Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев с ново предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за руски петрол

Делян Добрев
Снимка: БТА

От ГЕРБ-СДС приветстваха започналото разследване на Европейската комисия дали руската компания "Лукойл" се е възползвала от вратички в режима на санкции, за да спечели 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.

"От година твърдим, че всички ползи от дерогацията са за "Лукойл" и управлението на Путин и че българският потребител няма никаква полза", коментира депутатът Делян Добрев:

"Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин, защото те би трябвало да имат готовност и към момента, ако решим в срок от 24 часа да премахнем дерогацията, би трябвало да имат готовност за алтернативни доставки. Затова аз за пореден път в последните година и половина питам защо не разрешават да се премахне дерогацията? Защо заплашват с оставки? Защо "Лукойл" им е по-мил от интересите на българските потребители?".

Добрев подготвя ново предложение за незабавно прекратяване на дерогацията, което ще бъде внесено в Народното събрание.

      

От своя страна Драгомир Стойнев от БСП заяви:

"Ако някой е правил някакви шашми, то е необходимо наистина да има такова разследване и това разследване трябва да докаже наистина, че някой е нарушил именно дерогацията на Европейската комисия. За съжаление, част от сглобката твърдят, че представителите на правителството са се облагодетелствали. Но за нас е притеснително, че нещо, което трябваше да служи и да подпомага единствено и само българската икономика, де факто се ползва за облагодетелстване, за нерегламентирана печалба…не знам от кого".

Според председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски дерогацията трябва да отпадне веднага:

"За нас трябва се случи веднага това нещо и трябва да има съгласие, защото, ако това не се случи, партиите, които не го подкрепиха, са про-Путин партии. И както се казва, днес е 10 ноември и демокрацията може да си отиде точно от про-Путин партии в България". 

Подкрепихме запазване на дерогацията, за да се възползваме от дадената от европейската комисия възможност, каза Павела Митова от "Има такъв народ" и допълни:

"Ако разбира се, Европейската комисия са открили някакви схеми, както се изказва академик Денков и нарушения, последващи от тази дерогация, то тези нарушения трябва да се разследват и отговорните лица да понесат своята наказателна отговорност".

От ПП-ДБ се обявиха против незабавното спиране на дерогацията. Радослав Рибарски заяви:

"Сроковете и внезапното прекратяване на тази дерогация е неразумен подход. Предвид това, че идва и зима и трябва да бъдат подсигурени доставките на горива за населението. Ще предложим, ако срокът е проблем, допълнително скъсяване на срока евентуално след зимните месеци през март. Това е нещо, което на нас ни се струва по-разумно в сегашната ситуация".

Във връзка с обвиненията от ГЕРБ-СДС за облагодетелстване на представители на кабинета и нарушения във връзка с дерогацията, Рибарски каза:

"Именно затова ние призоваваме НАП и "Митници" да започнат веднага разглеждане на всички сделки, които са сключени от "Лукойл" по времето на дерогацията, за да бъде изяснено дали има злоупотреби със санкциите или с условията в тази дерогация и във връзка с това законодателството вече е ясно, че, ако има нарушение на санкциите или на дерогацията, може да се пристъпи към назначаване на особен управител от страна на държавата".

За разследване около дерогацията призова и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Според него статуси във Фейсбук и подхвърляне на намеци за злоупотреби само разкалват политическия терен:

"И ако, още веднъж повтарям, от ГЕРБ имат сведения, че Асен Василев краде - сигнал в прокуратурата, да го занесат, да го покажат, да го направят публично достояние. Оттам насетне вече съответните разследващи органи си свършат работата".

За пореден път политиката взема връх над икономиката. Така Костадинов коментира информацията за започнало разследване на Еврокомисията срещу България заради "Лукойл". Според него не е редно държавата и наднационален орган да се намесват в свободния пазар.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредното заседание на НС не събра кворум при първата регистрация

Извънредното заседание на Народното събрание не събра кворум при първата регистрация. В пленарната зала се регистрираха едва 67 депутати при  необходими минимум 121 за начало на заседанието. В залата е служебният премиер Димитър Главчев. В предварително обявената програма е изслушване на Главчев около българската позиция в ООН за геноцида в..

публикувано на 02.06.24 в 15:08

Оранжев код за дъжд в четири области

За утре, 3 юни е обявен оранжев код за гръмотевични бури и градушки в Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. На места се очаква количеството на валежите да достигне 50 литра на квадратен метър. Жълт код е обавен за областите Видин, София - област, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Пазарджик и Стара Загора. Днес се очакват интензивни валежи в почти цяла..

публикувано на 02.06.24 в 14:27

Сливен почете Деня на Ботев и падналите за свободата на България

Сливен отбеляза Деня на Ботев и падналите за свободата на България с общоградска церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на "Хаджи Димитър" и сливенските възрожденци. С двуминутно мълчание и вой на сирени във всички селища в областта бе почетена паметта им.  "Делото на Ботев продължава да живее, да вдъхновява поколения след него да се..

публикувано на 02.06.24 в 14:13

Перник се поклони пред подвига на Ботев

Перник се поклони пред подвига на Христо Ботев и на падналите в борбите за свободата и независимостта на България. В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, перничани отрупаха с цветя паметника на поета-революционер пред сградата на Професионалната гимназия по техника и енергетика, носеща неговото име.  Венци и цветя бяха..

публикувано на 02.06.24 в 13:59

Общоградско поклонение пред паметника на Ботев във Велико Търново

С военен ритуал, вой на сирени и заупокойна молитва пред паметника на Христо Ботев във Велико Търново беше почетена паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Много деца и възрастни се включиха в общоградското поклонение пред паметника на Ботев в центъра на Велико Търново:   „Ботев е идол. Дойдох да го почетем. За..

публикувано на 02.06.24 в 13:47

Хиляди гости от България и чужбина на "Розобер" край Казанлък

Хиляди хора се включиха в тазгодишното шествие, с което бяха закрити Празниците на розата в Казанлък. Сред тях беше и министърът на образованието Галин Цоков, който заяви, че ще бъде обмислена идеята ученици - доброволци да помагат в прибирането на реколтата розов цвят.  С ритуален розобер и пъстро шествие отбелязват 121-те Празници на розата в..

публикувано на 02.06.24 в 13:33

Двама са кандидатите за кмет на с. Громшин

Двама кандидати за кмет на Громшин. Частичният избор в бойчиновското село ще се проведе на 23 юни . Частичният избор се наложи, след като правомощията на избрания през октомври миналата година за кмет на Громшин Цветан Антонов бяха предсрочно прекратени. Това стана, тъй като Антонов не бе закрил в срок своя фирма, регистрирана през 2005..

публикувано на 02.06.24 в 13:25