Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: Русия няма аргументи срещу Ангел Григоров

"Война" на кореспонденти. Журналисти определиха изгонването на Ангел Григоров от Русия като политически акт

Александър Велев: Ангел попада като жертва в цялата тази игра

| Интервю
Валерий Тодоров и Александър Велев в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Весела Владкова

"Няма причини Ангел Григоров да бъде обвинен в каквото и да е. Те нямат аргументи срещу него лично. Мярката се приближава до политически акт". Това заяви пред БНР Валерий Тодоров - журналист и бивш генерален директор на Българското национално радио. 

Той коментира новината от вчера, когато Русия нареди на кореспондента на Българското национално радио в Москва Ангел Григоров да напусне страната в отговор на решението на българските власти да изгонят от България кореспондента на вестник "Росийская газета" Александър Гацак. 
В интервю за предаването "Събота 150" Тодоров определи случилото се така - "Използване на политически средства за неутрализиране на неудобните медии, хора, коментари". 

"Играта с чуждестранните агенти е взаимствана от американския закон, само че той там се прилага по друг начин. Прилагането на един остарял закон в днешно време създава неприятни усещания и прецеденти. Въпреки всичко руските журналисти успяват да кажат част от това, което мислят и да изразят отношението си. Но атмосферата е много трудна. Дори за дума, фраза, намек следват тежки санкции. Реално какво се случва в руското общество на тема "Свобода на изразяване, медии" е скрито в сянката на едно натрупващо се недоволство. Реалните тенденции вероятно ще се очертаят при една друга развръзка", коментира Валерий Тодоров. 

Според него мярката към Ангел по скоро е реципрочна, а не огледална. Всички чужденци в Русия на 3 месеца си продължават регистрацията, което важи и за кореспондентите, подчерта журналистът.
Би било добре да знаем какво точно е вършил Гацак, смята още той и обясни: 

"Да не излезе цялата история едно поведение, което да оправдае упреците срещу службите".

Заповедта за Гацак е подписана от председателя на ДАНС, добави Тодоров. Той отбеляза, че кореспондентите са акредитирани към Външното ни министерство и именно то трябва първо да предприеме мерки и чак след това са ДАНС и Миграционната служба. А защо няма съгласуваност между ДАНС и Миграционната служба, попита той. 

"Тази демонстративна агресивност към този тип граждани, която проявяват службите, идва малко отгоре. Възможно е това да е линия, която идва отвън, но не винаги нашият национален интерес съвпада с интереса на наши съюзници", категоричен бе Валерий Тодоров. 

Журналистът Александър Велев, който също е бивш генерален директор на БНР, изказа мнението си, че Русия губи от това, че прекратява акредитацията на Ангел Григоров

"Ангел беше единственият български журналист, който предаваше от Москва. В момента, в който западните журналисти се изтеглиха от Русия, Ангел остана на място и продължаваше да предава. Русия по този начин единствено дава политически знак. Тя не може да докаже или обвини Ангел в някаква друга дейност освен журналистическа. Самият Ангел казва, че за 6-те години, когато е бил там, нито веднъж не е имало намеса на руските власти в неговата работа, т.е. не е имало и недоволство. Акредитация се отнема по други причини. Това е политически акт, с който се показва отношение към това, което се случи с Гацак. Има разлика между двете неща и тя е съществена. ДАНС има данни, че Гацак не е извършвал само журналистическа дейност. Ангел попада като жертва в цялата тази игра".

Александър Велев подчерта, че отнемането на акредитация се случва навсякъде, като има различни причини. По думите му тук причината е политическа. 

Отношенията ни са достатъчно обтегнати, подчерта той. И отбеляза още един важен момент - че България няма да получава от свой източник информация за това какво се случва в Русия

Когато ДАНС взима такова решение за експулсиране, трябва да има много сериозни аргументи, категоричен бе журналистът в коментар за експулсирането на руския журналист от България. 

"Но щом се криеш в руското посолство, значи има причина да се криеш там. Нещата не са черно и бяло. Ясно е, че има нещо, заради което Гацак е помолен да напусне. Освен това, отнемайки акредитацията на Гацак, не се отнема правото на руската медия да изпрати друг журналист. Тази отворена възможност съществува и за националното радио". 

Идвайки си в България, Ангел ще има много по-големи възможности да разкаже за случващото се в Русия, каза също Александър Велев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: 365 дни - 365 демографски изненади!

“Аз съм човек, който съм разведен. Ако, примерно, имам контакти с жени, това е прекрасно - да имам 365 жени различни за 365 дни. Защото в България има липса на мъже. И по някакъв начин трябва да помагам”.  Ивелин Михайлов.   *** Ивелин Велики - император на Историческия парк и обикновен член на партия “Величие”, направи дълбоко..

публикувано на 29.06.24 в 13:00

Моторист загина при катастрофа на Подбалканския път

Моторист загина, след сблъсък с лек автомобил на Подбалканския път. Инцидентът е станал близо до разклона за село Копринка. В района се образува  задръстване.

публикувано на 29.06.24 в 12:49
Любчо Нешков

Любчо Нешков: В новия състав на македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури

Манипулацията в Северна Македония е брутална! Това заяви пред БНР Любчо Нешков, агенция БГНЕС. Той напомни, че  е невъзможна промяна в преговорната рамка за присъединяване на РСМ към ЕС и отбеляза, че " в новия състав на македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури" .  Една от водещите новини е за сложните сметки и сделки за..

публикувано на 29.06.24 в 12:18
Кметът на Пазарджик Петър Куленски

Стартира процедура по реновиране на моста над река Марица в Пазарджик

След четири години отлагане стартира процедурата по реновиране на основния мост над река Марица в Пазарджик.  Съоръжението, което  поема основния поток от автомобили между Пазарджик и Пловдив и е основна връзка на родопските общини с областния център,  е построено през 60-те години на миналия век.  Изпълнението на проекта  е на стойност 16 млн...

публикувано на 29.06.24 в 12:11

Започна летния сезон в Банско

Летният сезон в Банско започва от днес, съобщиха от фирмата концесионер на ски зоната. На Бъндеришка поляна има различни атракциони, сред които е най-дългата водна пързалка в Европа, мини - голф и други възможности за отдих и спорт. През първите почивни дни на юли в Банско ще бъдат прожектирани български филми под открито небе,..

публикувано на 29.06.24 в 11:54
Епископ Сионий

Епископ Сионий донесе мощите на Патриарх Евтимий в катедралата "Св. Александър Невски"

Игуменът на Троянския и Бачковския манастири - епископ Сионий донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". "Те ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на Светия Патриарх Евтимий. Идват, за да покажат тази духовна приемственост на Българската патриаршия,..

публикувано на 29.06.24 в 11:26
Предсрочните президентски избори в Иран се проведоха след смъртта на държавния глава Ебрахим Раиси.

Песешкиян и Джакили с най-много гласове на президентските избори в Иран

Реформисткият кандидат Масуд Песешкиян и твърдолинейният Саид Джалили печелят най-много гласове на предсрочните президентски избори в Иран, според неокончателните резултати, оповестени от вътрешното министерство. Песешкиян получава над 8,3 милиона гласа, а Джалили – над 7,1 милиона, при преброени повече от 19 милиона бюлетини. Ако никой не..

публикувано на 29.06.24 в 11:20