Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кюстендил обяви обществена поръчка за зимно поддържане на 300 км пътища

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Общината в Кюстендил обяви обществена поръчка за зимно поддържане на близо 300 километра пътища до 70-те населени места на територията ѝ. За планираните дейности са предвидени 750 хил. лева. 

Предметът на обществената поръчка включва зимно поддържане и превантивно или текущо поддържане на 292 км общински пътища, а с подходите към гробищните паркове, отдалечените махали и трафопостове разстоянието е 372,30 км.

Предвидено е организацията по снегопочистването и опесъчаването да се извършва с оглед степента и нивото на съответния участък от общинската пътна мрежа, а дейностите по превантивното поддържане - при възникнала необходимост.

20 ноември е крайният срок за приемане на документи за участие в обществената поръчка.

Кметове на села коментираха, че досега са им отпускани по 100 лева за гориво, а те трябва да ангажират техника от земеделци по селата при снеговалежи. Очаква се сега тази сума да бъде завишена.  

Заради местните избори по общините закъсняват със сключване на договори с фирми по извършване на тези дейности, коментират от администрациите. За миналата зима Община Невестино например сключи договор почти с настъпването на пролетта.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски военни и техника на неуточнено място до границата с Ливан, Северен Израел, 30 септември 2024 г.

Източник на CBSот администрацията на Байдън: Израел ще предприеме сухопътно нахлуване в Ливан

Израел ще предприеме сухопътно нахлуване в Ливан като следваща фаза на войната срещу групировката "Хизбула", съобщи американският телевизионен канал CBS, като се позова на източник от администрацията на президента Джо Байдън. Според него е възможно операцията да започне още тази вечер. Израел нанася удари в Бейрут, от "Хизбула" заявиха, че са..

публикувано на 30.09.24 в 19:16
Спасители и местни жители търсят тела под развалините на сгради, разрушени при израелски въздушен удар предишния ден в квартал Айн ел-Делб, източно от пристанищния град Сайда (Сидон) Ливан, 30 септември 2024 г

Редица държави търсят начини да евакуират своите граждани от Ливан

Рязката ескалация на бойните действия между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула" принуди западните държави да търсят начини да евакуират гражданите си от Ливан. Израел нанася удари в Бейрут, от "Хизбула" заявиха, че са готови за бой Германия евакуира голяма част от персонала на посолството си, семействата им и германски..

публикувано на 30.09.24 в 19:09

След изборите в Австрия: Решението за България в Шенген ще се проточи

Заплетената следизборна ситуация в Австрия не вещае нищо положително за отмяна на ветото срещу отварянето на шенгенските сухопътни граници за България и Румъния. На предстоящото изслушване в Европарламента на предложения за еврокомисар по миграцията Магнус Брунер - сегашният финансов министър на Австрия - една от основните теми ще бъде разширяването на..

публикувано на 30.09.24 в 18:51

1,68 милиарда лева е дефицитът в хазната към края на август

1,68 милиарда лева е дефицитът в хазната към края на август, съобщиха от Министерството на финансите. Вече са събрани близо 62% от планираните в бюджета приходи за годината, но са направени под 60 на сто от очакваните разходи. Във фискалния резерв има 10,67 милиарда лева. Очаква се утре да станат ясни и прогнозните данни за състоянието на..

публикувано на 30.09.24 в 18:42

2 досъдебни и 2 бързи производства след операция срещу купуването на гласове в Бургас

Петима души са задържани за купуване на гласове в Бургас - трима мъже от ромската махала на комплекса "Меден рудник" и две жени от ромския квартал "Победа". У един от задържаните са открити списъци с имена. По данни на бургаската полиция схемите за купуване на гласове не се променят  и се осъществяват основно в търговски обекти. Задържаха..

публикувано на 30.09.24 в 18:34

30 филма ще бъдат показани на Sofia DocuMental

30 филма ще бъдат показани в петото издание на международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права, Sofia DocuMental. О ткриването ще е с прожекцията на гръцкия филм "Без посока".  За втори път ще има и онлайн издание, достъпно в една от най-големите български платформи за видеосъдържание. Голяма част от лентите са носители..

обновено на 30.09.24 в 18:11
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.

Евакуираха част от българите от Ливан

 Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут  малко преди 15:00 часа. Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, евакуирани от ливанската столица. Очаква се самолетът да кацне в..

публикувано на 30.09.24 в 17:59