Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има финалисти на Европейското първенство по акробатика

Елена Босилкова - Жулиен Шайков
Снимка: Българска федерация по спортна акробатика

Мъжката двойка на България Георги Стоянов/Панайот Димитров и смесената Елена Босилкова/Жулиен Шайков се класираха за финалите в многобоя на Европейското първенство по спортна акробатика за мъже и жени във Варна, а домакините си осигуриха още два финала в надпреварата при младежите. 

Елена Босилкова и Жулиен Шайков влязоха с четвърти резултат от квалификациите в спора за разпределението на медалите в многобоя при смесените двойки. Те събраха сбор 52.660 точки след  балансовото съчетание и темповата комбинация. С най-висок резултат във влезе смесената двойка на Азербайджан (57.190). В многобоя, на който се изпълняват комбинирани съчетания, се класираха още двойки от Украйна, Германия, Португалия, Испания, Полша, Ирландия и Молдова. 

Елена Босилкова и Жулиен Шайков постигнаха пета оценка (26.140 точки) в квалификацията на баланс, с което си осигуриха и финал в дисциплината. Ден по-рано те завършиха на престижното пето място в темповата комбинация.

Мъжката двойка на България Георги Стоянов и Панайот Димитров също осигури ще играят на два финала. Те влизат с шеста оценка от 50.750 точки в битката за разпределение на призовите места в многобоя. С най-висок сбор след квалификациите е мъжката двойка на Азербайджан, следвана от Португалия, Испания, Великобритания, Украйна, България, Армения и Германия. Втората българска двойка Любомир Василев и Григор Рашев е с осми резултат от пресявките, но на финал участва само по един отбор от държава.

В квалификациите в темповата комбинация Стоянов и Димитров постигнаха четвърти резултат 26.150 точки. По-добра оценка от тях получиха само Азербайджан (27.360), Испания (27.260) и Португалия (26.460).  Любомир Василев и Григор Рашев заслужиха пета оценка от 25.370 точки в квалификацията.

Финалите в многобоя с участието на Георги Стоянов и Панайот Димитров при мъжките двойки и на Елена Босилкова и Жулиен Шайков при смесените дуети започват в събота (21 октомври) от 18.45 часа.  Разпределението на медалите в темповите комбинации за мъжките двойки и на баланс при смесените са в неделя (22 октомври) от 18.40 часа.

България има финалисти и в състезанието при младежите. Женската тройка Маринела Иванова, Петя Георгиева и Емили Йорданова влезе със седма по сила оценка сред участниците в многобоя, който е в събота (21 октомври) от 13.00 часа. Трите се класираха седми на финала в темповата комбинация, но не успяха да попаднат сред най-добрите на баланс. Втората българска женска тройка Ралица Терзийска, Виктория Пешева и София Линкова се нареди на 26-о място в квалификациите за многобоя. 

Смесената двойка Милица Смоленска и Андрей Христов достигна до финал в многобоя с шести резултат от квалификациите.  Българите ще участват и на финала на баланс с пета по сила оценка. Калина Терзийска и Кристиян Ангелов завършиха 11-и на баланс и останаха извън финалистите. Двамата заеха шесто място в темповата комбинация. 

Финалът в многобоя при смесените двойки за младежи е в събота (21 октомври) от 15.05 часа, а на баланс е в неделя (22 октомври) от 15.10 часа.

31-ото Европейско първенство по спортна акробатика за мъже, жени и младежи във Варна продължава до 22 октомври. Входът в Двореца на културата и спорта е свободен.


По публикацията работи: Светослав Табаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зверев е последният полуфиналист на "Ролан Гарос"

Александър Зверев е последният тенисист, който достигна до полуфиналите на "Ролан Гарос". Германецът победи Алекс де Минор с 6:4, 7:6(5), 6:4 в тричасова битка. Първият сет бе интригуващ. Двамата тенисисти размениха ранни пробиви, но никой не успя да се откъсне в резултата. Ключов се оказа седмият гейм, в който Зверев за втори път проби подаването..

публикувано на 06.06.24 в 05:55
Илиян Радулов

Илиян Радулов стартира с успех на турнир в Кордоба

Илиян Радулов се класира за втория кръг на турнир по тенис в испанския град Кордоба с награден фонд 25 хиляди долара. Стартиралият от квалификациите Радулов преодоля първия кръг след успех с 6:3, 2:0 и отказване на представителя на домакините Алберт Педрико Кравцов след 53 минути игра. Българският тенисист изостана с 1:3 в първия сет, но..

публикувано на 05.06.24 в 21:23
Хосе Кордоба

Хосе Кордоба: „Почувствах, че трябва да направя този избор“

23-годишният панамски защитник Хосе Кордоба, който напуска Левски и ще заиграе в Норич, заяви, че е търсел нещо подобно на това, което предлага английският клуб. Трансферът на Кордоба вече бе обявен от българския тим, а панамският футболист ще бъде първото попълнение на Норич през летния прозорец и първо попълнение при новия мениджър Йоханес..

публикувано на 05.06.24 в 21:20
Мира Андреева

Сензационно 17-годишна рускиня срази Сабаленка на „Ролан Гарос“

Рускинята Мира Андреева, която е само на 17 години, отстрани втората поставена Арина Сабаленка (Беларус) и се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис. Непоставената Андреева надигра шампионката от Откритото първенство на Австралия Сабаленка с 6:7(5), 6:4, 6:4 на четвъртфиналите. Двубоят продължи два часа и 29..

публикувано на 05.06.24 в 20:45
Националите отпаднаха от европейското по минифутбол

Националите отпаднаха от европейското по минифутбол

Българският национален отбор по минифутбол отпадна в осминафиналите на европейското първенство в Сараево (Босна и Херцеговина). Националите отстъпиха пред действащия шампион Азербайджан с 1:3. Съставът на Азербайджан поведе с 1:0 с попадение на Рамиз Човадров още в седмата минута, а България изравни чрез Явор Генчев в 21-ата минута. До..

публикувано на 05.06.24 в 19:47
Левски продаде Хосе Кордоба на английския Норич

Левски продаде Хосе Кордоба на английския Норич

От Левски съобщиха, че са продали най-добрия си защитник Хосе Кордоба на английския Норич. Така националът на Панама ще продължи кариерата си от новия сезон в английския Чемпиъншип. „ПФК Левски трансферира защитника Хосе Кордоба в английския клуб Норич. Трансферът ще се осъществи след отварянето на трансферния прозорец в Англия, когато..

публикувано на 05.06.24 в 18:42
Жозе Моуриньо

Жозе Моуриньо ще получава по 11,5 млн. долара годишно

Португалският треньор Жозе Моуриньо ще получава по 11.5 милиона долара годишна заплата начело на турския гранд Фенербахче, съобщава агенция АП. Информация за бонусите към основната заплата на специалиста не бе обявена. Целта пред португалеца е да спечели турската лига. Футболистите на Фенербахче не са триумфирали в местното първенство..

публикувано на 05.06.24 в 18:04