Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха втори пакет санкции срещу палестинската групировка "Хамас"

Снимка: Алами/Ройтерс

Съединените щати наложиха втори пакет санкции срещу палестинската групировка "Хамас. Това се случва след извършените от Хамас нападения на 7-и октомври срещу израелски населени места.

Санкции бяха наложени и срещу представител на групировката в Иран и членове на иранските Гвардейци на Революцията.

В изявление на американското министерство на финансите се казва, че мерките са срещу допълнителни активи в инвестиционен портфейл на "Хамас" и срещу хора, улесняващи заобикалянето на санкции от страна на свързани с групировката компании.

Американският заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо обяви, че санкциите имат за цел "да лишат "Хамас" от възможността да използва международна финансова система". Вашингтон се е ангажирал да прекрати финансирането на" Хамас" и няма да се поколебае да предприеме допълнителни действия, добави той.

Обект на рестрикциите е и базирано в ивицата Газа предприятие, което според министерството на финансите е служило като канал за незаконни ирански средства за "Хамас" и палестинската групировка "Ислямски джихад".

Едно от основните имена, санкционирани от САЩ, е Халед Кадуми - йордански гражданин и дългогодишен член на Хамас, който е представител на групировката в Иран и действа като връзка между Хамас и иранското правителство. Сред санкционираните е и базираната в Турция компания Trend GYO, която се счита за ключов фактор в инвестиционното портфолио на Хамас.

Съединените щати уточняват, че инвестиционният портфейл на "Хамас", който е оценяван на стотици милиони долари, включва компании, действащи на територията на Турция, Судан, Алжир, Обединените арабски емирства и други.

По-рано САЩ нанесоха въздушни удари срещу две съоръжения, свързани с подкрепяните от Иран милиции в Източна Сирия.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че целите в близост до границата между Сирия и Ирак са ударени от двойка изтребители F-16, използващи прецизни боеприпаси. Остин допълни, че атаките са акт на самоотбрана, нямащ нищо общо с продължаващия конфликт в Газа. Той директно обвини Иран, че има роля в атаките срещу американските сили и предупреди за нови удари, ако атаките от страна на подкрепяните от страна на Техеран формирования продължат.

Ударите последваха предупреждението на президента Джо Байдън към иранския лидер Али Хаменей да не се нанасят удари по американските войски на фона на конфликта Израел-Хамас. Пентагонът съобщи, че американските и съюзнически сили в Ирак и Сирия са били атакувани най-малко 16 пъти този месец, на фона на растящото напрежение в Близкия изток.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Християн Мицкоски

Все повече чужди дипломати подкрепят позицията на Скопие за българите в Конституцията

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски обяви, че все повече чужди дипломати приемат позицията на Скопие, че българите трябва да бъдат вписани в Конституцията, след българският парламент ратифицира споразумението за присъединяване на страната към ЕС. Той даде интервю за местната телевизия Сител. В него той каза още, че докато..

публикувано на 18.10.24 в 13:15

1000 бюлетини са доставени за кметския вот в село Габровница

Доставиха 1000 бюлетини за изборите за кмет на монтанското село Габровница. Извънредният нов вот е в неделя. Новият избор в Габровница се наложи, след като загубилия кандидат на 29 октомври миналата година обжалва резултатите и спечели делото. Във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини Вече са доставени 1000 бюлетини. В две..

публикувано на 18.10.24 в 12:58

Ученици от СМГ организират благотворително "лов на съкровища" в София

На "Два хода напред", или т. нар "лов на съкровища", могат да се отдадат столичани и да подпомогнат финансово проекта "Млад учен" на ученици от СМГ. Тази неделя в столицата ще бъде организирано благотворителното състезание, в което ще участват отбори от 2 до 6 души. Участниците плащат билет от 10 лв., а при желание може да се..

публикувано на 18.10.24 в 12:32

Във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини

При засилена полицейска охрана в областната управа във Велико Търново бяха доставени 200 000 бюлетини и изборните книжа за десетте общини за вота на 27 октомври.  Получените бюлетини са с 20 000 по-малко от поисканите с решение от Районната избирателна комисия. Няма основание за притеснения, посочи за БНР Йоана Иванова, секретар на РИК - Велико..

публикувано на 18.10.24 в 12:26
Доналд Тръмп

Тръмп: Зеленски не биваше да допуска да се разгори тази война

Кандидатът на Републиканската партия за президент на Съединените щати Доналд Тръмп отправи обвинения срещу украинския президент Володимир Зеленски, че не е положил достатъчно усилия за предотвратяване на войната с Русия, а сега не намира решение за изход от нея.  "Но това не означава, че не искам да му помогна, защото съм загрижен за съдбата..

публикувано на 18.10.24 в 12:16
Сателитна снимка на военен конвой в района на Иванков, Киевска област

Южнокорейското разузнаване: Северна Корея има намерение да изпрати 12 000 военни в Украйна

Южнокорейското разузнаване обяви, че Северна Корея има намерение да изпрати 12 000 военни в Украйна, съобщава агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс. Междувременно севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че Южна Корея е враждебна страна, а севернокорейската агенция КЦТА разпространи снимки, на които се вижда как той се съветва с високопоставени..

публикувано на 18.10.24 в 12:13

Българската мафия - сред най-опасните в Гърция

Журналистическо проучване постави българската мафия сред 10-те водещи организирани престъпни групи в Гърция. Според гръцките медии често български и румънски престъпни групи действат съвместно.  Те са специализирани по телефонни измами, кражби в транспорта и закрила на пристъпни лица. Като най-жестока се посочва турската мафия, която..

публикувано на 18.10.24 в 11:46