Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуманитарна помощ достигна Ивицата Газа

Семейство чака да премине границата меду Ивицата Газа и Египет на пункта Рафах
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хуманитарна помощ достигна ивицата Газа за пръв път от началото на новата война между Израел и "Хамас". В Кайро започна форум за мир, в който враждуващите страни не участват. 

Пунктът Рафах отвори, за да допусне 20 камиона от Египет. Те са натоварени с храни, лекарства и гориво. Според кореспондента на Би Би Си един е бил натоварен с голям брой ковчези. 

Краткото отваряне на пункта идва две седмици след нападението на "Хамас" в Южен Израел, когато Тел Авив наложи тотална хуманитарна блокада на контролираната от групировката ивица. Рафах беше отворен по американско настояване, а днес държавният секретар Антъни Блинкън призова влизането на помощ за Газа от Египет да продължи. Хуманитарни организации смятат доставеното до момента за крайно недостатъчно, а от ООН се надяват това да е само началото.

Според здравните власти на "Хамас" 4385 души са загинали при израелските удари срещу ивицата. Израелските военни, които заявиха намерения за сухопътна офанзива и предизвикаха принудителната евакуация на гъстонаселената северна част на ивицата, са готови за "следващите фази на войната", заяви техен говорител, цитиран от Си Ен Ен.

На този фон, събралите се в Кайро поискаха примирие. В египетската столица се събраха представители на арабски и европейски страни, но при знаковото отсъствие на Израел, Съединените щати и Иран.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че само спиране на огъня ще прекрати кошмарът в Газа и допълни, че зверствата на "Хамас" не оправдават колективно наказание на палестинците:

"Не можем да игнорираме по-широкия контекст на тези трагични събития - дългият конфликт и 56 години окупация, чийто край не се вижда. Нищо не може да оправдае терористичните нападения на "Хамас" срещу израелски цивилни, но тези атаки не са оправдани за колективно наказание на палестинския народ".

От своя страна, управляващият Палестинската автономия на окупирания Западен бряг Махмуд Абас заяви, че народът му никога няма да напусне земите си, независимо от предизвикателствата. 

Именно с аргумента, че така спомогнат за прогонването на палестинците, Египет и други страни в региона смятат за неприемливо да приемат голям брой бежанци от ивицата Газа и окупирания  Западен бряг.

Същевременно Тел Авив призова гражданите си да напуснат Йордан и Египет. А "Хамас" освободи двама от  заложниците си - майка и дъщеря, които са американски граждани. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският федерален министър на вътрешните работи Нанси Фезер.

Германия ще продължи граничния контрол до намиране на европейско решение за нелегалната миграция

Германия ще продължи граничния контрол, докато бъде намерено решение на европейско равнище за овладяване на нелегалната миграция, обяви министърът на вътрешните работи Нанси Фезер.  Приоритет за Германия остава влизането в сила и прилагането на наскоро договорения европейски пакт за миграцията и убежището. "Водим тесен диалог с Европейската..

публикувано на 10.10.24 в 22:10

Заради кризата в Близкия изток в хотелите в Кипър се анулират резервации за октомври

Заради кризата в Близкия изток в хотелите в Кипър се анулират резервации за октомври, обявиха от Кипърската асоциация на хотелиерите. Негативната тенденция в края на активния летен сезон е на фона на поставянето на нови рекорди в туристическия сектор. Хотелиерите в Кипър са притеснени от започналото анулиране на нощувки на острова поради близостта му..

публикувано на 10.10.24 в 22:00
Повредена сграда след израелски военен удар в района на Нувейри в Бейрут, Ливан, 10 октомври 2024 г.

Най-малко 11 души са убити и 48 са ранени при израелски въздушен удар в Бейрут

Най-малко 11 души са убити и 48 са ранени при израелския въздушен удар тази вечер в централната част на Бейрут, съобщава ливанското министерство на здравеопазването. Търсенето за оцелели в отломките на поразената сграда продължава. Израелски въздушен удар в един от централните квартали на Бейрут Агенция Ройтерс цитира източници от ливанските..

публикувано на 10.10.24 в 21:55

Близо 5 милиона са посещенията на българи и чужденци в музеите у нас през 2023-та

Всеки трети пълнолетен българин е практикувал културен туризъм през последните три години, съобщиха във Велико Търново от Министерството на туризма по време на 19-ото международно изложение "Културен туризъм". През миналата година са отчетени близо пет милиона посещения на българи и чужденци в музеите у нас, а по данни на Националния статистически..

публикувано на 10.10.24 в 21:50
Унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер (в центъра) в началото на Европейския съвет на министрите на вътрешните работи в Люксембург, 10 октомври 2024 г.

Въпросът за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген - в дневния ред през декември

Въпросът за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген е заложен в дневния ред на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" през декември, съобщи министърът на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер след края на заседанието на вътрешните министри на страните-членки в Люксембург. Той добави, че има надежда да бъде постигнато решение...

публикувано на 10.10.24 в 21:35
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и украинският президент Володимир Зеленски (вдясно) пристигат, за да говорят с медиите след срещата си в Елисейския дворец в Париж, 10 октомври 2024 г.

Украйна не се готви за примирие с Русия, заяви Володимир Зеленски

Украйна не се готви за примирие с Русия, заяви украинският президент Володимир Зеленски в Париж - втората от спирките в западноевропейската му обиколка днес в търсене на допълнителна подкрепа за страната му. Зеленски се срещна с Макрон в Париж "Прекратяването на огъня между Русия и Украйна не е тема за разговори със съюзниците ни" - заяви..

публикувано на 10.10.24 в 21:21

Петима задържани при специализирана полицейска операция в Пернишко

Петима души са задържани за съпричастност към вече извършени престъпления и за притежаване на наркотични вещества при специализирана полицейска операция в Пернишко, съобщиха от ОДМВР. В спецакцията са участвали представители на  Криминална, Икономическа и Охранителна полиция, както и служители на дирекция "Жандармерия". Полицейските действия са били..

публикувано на 10.10.24 в 21:20