Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков: Оттеглянето на ГЕРБ от искането за дерогацията не е политическа сделка

Премиерът Николай Денков даде брифинг в библиотека "Паница" в Американския университет в България, Благоевград - 23 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Оттеглянето на ГЕРБ от искането за прекратяване на дерогацията за внос и преработка на руски петрол от "Лукойл" не е въпрос на политическа сделка, нито натиск за събиране на пари. Това обяви в Благоевград премиерът Николай Денков: 

"Не става дума за сделка, става дума за това какво е най-полезно за България. Това, което беше предложено миналата седмица - да се отмени дерогацията в рамките на седем дни, е невъзможно. Защото това означава, че рафинерията няма да има петрол след 10-15 дни, когато се изчерпат и запасите, резервите, които има там". 

Затова беше много важно да се седне заедно с другите лидери и да се обсъди какво е реалистично, посочи той.

"Смислено е да се събират свръхпечалбите на "Лукойл“ от разликата в цените на двата вида нефт. Има голяма разлика между това рафинерията да може да работи с различен петрол и това да го има. Това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи". 

Това, което очакваме, е "Лукойл" да спази законите такива, каквито са.

"Свръхпечалбите трябва да се обложат с, общо стават около 60% данък, който да влезе в държавата, така че това са 500 милиона, за които става дума".

Дали са поели ангажимент, аз на думи не вярвам. Искам да видя парите в сметката на държавата", коментира Денков. 

На въпрос на БНР дали критиките на ГЕРБ и ДПС към правителството по ключови въпроси ги поставя в ролята на вътрешна опозиция в управлението, министър-председателят отговори, че е важно да се изпълнява управленската програма.

За мен винаги е било важно дали успяваме да си изпълним управленската програма и това, което сме заложили като списък от закони, посочи той: 

"За момента това върви и даже не ме интересува кой е опозицията. Това, което е важно, е, когато има спорове, когато има възражения, да можем да се съберем заедно, както беше тази сутрин, и да видим как проблемите, които се поставят, да намерят своите решения. Това е механизмът и който е готов да влезе в дискусията, е добре дошъл. Ако не е, ще се търси друг подход".

В Благоевград Денков подкрепи финансовия министър Асен Василев за това, че няма да има коледни добавки за пенсионерите, но добави, че този разговор не е приключил:

"Министърът на финансите го казва като принцип, че е много по-важно да се повишат пенсиите, отколкото да им се дадат един или два пъти годишно бонуси, така да се каже, които печелят популярност.

Нека да видим изпълнението на бюджета през ноември и тогава ще обсъждаме пак", заяви Денков.
По публикацията работиха: Мария Йорданова, Мария Сивкова-Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерки срещу домашното насилие в Гърция

Властите в Гърция взеха сериозни мерки срещу проявите на домашно насилие. Създадени бяха центрове в помощ на застрашени и пострадали от такива престъпления. От днес работят 65 центъра за борба срещу домашното насилие, заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. Те са разположени в полицейски участъци. В тях работят..

публикувано на 02.06.24 в 13:01

Японци се включиха в черешовия туризъм в кюстендилското с. Пиперков чифлик

Японци от Осака, водени от техни приятели от София, посетиха в неделния ден кюстендилското с. Пиперков чифлик. На черешов туризъм - влязоха в една от градините да си наберат от вкусните плодове Черешов туризъм в Кюстендилско, за втора година овощари организират "Набери си сам" Групата влязла в градината на бившия директор на Института..

публикувано на 02.06.24 в 12:53

Проучване: Гърците са еврооптимисти

Гърците са еврооптимисти, показват последни проучвания в южната ни съседка. Гражданите виждат ползите от членството си в Евросъюза, коментират анализатори в Атина. Гърците имат повече доверие в европейските институции, отколкото в местните политици, показва проучването на общественото мнение. Мнозинството гърци имат положително отношение..

публикувано на 02.06.24 в 12:40
Снимката е илюстративна, архив.

Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом

Неизвестни срязаха маркучи на спирачната система и счупиха стъкло на локомотив на жп гарата в Лом. Машината е била готова за път. Полицаите издирват извършителите Сигналът за инцидента е подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта вчера. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 02.06.24 в 12:39

Митинг-поклонение в Калофер за годишнината от гибелта на Ботев

148-ата годишнина от героичната гибел на Христо Ботев бeше отбелязана в родния му град Калофер с митинг-поклонение. Стотици жители и гости на града изкачиха стълбите на мемориалния комплекс , за да се преклонят с минутата мълчание пред подвига на поета революционер и отдадат почит на всички , загинали за свободата на България.  По традиция от..

публикувано на 02.06.24 в 12:34
Поклонение на връх Околчица в памет на Христо Ботев и неговите четници, 2 юни 2024 г.

Хиляди почетоха паметта на Христо Ботев на връх Околчица

България почита днес паметта на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на отечеството. Близо 1800 души извървяха по пътя по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица във Врачанския балкан, където е организирано и всенародното преклонение пред паметта на героите. 148 години след героичната гибел на Христо Ботев във..

публикувано на 02.06.24 в 12:22

Политическото зацикляне през погледа на политолога и журналиста

"Имаме зацикляне на всички политически сили. Никой не се опитва да излезе от противопоставянето и агресията на това кого ще изберем, а не защо ще го изберем." Тази позиция изрази в интервю за БНР политологът Георги Проданов, преподавател в Нов български университет. Различна кампания означава да не се говори за политически..

публикувано на 02.06.24 в 11:31