Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР връчи специална награда по време на Националната изложба-конкурс Сливен 2023

Снимка: Стоян Радев

Генералният директор на БНР Милен Митев връчи специалната награда на радиото в Националната изложба-конкурс Сливен 2023 на художника Петър Кайраков в градската художествена галерия "Сирак Скитник". Наградата се връчва за първи път и е посветена на 140 години от рождението и 80 години от смъртта на първия директор на радио София, художник, критик, публицист и сливналия Панайот Христов - Сирак Скитник. Националната изложба-конкурс се организира по повод празника на града Димитровден.

Митев коментира, че връчването на специалната награда на радиото в родния град на Сирак Скитник е част от усилията на медията да се почете делото му и да се върне спомена за него и творчеството му:

"По този начин от една страна почитаме паметта и наследството на Сирак Скитник, с неговото желание да популяризира българското изкуство и да го подкрепя, а от друга – създаваме една допълнителна пряка връзка между Националното радио като обществена медия и творците, които се занимават в областта на изобразителното изкуство".

Носителят на наградата на БНР Петър Кайраков сподели, че е приятно изненадан от номинацията:

"Просто съм щастлив, че БНР е забелязало онова, което съм пресъздавал през последната година, защото това са последните ми неща в крайна сметка. Така, че благодаря на тази институция и съм щастлив, че са оценили моя труд".

На тържествената церемония в градската галерия тази вечер генералния директор Милен Митев връчи и наградите на учениците от Националната художествена гимназия "Димитър Добрович", участвали в конкурса на БНР за живописна творба "По стъпките на Сирак Скитник".

"За някои от тях тепърва ще чуваме за в бъдеще и съм много горд, че БНР  е част от това нещо", посочи Милен Митев.

Генералният директор на БНР каза още, че ще бъдат положени всички усилия участието на радиото в Националния конкурс да стане традиционно, както и ученическия конкурс да стане национален.

Снимки: Стоян Радев
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Две леки катастрофи тази сутрин в София

Две леки катастрофи са станали тази сутрин в София. От полицията уточняват, че няма пострадали при инцидентите. Едната катастрофа е в района на Орлов мост, където е било поискано съдействие от екип на пожарната. При другия инцидент - на булевард "Климент Охридски", са се ударили два автомобила като единият от шофьорите се е оплакал от..

публикувано на 20.05.24 в 11:14
Паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов в Самоков

В Самоков откриха 2-метрова скулптура на първия роден фотограф Анастас Карастоянов

В Самоков през уикенда бе официалното откриване на Паметника на пионера на българската фотография - Анастас Карастоянов. Монументът се намира в историческата зона на града при емблематичната Чорбаджийска фурна. Автор на скулптурата е Маргарита Иванова. „Направих проект първо на статуетката за Национални конкурс за черно-бяла..

публикувано на 20.05.24 в 10:50

78-годишен мъж от харманлийско село е починал от премръзване

78-годишен мъж от харманлийското село Българин е починал от премръзване, съобщават от полицията. На 17 май е подаден сигнал, че той не се е прибрал у дома. Започнало е издирване от полицаи и местни жители, които са го открили в гориста местност. От първоначалния оглед липсвали следи от насилие. Мъжът е бил откаран и прегледан в..

публикувано на 20.05.24 в 10:44

Двама кандидат-депутати от Монтана се отказаха от 50-то НС

Двама кандидати за народни представители от 12 МИР Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков. Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи регистрацията на Цеко Маринов като..

публикувано на 20.05.24 в 10:38

5-годишно дете почина напът за болницата в Благоевград

Дете на 5 години от село Стоб, община Кочериново, е починало в линейката, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград. От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошава и родителите му отишли до спешния център в град Рила. По непотвърдена информация, след като е..

публикувано на 20.05.24 в 10:29
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Атина и Кайро обсъждат мигрантския наплив към Гърция

Египетският външен министър Самех Шукри пристига днес в Атина. Основна тема в разговорите е настояването на гръцките власти за мерки за овладяване на мигрантския наплив. 30 жени и деца от са спасени тази нощ от лодки с мигранти в Егейско море. Гърция отчита поредно засилване на потока от незаконно пристигащи. Властите и жителите на..

публикувано на 20.05.24 в 10:20

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес.  Недоволството си представители на бранша изразиха и на 14 чай, като то е породено от закриването на стоянки в столицата.  " Кметът Васил Терзиев избра да покани на среща организации, които не подкрепят протеста, а след това излъга, че е провел разговор с бранша. Нямаше..

публикувано на 20.05.24 в 10:17