Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Кипър представя мерки за осигуряване на достъпни жилища

Снимка: Pixabay

Еднократна субсидия за жилище от 50 000 евро ще могат да получат млади семейства в Кипър. Това е една от шестте мерки, влизащи в одобрената от правителството нова жилищна политика. Подробна информация какво се предлага с тях и как на практика ще бъдат реализирани ще представи днес министърът на вътрешните работи Константинос Йоану.

Целта на новата програма е в средносрочен план да се намерят трайни решения за осигуряване на достъпни жилища, което засяга особено новото поколение на страната, обяви президентът Никос Христодулидис след приемането ѝ миналата седмица.

Шестте мерки в новата жилищна политика са на обща стойност 55 млн. евро.

Това е най-голямата намеса на държавата в решаването на острия проблем с високите продажни цени и наеми.

Правителството обеща изграждане на повече социални жилища, както и да бъдат предоставяни парцели земя в провинцията на семейства с ниски доходи.

Ще бъдат засилени градоустройствените и данъчните стимули за строителство на жилища върху частна земя, част от които ще се дават под наем на достъпни цени.

Сред мерките е и план за изваждане на изоставени къщи на жилищния пазар.

Други 20 млн. евро са предвидени за покриване на субсидия в размер на 2% от лихвения процент по ипотечни кредити. Тя важи за заеми, сключени през миналата и тази година, за покупка на първо жилище от семейства с годишен доход до 50 000 евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Обсъждат заплахите за кипърската икономика заради кризата в Близкия изток

Рисковете и засилващата се несигурност за кипърската икономика от кризата в Близкия изток са в центъра на специален дебат днес в парламента, който се провежда заедно със започващото обсъждане на проекта за държавен бюджет за 2024 г. Икономисти..

публикувано на 23.10.23 в 01:04
Кипърският вътрешен министър Константинос Йоану (вляво) в разговор с ливанския си колега Басам Малуаи

Кипър иска от ЕК конкретен план за управление на евентуална бежанска криза

Европейската комисия трябва да разработи и представи конкретен план за управление на евентуална бежанска криза от Близкия изток в резултат на военните действия в Израел, призова кипърският вътрешен министър Константинос Йоану. Никозия приветства одобрения в..

публикувано на 22.10.23 в 15:40

В Кипър премахват ДДС за месото и зеленчуците до 31 май догодина

Кипър премахва ДДС за месо и зеленчуци като една от 17-те нови мерки за подпомагане на домакинствата и бизнеса за справяне с инфлацията и кризата с повишените разходи за живот, реши правителството днес. Всички те са остойностени и ще струват общо почти 200..

публикувано на 19.10.23 в 16:32

Нови антиинфлационни мерки в Кипър

Правителството на Кипър предприема нови антиинфлационни мерки, които да помогнат на домакинствата и бизнеса да се справят с тежката финансова ситуация. Те са в дневния ред на заседанието на министрите днес и се очаква да бъдат одобрени. Решенията бяха..

публикувано на 19.10.23 в 10:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия..

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при..

публикувано на 02.06.24 в 18:54

Израел продължава да се сражава с "Хамас" в Газа

Израел бомбардира и днес Ивицата Газа и се сражава с "Хамас", докато посредниците призовават двете страни да се съгласят на примирието и сделката за освобождаване на заложници, очертана от президента на САЩ Джо Байдън. Израелските военните съобщиха, че..

публикувано на 02.06.24 в 18:52
Близо до граничната ограда между ивицата Газа и Египет в Рафа, южна Газа, 31 май 2024 г.

Египет: Израел да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах

Делегации от Съединените щати и Израел приключиха среща в Кайро, на която Египет се е придържал към позицията си, че Израел трябва да се изтегли от палестинската страна на граничния пункт Рафах, за да може той отново да функционира, съобщи египетска..

публикувано на 02.06.24 в 18:21
Президентът на Сърбия Александър Вучич гласува в избирателна секция в Белград в присъствието на съпругата си Тамара

Местни избори в Сърбия - Белград, Нови Сад и Ниш

Избирателите в Сърбия гласуват на местни избори в десетки градове, включително в столицата Белград, където при предишния вот..

публикувано на 02.06.24 в 18:20

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено, смята премиерът

Разчистването на терена за Националната детска болница може да бъде ускорено с два месеца, каза служебният премиер Димитър Главчев по време на работна среща в Министерския съвет с участието на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева,..

публикувано на 02.06.24 в 18:10