Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурята Киърън доведе до хаос и щети във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големи наводнения, материални щети, хиляди домакинства без електричество, стотици затворени училища и голямо нарушение на транстпорта – това са резултатите от преминаването на бурята Киърън през Обединеното кралство. 

Южна Англия и Нормандските острови в Ламанша са най-сериозно засегнати. 

Въпреки че се смята, че най-лошото е отминало, в цяла Англия все още има 80 предупреждения за наводнения. За щастие досега в Обединеното кралство няма смъртни случаи въпреки проливните дъждове и ветрове със сила от 160 км/ч. Много домове обаче бяха повредени, а сгради останаха без покриви. Жители на остров Джърси бяха евакуирани, трима са в болница с наранявания. 

Летището на острова и днес ще остане затворено. В части на град Саутхемтън бе нарушено водоснабдяването. Прогнозата за днешния ден е малко по-оптимистична, но силни ветрове ще продължат да брулят Шотландия и някои части на Северна Англия. По тези места се очакват и проливни дъждове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Yети от буря във Вернигероде, Германия, 2 ноември 2023 г.

Най-малко шест жертви e взела бурята Киърън, която връхлетя Западна Европа

Най-малко шест жертви е взела бурята Киърън, която връхлетя части на Западна Европа с рекордна скорост на вятъра - повече от 200 км в час. Стихията е достигнала южната част на Нидерландия. Там е загинал един човек - ударен от паднало дърво. По същия..

публикувано на 02.11.23 в 19:36
Бурята Киърън

Расте броят на жертвите на бурята Киърън в Западна Европа

Още жертви на бурята Киърън, която връхлетя някои части на Западна Европа с рекордни ветрове от 200 км в час.  Стихията е достигнала южната част на Нидерландия. Там е загинал един човек, който е бил убит от паднало върху него дърво. Същата причина..

публикувано на 02.11.23 в 16:57
Мъж почиства магазина си в Северна Ирландия преди бурята.

Бурята Киърън връхлетя Британските острови

Бурята Киърън връхлетя Британските острови с ветрове от 160 километра в час. Метеоролозите издадоха предупреждения за опасност за живота на много места. Югозападна Англия в момента поема основния удар на бурята. 7 000 души останаха без..

публикувано на 02.11.23 в 11:28
Последствия от бурят Киърън в Западна Франция.

Бурята Киърън взе жертва във Франция, отменен е полет Париж - София

Бурята Киърън връхлетя през нощта бреговете на Франция. Има една жертва и четирима ранени, над 1000 души са евакуирани от домовете си. Червеният код заради бурята вече е отменен, но положението остава критично в 23 департамента в Северна..

публикувано на 02.11.23 в 10:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води..

публикувано на 28.09.24 в 18:42