Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър иска помощ от ЕС заради очаквана нова вълна бежанци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър отправя спешно искане към Европейския съюз да предостави допълнителен брой служители, които да помогнат на първа линия за приемане на пристигащите на острова бежанци при очакваната нова вълна, а също така да изпрати около 5000 палатки за настаняването им. Това обявиха от Вътрешното министерство след проведена среща на компетентните служби заради кризата в Близкия изток.

Кипърските власти предприемат незабавни действия за разширяване на капацитета на приемния бежански център "Пурнара" до Никозия и с възможност за настаняване на допълнително още 1000 души в случай на масови потоци от Ливан и Сирия. Освен това ще бъде увеличен персоналът на намиращите се в лагера служби на министерствата на правосъдието, здравеопазването, социалните грижи и полицията, за да се ускори обработката на молбите за убежище на мигрантите и те да напуснат центъра. При необходимост ще се използва още една затворена структура за временно настаняване.

С тези мерки се засилват възможностите на държавата да управлява потенциални масови бежански пристигания в резултат на войната в Близкия изток, обяви вътрешният министър Константинос Йоану.

Кипър подготвя служителите и инфраструктурата си за посрещане на евентуални два големи потока – евакуацията на около 100 000 цивилни чуждестранни граждани от кризисната зона и бежански натиск от Ливан и Сирия.

Близо 500 сирийци пристигнаха на острова с лодки от Ливан за последните по-малко от 10 дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

194 мигранти от Сирия, превозвани от 4 лодки, пристигнаха в Кипър

194 мигранти от Сирия, превозвани от 4 лодки, отплавали от Ливан, пристигнаха късно снощи и тази нощ в Кипър, съобщиха от Вътрешното министерство. Никозия е подала искане до Европейската комисия за изпращане на допълнително оборудване за настаняване на..

публикувано на 29.10.23 в 14:15

ВКБООН: Кипър трябва да приеме стратегия за интеграция на търсещите убежище

Кипър е необходимо да приеме национална стратегия за интеграция на търсещите убежище, препоръчва Върховният комисариат на ООН за бежанците /ВКБООН/.  Условията в мигрантските центрове в значително са се подобрили през последните 2 години,..

публикувано на 29.10.23 в 03:33

Кипър се подготвя за прием на граждани, бягащи от конфликта в Близкия изток

Кипър се подготвя интензивно за всички сценарии за приемане на граждани на европейски и други държави, намиращи се в Израел, Ливан и Палестина, като броят на хората, които може да се наложи да бъдат евакуирани от района на кризата, надхвърля 100 000..

публикувано на 28.10.23 в 04:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЮЗУ няма да отвори врати на 20 май

Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест в София на 20 май повечето държавни университети утре няма да отворят врати. Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград...

публикувано на 19.05.24 в 16:14

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в..

публикувано на 19.05.24 в 15:04

"Скорост на високи токчета" в Кюстендил

15 дамски екипажа участваха в атрактивното автомобилно шоу "Скорост на високи токчета“ на централния площад "Велбъжд", а домакин бе Община-Кююстендил. Състезанието мина при голям интерес въпреки лошото време, а участничките отправиха послания за..

публикувано на 19.05.24 в 14:55

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ,..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица,..

публикувано на 19.05.24 в 13:43
Журналистът и писател Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в..

публикувано на 19.05.24 в 13:28