Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват пожар в Треклянско, обхванал близо 200 декара гора и храсти

Снимка: БГНЕС


Разследва се пожар в землището на граничното кюстендилско  с. Уши, който обхванал около 200 декара гора и храсти.  Пожарът е ликвидиран през уикенда  в рамките на денонощие. Общо 12 пожара са гасили екипите на районните служби на Пожарната в Кюстендилско през почивните дни.

Пожарът при с. Уши  е причинен поради небрежно боравене с открит огън, навлязъл е низово в гора и се е развил на площ 190 - 200 дка.

Поради труднодостъпния терен екипите са гасили на ръка с лопати, направени са просеки, включили са се и служителите на Държавното горско стопанство - Кюстендил. 

Комисар Светлин Георгиев, началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита" на населението-Кюстендил:

"В момента има разследване. (...) Много отдалечено е мястото. И малко късно получихме сигнала. Но важното е, че колегите се справиха. Гасиха през нощта. 

12 пожара са гасили екипи на районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението"  в Кюстендилско. При пожар в къща в Кюстендил са унищожени домашни електроуреди, опушени са стени.

Причината е неправилно ползване на нагревателни уреди – забравена е била храна върху включен индукционен котлон. Няма пострадали хора, спасена от опожаряване е сградата.

А пожар в къща в село Трекляно е причинен поради неправилно ползване на отоплителни уреди. Угасен е от 2 екипа на РСПБЗН – Кюстендил, унищожени са 6 кв. м покривна конструкция.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската авиация бомбардира центъра на Харков

Руската авиация бомбардира центъра на украинския град Харков, предава "Ройтерс". Един местен жител е загинал, а други 8 са били ранени в резултат на попадение на управляема бомба. Сред ранените е и 8-месечно бебе. Причиненият от боеприпаса пожар е обхванал няколко сгради и автомобили. Руската армия настъпи към Харков в началото на май, но беше спряна на..

публикувано на 30.06.24 в 18:10

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. Пожелавам ви да отстоявате единството на православието, да въздигате авторитета и достойното място..

публикувано на 30.06.24 в 17:30
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

" Повтаряме настойчиво , дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори , което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия деликатен и боготворчески полъх и са описали неизменния опит на Църквата , каза Вселенският..

публикувано на 30.06.24 в 17:15
Общината в Бобошево

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради недостиг на вода

Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 г. според заповед на областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски. Това се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община Кочериново и на с. Слатино,..

публикувано на 30.06.24 в 17:01
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38