Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел и законите на войната

| Интервю
Снимка: Ройтерс

В Женевската конвенция и редица други международни спогодби и протоколи на международни съдилища се казва, че страните в един военен конфликт трябва да правят разлика между „цивилни обекти“ и „военни цели“, както и че ударите по граждански цели са забранени. Въпреки ясната формулировка, особено в контекста и спецификата на конфликта между Израел и „Хамас“ в Ивицата Газа, инфраструктура, използвана от цивилни, може да се окаже и военна цел. За баланса между плановете на военните и условията, при които в резултат на техните операции са поставени цивилните - профeсорът по право в британския университет в Ексетър Орел Сари, който преподава и на членове на въоръжените сили на НАТО.

Какво постановяват международните договори за войната и хуманитарните закони и каква свобода на действие има Израел според тях в отговора си на зверствата, извършени от „Хамас“ на 7 октомври?

"Такава ответна реакция се урежда от правото на самоотбрана. В международното право това е познато като принципи за употребата на сила. Редица държави и институции одобряват правото на Израел да се отбранява. При упражняване на това свое право силата, до която Израел прибягва, трябва да попада под категорията "необходима и съразмерна". Така че има определени граници, които Израел трябва да спазва. Но имайки предвид заплахата, която представлява „Хамас“, военният й капацитет и стремежът й да наранява Израел, смятам, че сухопътно нахлуване и използването на военновъздушни и военноморски сили за унищожаване на „Хамас“ са както необходими, така и съразмерни. От гледна точка на употребата на сила действията на Израел са закономерни. Законът дори позволява на Израел да стигне доста далеч, включително да унищожи „Хамас“. Втората област на международното право, който ограничава Израел, са правилата за средствата и методите на водене на война, често наричани още международно хуманитарно право. Най-важният принцип е за разграничаването, според който израелските сили ще трябва да правят разлика между от една страна военните мишени - бойците на „Хамас“ могат да бъдат нападани, и от друга - цивилните и гражданските обекти, които трябва да бъдат щадени. Има още много други правила - например за пропорционалността - но при операциите си Израел ще трябва да спазва основно тези два – за разграничаването и за съразмерността."

Какво обаче се има предвид конкретно под "съразмерност"?

"Има две правила по отношение на този термин – едното е за пропорционалност при употребата на сила, а другото се съдържа в законите за водене на война. Пропорционалността изисква воюващата страна да има предвид очакваните човешки жертви. Например при израелски въздушен удар по определена сграда трябва да се направи предварителна оценка колко хора могат да пострадат или да загинат. Това е едната част от уравнението. Другата част от уравнението е преценката за очакваното пряко и конкретно военно преимущество, което се очаква да бъде постигнато с определена атака. Ако ударът е срещу сграда, тя трябва да е военна мишена, например – да се използва от „Хамас“. Щом се претеглят от една страна полученото военно преимущество и от друга убитите и ранени цивилни – не бива броят на пострадалите цивилни да е прекомерен в сравнение с постигнатото военното предимство. Това е съразмерност. Но сметката е много трудна, дори невъзможна, и в голяма степен зависи от решението на военните командири. Законите предвиждат високо ниво на защита за цивилните - жертвите сред тях трябва да са възможно най-малко."

Ройтерс

Ивицата Газа е много гъсто населена – на територия с ширина приблизително 10 километра и дължина 41 километра живеят над два милиона души, което прави по около 5500 души на квадратен километър. За сравнение - средната гъстота на населението на Израел е около 400 души на квадратен километър. Това прави още по-трудна задачата за избягване или ограничаване на цивилните жертви по време на офанзива.

"Една от големите практически трудности е как точно да се прави разлика между военните мишени като оръжията, автомобилите и сградите, използвани от бойците на „Хамас“, които могат да бъдат атакувани, и цивилната среда. Противник като „Хамас“ използва градската среда, за да се прикрива - използва цивилните като щитове. Хамас не искат да се разграничат от цивилните, а точно обратното – крият се зад тях. И точно заради това съществува правилото за съразмерност. То се основава на факта, че по време на война е неизбежно да страдат цивилни. За съжаление в този смисъл няма чисти войни. В по-голяма или в по-малка степен цивилните винаги биват въвлечени във военните действия и страдат. Това е неизбежно. В случая с Израел това означава, че той може да действа със знанието, че ще може да пострадат цивилни - колкото е по-важно търсеното военното предимство, толкова по-допустимо е да пострадат невинни хора. Но Израел трябва да прави всичко възможно, за да го избегне. По тази причина бяха издадени предупрежденията през последните дни. Израелските военни съобщиха, че ще бъдат проведени операции в северната част на Ивицата Газа и призоваха цивилните да се прехвърлят на юг, за да не попаднат под огън. Израел, разбира се, е критикуван - защото Газа е доста гъсто населено място и защото не достигат хуманитераните убежища, където тези хора могат да бъдат приютени. Въпросът е дали да се проведе сухопътна операция с над 1 милион цивилни на място или да се поиска от тях да се преместят. Няма да е лесно, ще има жертви и огромни човешки страдания, но те биха били още по-големи в гъсто населена градска среда.

Ройтерс

На фона на тази сложна и тежка военна и хуманитарна криза арабските държави, и по-конкретно Египет, отказват да приютят палестински бежанци…

"Този въпрос трябва да се отправи към арабските лидери. По-голямата част от границата на Газа е с Израел, но да не забравяме, че има граница и с Египет. Не само двете враждуващи страни – в случая „Хамас“ и Израел - имат хуманитарни отговорности, но и други държави. Налице са някои окуражаващи знаци. Говори се за хуманитарен достъп от Египет за Газа и някои доставки дори вече са направени. Явно има движение в правилната посока. Доколкото разбирам, по политически причини Египет и други арабски държави не са подготвени да приемат още палестински бежанци. За съжаление, както е било винаги с израелско-палестинския конфликт, има много история и доста непримирими позиции. А това прави решаването на изострения в момента конфликт още по-трудно."

Ройтерс

Израелските сили твърдят, че бойците на „Хамас“ се крият в тунели под гражданска инфраструктура, като училища и болници, ударите по които биха били военно престъпление. Каква е правилната стратегия в подобни ситуации? Тази седмица много невинни хора загинаха при взрив на болница, като обвинения за случая си разменят военните на Израел и палестинските групировки…

"Важно е фактите да се изясняват. Заради първоначално изнесените кадри се разпространи убеждението, че Израел е ударил болницата по някаква причина - умишлено или случайно. Но по-късно стана ясно, че ракета, изстреляна от друга палестинска въоръжена групировка – "Ислямски джихад“ - се е оказала неизправна и е паднала в района на болницата. Именно този случай показва нагледно, че трябва да разполагаме с фактите, преди да си вадим прибързани заключения за това кой какво е направил и кой е прав и кой бърка. Ако някоя от воюващите страни умишлено взема на прицел цивилни или ги излага умишлено на опасност това най-вероятно не е само нарушение на закона за въоръжените конфликти, но и военно престъпление. Такива са зверствата, извършени от „Хамас“ - защото бяха нападнати цивилни. Тези убийства и мъчения на цивилни, унищожаването на гражданска инфраструктура са безспорно военни престъпления. А по мнението на доста експерти - дори престъпления срещу човечеството. За Израел не можем да бъдем сигурни дали армията му провежда операциите си в съответствие с принципа на съразмерността без да знаем с каква информация са разполагали, когато са взели решенията си. Като външни наблюдатели можем да констатираме правно, че в някои случаи са извършени военни престъпления, но при други, без да знаем процеса на вземане на решения, не е възможно да преценим."

Снимки: Ройтерс

По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Лами

Великобритания призовава своите граждани в Ливан да напуснат страната незабавно

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами призова гражданите на страната, които в момента са в Ливан, "да го напуснат сега". "Обединеното кралство работи с партньори за увеличаване на полетите и осигуряване на места за британски граждани, за да напуснат Ливан. Свързваме се с тези, които са се регистрирали при нас", написа той в..

публикувано на 27.09.24 в 22:29

Охранителят, който стреля това лято по българи в бар в Халкидики, е арестуван в Германия

В Германия арестуваха охранителят, който стреля по българи в бар в Халкидики, съобщават гръцките медии. С бюлетина на Интерпол Гърция е издирвала охранителя, който стреля по българите в бар на Халкидики през август. Лицето е заснето на клипове на охранителните камери и полицията има личните му данни. При стрелбата в бара пострадаха трима..

публикувано на 27.09.24 в 22:19
Папа Франциск на визита в Белгия

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква и подчерта, че тя трябва да се засрами и да поиска прошка за това. Светият отец е на визита в Белгия от вчера. "Мисля за драматичните събития като злоупотребите с малолетни - бедствие, с което църквата се бори решително и твърдо, като изслушва и подкрепя пострадалите и..

публикувано на 27.09.24 в 21:36

Унгария представя на 10-ти окт. актуалното състояние за членството на България и Румъния в Шенген

Актуалното състояние по пътя към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде представено от унгарското председателство на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург на 10 октомври. В края на миналата година Съветът реши да вдигне морските и сухопътните граници за двете страни. На този етап на пълноправното им..

публикувано на 27.09.24 в 21:28
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в Украйна трябва да бъде спряна, предаде Ройтерс. "Имах много продуктивна среща с Доналд Тръмп...

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Израел нанесе въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула"..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу Бейрут, посочи на брифинг говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Всеки, който гледа снимките на..

публикувано на 27.09.24 в 20:32