Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иззети са носители с 500 терабайта порнографско съдържание

121 ареста при мащабна операция срещу детската порнография в Испания

Снимката е илюстративна, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанската полиция арестува 121 души в една от най-големите операции, провеждани в кралството срещу детската порнография. Извършени са 125 обиска на домове и офиси на заподозрените.

При обиските са иззети 946 устройства с 500 терабайта порнографско съдържание с участието на непълнолетни.

Сред тях са 368 твърди диска, 427 CD и DVD диска, 114 флашки, 37 карти с памет, 60 компютъра, 47 мобилни телефона, шест таблета, видеокамера и други електронни устройства.

Арестуваните 118 мъже и три жени са използвали една и съща цифрова платформа за получаване и споделяне на съдържанието.

При ареста на един от мъжете в Мадрид са иззети два милиона файла със сексуално насилие, извършено над много млади момичета, категоризирано от полицаите като "висока степен на насилие върху жертвите".

В Аликанте при друг обиск са открити голям брой мултимедийни файлове, съдържащи изображения със сексуално съдържание на две непълнолетни момчета.

При анализа разследващите установили, че записите са направени в къщата на арестувания.

Всички материали, иззети при операцията, са обект на технически полицейски анализ, в търсене на нови доказателства, които ще позволят идентифицирането на още жертви на сексуално насилие или контакти на задържаните, които са част от педофилска мрежа.

Операцията се е провела с участието на 46 различни териториални звена от агенти, специализирани в киберпрестъпността.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зеленски предупреди, че е важно светът да не се умори от войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че е много важно международната общност да не се умори от войната в Украйна. Белият дом увери, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма. Същевременно руските удари срещу украински градове продължават, съобщава се за загинали и ранени хора...

публикувано на 29.05.24 в 07:06
Университетска спешна болница

КНСБ не е съгласна заплатите в здравеопазването да останат същите за една година

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година. От синдиката настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор. Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските организации..

публикувано на 29.05.24 в 06:55

В Плевен ще реализират 4 мащабни проекта, сред тях - приют за бездомни животни и спортна зала

От години плевенчани очакват изграждането на приют за бездомни животни и на многофункционалната спортна зала. Сега започва реализацията на четири мащабни проекта , сред които са приютът и залата. Има осигурено финансиране. Областният управител на Плевен Николай Абрашев и кметът д-р Валентин Христов подписаха договор, с който се..

публикувано на 29.05.24 в 06:50

Планова техническа профилактика на предавател

На 29 май ще бъде извършена планова техническа  профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни ГАБРОВО 4  на честота 103.2 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg и на 100.9 MHz.

публикувано на 29.05.24 в 06:00

ЕК и Кипър започват диалог за справяне със сушата на острова

Европейската комисия и Кипър започват диалог за намиране на подходящи мерки за справяне с проблема с продължаващата суша на острова, съобщи правителствената пресслужба след завършилия във вторник в Брюксел Съвет на земеделските министри от Евросъюза. Най-голямата организация на фермерите в Кипър заяви, че щетите, причинени от недостига на вода, не могат..

публикувано на 29.05.24 в 04:31

Промяна в организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София заради ремонти

От 8.00 ч. на 29 май, се променя организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София за всички автомобили. Заради ремонтни дейности по авариралата на 28 април подпорна стена се ограничава движението в дясната активна лента, като трафикът ще преминава по лявата активна лента и изпреварващата лента. Скоростта на движение се намалява..

публикувано на 28.05.24 в 21:48

Прага: До дни Украйна ще получи 155-милиметрови снаряди

Украинската армия ще получи десетки хиляди снаряди за тежката си артилерия през следващия месец, заяви министър-председателят на Чехия Петр Фиала. Това съобщи агенция Ройтерс. В рамките на ръководената от Прага инициатива 15 държави от Европейския съюз и НАТО събраха повече от 1,6 милиарда евро, за да закупят 155-милиметрови снаряди от трети..

публикувано на 28.05.24 в 21:40