Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Джамбазки съобщи за четирима българи, спрени на българо-сръбската граница

Ангел Джамбазки
Снимка: БГНЕС

Депутатът от партията на европейските консерватори и реформисти в Европарламента Ангел Джамбазки повдигна въпроса за недопуснатите днес на сръбска територия български граждани. Пред пленарната зала в Брюксел той заяви:
"Буквално преди един час четирима български граждани - двама народни представители, един председател на партия, са спрени на българо-сръбската граница и не могат да влезат да видят българите, българското малцинство в окупираните западни български покрайнини. Това става сега в момента. И аз ви питам дали това е демокрация, дали това са европейски ценности".
По-рано съпредседателят на ВМРО Александър Сиди съобщи, че заедно с него на ГКПП "Рибарци" са спрени Мария Цветкова – член на ръководството на партията, писателят и бивш консул на България в Ниш Едвин Сугарев и Валентин Янев – съпредседател на Граждански комитет "Западни покрайнини".

Те са пътували за Босилеград за представяне на книгата "Елегия за Краището. Съдбата на българите в Западните покрайнини“ на Едвин Сугарев. Представянето е планувано като част от възпоменателна вечер по повод днешния 8 ноември, който се отбелязва като Ден на Западните покрайнини. 

Със спирането им на границата събитието не се е състояло, а по-рано днес от Културно-информационния център в Босилеград са иззети книги, разказа още Сиди.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ ще са проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС

Коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България" ще бъде проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС. Това заявиха съпредседателят на формацията Кирил Петков и бившият премиер Николай Денков. "Ние знаем, че част от разочарованието беше, че не комуникирахме добре с вас. Ето, започваме да комуникираме...

публикувано на 13.06.24 в 12:27

Израелски танкове навлязоха по-дълбоко в Рафах

Израелските танкове навлязоха по-дълбоко в западната част на град Рафах. На този фон продължават преговорите за постигане на споразумение за прекратяване на огъня между ислямистката групировка "Хамас" и Израел. Палестинското движение определи като "незначителни" промените, които поиска да бъдат направени в предложението, представено от САЩ...

публикувано на 13.06.24 в 12:25

Книга в снимки разказва истории и съдби от Украйна

Фотокнигата "Украйна: Война и престъпления" ще бъде представена тази вече от 19 часа в Столичната библиотека. Тя включва творби на 93-ма фотожурналисти от близо 30 държави. Книгата е с 540 страници, на които са отпечатани 366 цветни и черно-бели фотографии, както и 38 кратки журналистически есета. Първото издание на книгата, която излиза..

публикувано на 13.06.24 в 12:15
Томислав Дончев на брифинга в централата на ГЕРБ -  14 ноември 2023 г.

Томислав Дончев: Очевидно показваме резултати и когато нямаме присъствие в местната власт

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев подчерта на първата пресконференция на ГЕРБ след предсрочните парламентарни избори на 9 юни, че победата е важна за партията предвид връщането на подкрепата в градове, където "е трудно да се каже, че сме се представители убедително на местните избори". "Тук ще маркирам: Видин, Пазарджик,..

публикувано на 13.06.24 в 12:08
проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Ще има кърлежи. Изчакаха да завали и взеха да пръскат

"В началото на тази пролет имаше продължителен сух период – когато трябваше да се направят всички мерки срещу кърлежите . Има ли няколко дни засушаване, кърлежите се унищожават пълноценно при пръскане на тревните площи. Трябва да се коси, да се пръска и след това да не вали. Не знам защо, изчакаха да започне дъждовен период и стана така – да се..

публикувано на 13.06.24 в 11:32

ЦИК обявява официално окончателните резултати от изборите за НС

До края на днешния ден Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от изборите за Народно събрание – брой получени гласове и разпределение на мандатите между политическите формации, които ще имат свои представители в новия 50-и парламент. Късно снощи, в законовия срок, ЦИК обяви и финалните резултати от евровота...

публикувано на 13.06.24 в 11:28
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Страните от НАТО затягат мерките срещу руските шпиони

"Приветствам факта, че съюзници намалиха ограниченията си за Украйна да използва оръжията им срещу военни цели в Русия", каза на влизане на заседанието на министрите на отбраната генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг: Министрите на отбраната на НАТО обсъждат помощта за Украйна в Брюксел "Това е агресивна война. Русия нападна..

публикувано на 13.06.24 в 10:59