Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово започва официалното тестване на системата за ранно известяване BG ALERT

Снимка: БТА

От днес от област Габрово започва официалното тестване на системата за ранно известяване BG ALERT.

В продължение на половин час от 12 до 12:30 часа ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Абонатите и на трите мобилни оператора в област Габрово ще получат тези съобщения.

Те се очаква да бъде еднократни и съпроводени от специфичен звук и вибрация, дори при активиран безшумен режим на мобилното устройство.

На по-новите операционни версии ще се изпише "BG ALERT. Внимание, опасност. Тестово съобщение". На по-старите версии телефони ще пише "Сигнал от президента. Тестово съобщение".

След област Габрово днес, другият вторник тест на системата ще се проведе в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен.

Пробите на системата ще продължат в цялата страна до 29 ноември, когато ще се проведе и общонационален тест.

На първи ноември, преди официалните тестове, човешка грешка на един от изпълнителите извън МВР стана причината за пуснатото SMS съобщение за бедствие BG ALERT до част от гражданите.

17 са държавите в Европа към септември, които разполагат с подобна система. Софтуерът й е разработен така, че на база на това какво очертаване на територията ще бъде направено, всички клетки на мобилни оператори, които попадат в него, автоматизирано ще изпратят съобщение към устройствата, свързани към тях.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Берлин протестират срещу десния екстремизъм и повишаващите се цени на наемите

Граждански организации организират следобед демонстрация в защита на демократичните ценности и срещу десния екстремизъм в Берлин. Целта на проявата е да привлече интереса към изборите за Европейски парламент, които в Германия ще бъдат утре. Сред организаторите са екологичните движения "Грийнпийс", "Световен фонд за дивата природа" и..

публикувано на 08.06.24 в 08:22

Всеки десети член на СИК във Великотърновско - подменен

Всеки десети нает член на секционни избирателни комисии в област Велико Търново е подменен.  Не малка част от сменените са от ръководните състави на комисиите и не са минали обучение. Заедно с допълнителната работа по вота 2 в 1 и видеозаснемането, това ще затрудни броенето на бюлетините, коментират от Районната избирателна комисия. За да..

публикувано на 08.06.24 в 08:08

След големия пожар: Възстановено е движението по магистралата Атина - Коринт

В Гърция е възстановено движението по магистралата Атина - Коринт и в двете посоки, съобщават от полицията. Загасен е пожарът, който беше предизвикан от катастрофа на цистерна с бензин и заради който трафикът беше спрян. Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар От силния огън пострада въздушният мост Истмос...

публикувано на 08.06.24 в 08:03

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа на фона на буксуващите дипломатически усилия за прекратяване на конфликта. Израелски танкови подразделения са напреднали към югозападните покрайнини на град Рафах до границата с Египет, според местни жители. Танкове са забелязани в квартал Ал Изба близо до крайбрежието. Снайперисти са заели..

публикувано на 08.06.24 в 07:51
Нидерландия първа гласува на изборите за Европейски парламент в четвъртък

Редица страни гласуват за евродепутати днес

В Чехия днес продължава гласуването за евродепутати, което започна през изминалия ден - заедно с Ирландия. Началото гласуването даде в четвъртък Нидерландия. В Италия евроизборите също са два дни - днес и утре. В страната през двата почивни дни се провеждат и местни избори - в близо 3 700 населени места, и регионални избори в..

публикувано на 08.06.24 в 07:44

Подготовката за изборите в Турция е протекла без трудности

Преди обяд днес ще бъде запечатана избирателната секция в генералното консулство на България в Истанбул. Това съобщи за БНР генералният консул на страната ни Васил Вълчев и подчерта, че подготовката за изборите е протекла без трудности. 166 са разкритите секции за гласуване в Турция, като това отново е държавата с най-много избирателни..

публикувано на 08.06.24 в 04:39

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1, агитацията е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.   До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите..

публикувано на 08.06.24 в 03:47