождаването на Белград от фашистка окупация през Втората..

публикувано на 20.10.24 в 15:53

Във Велико Търново направиха възстановка на Струмишката епопея

Военноисторическа възстановка на Струмишката епопея от преди 80 години беше пресъздадена на военния полигон "Беляковец“. Над 70 курсанти и участници от родолюбиви сдружения от България и чужбина претвориха победната битка на 18-и пехотен Етърски полк, когато Българската армия влиза победоносно в Скопие. Струмишката епопея е от..

публикувано на 20.10.24 в 15:37
Жители на община Кочериново протестират заради безводието - 2 септември 2024

Подменят 12 км от ВиК мрежата в община Кочериново

Започна подмяната на общо 12 киломера от ВиК мрежата в община Кочериново, каза за БНР кметът Светослав Горов. Близо месец общината беше на воден режим това лято заради нарушено водоподаване от язовир "Калин" и споделянето на водата със съседната община Рила. Подмяната започна в общинския център - в града се подменят към 600 м по главната..

публикувано на 20.10.24 в 15:15