Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на траур в Ловеч в памет на Ферарио Спасов

Снимка: БГНЕС

Утрешният 14 ноември ще е Ден на траур за община Ловеч в памет на загиналия в автомобилна катастрофа в събота футболен треньор Ферарио Спасов.

По заповед на новия кмет на Ловеч Страцимир Петков националният и общинският флаг ще бъдат свалени наполовина. Отменят се всички публични мероприятия и се забранява провеждането на тържества и радостни ритуали.


61-годишният треньор загина в събота, докато пътува по пътя София - Варна, край великотърновското село Шереметя. По първоначални данни управляваният от Начо Пантелеев спортен автомобил е ударил отзад и с изключително висока скорост колата на Спасов при опит да го изпревари, докато футболният треньор се прибира в Ловеч след мач в Горна Оряховица на неговия отбор "Дунав Лом".

При удара Спасов е загинал на място, а според очевидци колата на Пантелеев се е движила с около 150 км в час.

Вчера, малко след като Кожухаров прецени, че "подписка" е най-адекватната мярка за неотклонение за 24-годишния мъж, от прокуратурата съобщиха, че магистратът е извикан в София. Анонсът беше, че той ще бъде освободен от случая, но днес стана ясно, че с казуса няма да се занимават и неговите колеги от Велико Търново.
На срещата Борислав Сарафов е слушал мотивите на магистрата, посочвал е негови пропуски и е казал личното си мнение, че мярката е трябвало да бъде парична гаранция. Йордан Кожухаров допусна, че може да е бил подведен от разследващите, които три пъти попитал има ли нещо в масивите на МВР за 24-годишния мъж.

След отрицателен отговор и съобразявайки се с известното по случая и закона решил да го пусне от ареста срещу най- леката мярка, разказа прокурорът пред медиите:

"Ние нямаме доказателства все още, че това деяние е в резултат на превишената скорост и нямаме експертиза. Единственото, което и затова сме повдигнали обвинение е, че той е допуснал да изгуби управление върху моторното превозно средство в такива атмосферни условия и от тая гледна точка преценяваме обществената опасност на самото деяние.

Въз основа на тези доказателства, които имаме, но не и на тези, които очакваме евентуално при една експертиза да възникнат".

Що се отнася до проверката, Кожухаров коментира, че е нормално да го притеснява и ще си поеме отговорността, но отказа да каже, възприема ли я като форма на натиск: "Как го възприемам няма значение". 
Малко след срещата от прокуратурата мотивираха предприетите от Борислав Сарафов действия с това, че става дума за разследване от обществен интерес при ръководството и надзора, на което се оказва засилен обществен натиск, довел до съмнения за предубеденост и заинтересованост при упражняване на функциите по разследването. На въпрос дали смятат, че напрежението около делото е заради популярността на загиналия, Йордан Кожухаров отговори:

"Това в случая не е важното. По-важното е личността на извършителя, който евентуално трябваше да се прецени каква мярка да се вземе спрямо него".

А смятате ли, че ако беше друг загинал щеше да има такава реакция? 

"Мога само да предполагам, не, не искам да спекулирам".

По повод информациите, че до днес Пантелеев е бил  шофьорска книжка и без забрана да напуска страната, великотърновският прокурор каза, че физически книжката е била взета още в събота. Наложена е била и забрана. Според Венцислав Фоти, адвокат на обвиняемия, обаче това е станало едва днес по обед.

Начо Пантелеев отказа коментар пред великотърновските журналисти, но от негово име защитника му декларира готовността му да съдейства на разследващите:

"Желая лично аз той да даде обяснения преди да се е запознал с каквито и да било доказателства, за да не остане и капка съмнение, че казва нещо, защото е видял някакви доказателства. Той се чувства много неприятно, съжалява за ситуацията, пред мен е изразил готовност да съдейства и каквато и да е било наказателна отговорност да си я понесе в случайна нали, че съответно бъде постановен съдебен акт в тази насока" -каза адвокат Венцислав Фоти. 
По публикацията работиха: Георги Даскалов, Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Щаб за изборите сформираха в Монтана

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове, сформиран е областен щаб

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата. Организацията за изборите на 9 юни обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия. Сформиран е областен щаб за..

публикувано на 20.05.24 в 14:06
Иранското правителство назначи зам.-министъра на външните работи Али Багери Кани за изпълняващ длъжността външен министър след смъртта на Хосейн Амир-Абдолахян при катастрофа с хеликоптер.

Али Багери Кани поема външното министерство на Иран

Редица световни лидери изразиха съболезнования на Техеран, след като беше потвърдена смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан при катастрофа с хеликоптер.  Загинали са и деветимата души на борда.  Иран обяви петдневен траур.  Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент..

публикувано на 20.05.24 в 13:59
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Важно е да бъде избран Сливенски митрополит, за да има пълнота при избора на патриарх

"Ако не бъде избран Сливенски митрополит, ще бъдем пред въпрос дали да продължим с избор на патриарх, без да има избран митрополит на Сливенска епархия, но едва ли. ... Сигурно ще има интересен избор, защото и двамата кандидати са разпознаваеми, но ще бъде избран Сливенски митрополит". Това каза пред БНР Варненският и Великопреславски..

публикувано на 20.05.24 в 13:58

Празник на маданския кристал

За втора поредна година колекционери изложиха редки минерали в дните на маданския кристал в миньорския град. На площада в Мадан бяха подредени шатри, в които колекционерите показваха и продаваха част от събираните години наред кристали. Празникът на маданския кристал за втора поредна година събира множество гости и жители на града, които с..

публикувано на 20.05.24 в 13:51
 проф. Сава Димитров

Проф. Сава Димитров: Висшето образование трябва да е самостоятелно и без политическа намеса

Проблемът е, че отново ще очакваме от следващите. Това означава, че системата на висшето образование не може да функционира самостоятелно, без политическа или друга намеса . Желанието на Съвета на ректорите е системата да бъде независима от смените на политици и смяна на политики.  Така коментира протеста на държавните висши учебни..

публикувано на 20.05.24 в 13:34
Лазар Лазаров

3000 души с увреждания ще получат високотехнологични помощни средства

Над 3000 души с увреждания ще могат да получат високотехнологични помощни средства. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в информационен ден за изпълнението на проекта "Предоставяне на помощни средства за хора с трайни увреждания".  Проектът е в рамките на Националния план за възстановяване и..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите

Парламентарната социална комисия се събира на извънредно заседание. То е насрочено за 14 часа. В дневния му ред е включена само една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 процента. За утре е насрочено и..

публикувано на 20.05.24 в 13:23